Sezonul demisiilor în Japonia

Ruxandra Motoi | 11 august 2017
Afișe electorale în Japonia, înaintea ... +
Afișe electorale în Japonia, înaintea alegerilor locale din 2007 -

Una dintre cele mai importante femei din politica japoneză, ministrul apărării naționale al Japoniei, Tomomi Inada, a declarat joi, 27 iulie 2017, că intenționează să demisioneze din funcția de ministru, funcție pe care o ocupă din luna august a anului trecut. Decizia acesteia vine după câteva săptămâni în care discursul mass-mediei din Japonia s-a concentrat în jurul scandalului legat de activitatea trupelor militare japoneze din cadrul misiunii de menținere păcii ONU în Sudanul de Sud. Încă de la început, această misiune a trupelor militare japoneze a reprezentat una dintre deciziile controversate ale actualului prim-ministru japonez Shinzō Abe și a cabinetului condus de el, reprezentând unul dintre motivele pentru care aceasta a fost încheiată în luna mai a acestui an, când ultimul grup de soldați japonezi a părăsit Sudanul de Sud.

Scandalul care a determinat-o pe Tomomi Inada să renunțe la funcția de ministru are însă legătură cu mușamalizarea existenței unor înregistrări ale activității trupelor japoneze din misiunea pentru pace din Sudanul de Sud, care demonstrau că în țară aveau loc confruntări armate care puneau în pericol soldații japonezi. Conform acuzațiilor, Forțele Terestre de Auto-Apărare ale Japoniei (Japan Ground Self-Defense Force) au avut în posesie o serie de astfel de înregistrări, deși declarațiile lui Tomomi Inada susțineau că nicio astfel de înregistrare din cadrul misiunii nu a fost păstrată. Însă dezvăluirea de către postul de televiziune Fuji News Network a unui document ce conținea detalii ale unei întâlniri din data de 13 februarie 2017 dintre Tomomi Inada, oficiali ai Ministerului Apărării Naționale și Forțele Terestre de Auto-Apărare ale Japoniei arată că Tomomi Inada a fost totuși înștiințată de existența acestor înregistrări, fapt ce este în contradicție cu declarațiile inițiale ale acesteia în calitate de ministru al apărării naționale.

Tomomi Inada nu a făcut oficial nicio declarație prin care să recunoască faptul că știa de existența datelor respective, însă a afirmat că decizia ei de a demisiona din funcția de ministru al apărării reprezintă asumarea responsabilității în ceea ce privește acest scandal. Demisia ei reprezintă o nouă lovitură pentru cabinetul lui Abe, mai ales că aceasta era considerată o apropiată a prim-ministrului. Demisia ei pune astfel la îndoială poziția clară de lider a lui Abe în cadrul partidului de guvernământ, fapt ce reiese și din popularitatea în continuă scădere a acestuia – procentul de susținere a atins un minimum din 2012 și până în prezent, respectiv 26%. Pe lângă scandalul care a dus și la demisia lui Inada, Abe se confruntă și cu acuzații de favoritism, conform cărora acesta ar fi făcut abuz de putere în implementarea unor reforme birocratice de pe urma cărora ar fi beneficiat unul din prietenii săi, Kake Gakuken.

Decizia lui Tomomi Inada a venit cu o zi după ce și lidera Partidul Democrat, Renhō Murata, a ales să se retragă din funcție. Aceasta a susținut că motivul principal pentru care a luat această decizie este faptul că nu a demonstrat abilitatea de a fi un bun lider al partidului, mai ales în urma înfrângerii în alegerile pentru Consiliul Metropolitan din Tokyo de la începutul lunii iulie. Deși Partidul Democrat este considerat ca fiind cel mai important partid de opoziție, acesta a câștigat doar 5 din cele 127 de locuri în cadrul Consiliului în urma alegerilor, fapt ce pune sub semnul întrebării popularitatea partidului în rândul japonezilor ca alternativă la Partidul Liberal Democrat, condus de actualul prim-ministru Shinzō Abe.

Demsia lui Inada a venit cu doar o săptămână înainte de o remaniere guvernamentală realizată de Shinzō Abe, care speră să își salveze popularitatea aflată în scădere și să ofere o nouă doză de energie cabinetului său. Faptul că Inada, protejata lui Abe, nu a mai putut rămâne în funcție până la momentul remanierii este o dovadă a controverselor puternice din jurul ei. În urma remanierii, Japonia are acum un nou ministru al apărării, Itsunori Onodera, și un nou ministru de externe, Taro Kono, care i-a luat locul lui Fumio Kishida. Kishida, care a devenit cel mai longeviv ministru de externe al Japoniei de după al Doilea Război Mondial, a primit o poziție importantă în cadrul partidului de guvernământ, existând posibilitatea ca el să încerce să îl urmeze pe Abe în funcția de prim-ministru, odată ce acesta va decide să se retragă.

| 11 august 2017|Categories: Japonia, Politică|Tags: , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza