Schimbarea strategiei în ceea ce privește sistemul de apărare THAAD

Ruxandra Motoi | 20 august 2017
Lansarea unui interceptor al sistemului ... +
Lansarea unui interceptor al sistemului antirachetă THAAD -

În urma unui alt test al rachetei balistice intercontinentale (ICBM) Hwasong-14, efectuat de Coreea de Nord în data de 28 iulie, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in a decis să permită continuarea procesului de instalare a sistemului de apărare antirachetă THAAD, proces care a fost suspendat temporar în luna iunie a acestui an.

Motivul suspendării din luna iunie a fost în principal faptul că, în urma unei ședințe de guvern despre starea procesului de instalare a sistemului de apărare THAAD, președintelui Moon Jae-in nu i-a fost adus la cunoștință că încă patru elemente componente au fost livrate la baza militară de lângă Seongju, provincia Gyeongsang de Nord, unde este amplasat în prezent acest sistem. Decizia suspendării a fost primită în mod pozitiv mai ales de către locuitorii zonei unde acest sistem este amplasat, întrucât evaluarea impactului pe care acest sistem îl are asupra mediului nu fusese realizată, fapt ce a dus la o serie de proteste din partea locuitorilor din zona respectivă. Astfel că, odată cu decizia de a suspenda temporar procesul de instalare a sistemului, președintele Moon Jae-in a promis și că analiza respectivă va fi efectuată, rezultatul acesteia urmând să fie luat în considerare în cadrul unei decizii finale în ceea ce privește instalarea sistemului de apărare THAAD în Coreea de Sud.

Testul rachetei nord-coreene Hwasong-14 de la sfârșitul lunii iulie a reprezentat însă factorul care l-a determinat pe Moon Jae-in să își schimbe decizia pe care o luase cu doar o lună înainte. La doar o zi după testul efectuat de către statul nord-coreean, în urma unei propuneri din partea ministrului apărării naționale, Song Young-Moo, președintele sud-coreean a cerut ca încă patru lansatoare de rachetă să fie instalate în cadrul sistemului de apărare THAAD, astfel dându-și acordul pentru reluarea procesului de instalare a sistemului, implicit și finalizarea acestuia, cât mai repede posibil. Deși această decizie are în vedere interesele naționale ale Coreei de Sud, sistemul de apărare THAAD fiind principalul mod de protejare a teritoriului sud-coreean de un eventual atac cu rachete balistice din partea Nordului, se pune întrebarea dacă nu cumva insistențele venite din partea Washingtonului au avut un rol decisiv în această schimbare de plan. Decizia președintelui Moon Jae-in a coincis cu declarațiile din partea experților conform cărora și orașul New York intră în raza de acțiune a rachetei Hwasong-14, atingându-se astfel un nou nivel de pericol pe care rachetele balistice nord-coreene îl au pentru Statele Unite.

Reacțiile inițiale sugerează critici la adresa președintelui sud-coreean, locuitorii din Seongju organizând noi proteste împotriva deciziei de instalare a acestor patru noi lansatoare de rachetă, aceștia exprimându-și nemulțumirea mai ales față de neîndeplinirea promisiunii președintelui legată de evaluarea impactului asupra mediului. Din acest punct de vedere, acțiunile recente ale lui Moon Jae-in sunt similare cu cele ale administrației prezidențiale condusă de Park Geun-hye, acțiuni pe care președintele Moon Jae-in le criticase la rândul său. Deși declarațiile recente ale Ministerului Apărării Naționale sugerează că o evaluare a impactului asupra mediului, de dimensiuni restrânse însă, se dorește a fi efectuată până la sfârșitul lunii august, pentru a se putea apoi efectua procesul de instalare a sistemului de apărare THAAD până la sfârșitul anului, locuitorii din Seongju continuă să blocheze accesul către baza unde este amplasat sistemul.

Cu toate acestea, un sondaj de opinie realizat de ziarul Hankyoreh în colaborare cu Institutul de Cercetare Socială și Economică Hankyoreh, în perioada 11-12 august, perioadă tensionată din prisma schimbului de replici amenințătoare dintre Coreea de Nord și Statele Unite, sugerează că numărul sud-coreenilor care sunt în favoarea instalării sistemului de apărare THAAD a crescut cu până la 20,9% față de luna mai, procentul total ajungând astfel la 60,8%. Deși decizia președintelui Moon Jae-in continuă să afecteze relațiile bilaterale cu China, în plan intern se pare că această decizie este acceptată ca fiind răspunsul cel mai adecvat la tensiunile în continuă creștere de pe Peninsula Coreeană.

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza