Scaunul rămas gol: moartea lui Liu Xiaobo

Laurențiu Gagu | 16 iulie 2017
Ceremonia de decernare a Premiului ... +
Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace în 2010 -

În anul 2010, Liu Xiaobo devenea primul și singurul laureat chinez al Premiului Nobel pentru Pace. Cu toate acestea, scaunul său de la decernarea premiilor Nobel avea să rămână gol, Liu aflându-se în arest încă din 2008, și urma să rămână gol pentru eternitate, întrucât în 2017, pe 13 iulie, Liu a murit din cauza cancerului la ficat.

Liu Xiabo a fost un fost profesor de literatură, critic literar și activist al drepturilor omului, „ultimul bastion al democrației” din China. Acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010, datorită „străduinței sale de durată pe cale non violentă pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului în China”. Dar Liu Xiaobo nu a reușit să primească premiul în persoană deoarece fusese arestat la sfârșitul anului 2008 pentru incitare la subversiune, fiind condamnat la 11 ani de închisoare.

Notorietatea lui Liu Xiaobo, ca apărător al drepturilor omului și al democrației, vine încă din timpul protestelor din Piața Tiananmen, din anul 1989, moment în care Liu și studenții săi militau pentru o Chină mai democratică și mai deschisă. Evenimentele din Piața Tiananmen s-au încheiat cu numeroase decese și arestări. Estimări ale numărului deceselor variază între 400 și 800. Implicarea lui Liu Xiaobo în protestele din Piața Tiananmen avea să atragă arestarea sa în 1989 și mai apoi în 1996, când a primit o sentință de 3 de ani pentru criticile aduce conducerii partidului. Acesta a fost eliberat în octombrie 1999. În timpul ispășirii sentinței într-un lagăr de reeducare prin muncă, Liu Xiaobo s-a căsătorit cu actuala sa soție, Liu Xia.

Ultima sa arestare a fost cauzată de scrierea Cartei 08, care a avut ca scop ideea de reformare constituţională. Carta 08 reprezintă un important manifest care cere eliminarea partidului unic și tranziția către democrație, document care a fost semnată de peste 10 mii de persoane. Carta a fost inspirată din Carta 77, un manifest anti-comunist inițiat de disidenți din Cehoslovachia, printre care și viitorul președinte ceh Václav Havel. Carta lui Liu Xiaobo nu avea să schimbe regimul comunist chinez, așa cum s-a întâmplat în Cehoslovacia odată cu Revoluția de Catifea din 1989, dar avea să atraga atenția lumii asupra nerespectării drepturilor omului în China.

Dacă în 2008, Liu era aclamat la nivel internațional datorită curajului său de a redacta Carta 08, în iunie 2017 mediul internațional a devenit consternat la aflarea veștii că Liu Xiaobo suferă de cancer în stare terminală și că i-a fost refuzat tratamentul peste hotare. Liu a fost eliberat din arest, dar a fost mutat într-un spital din orașul Shenyang, din nord-estul Chinei, în ciuda dorinței sale de a primi tratament în străinătate. În cele din urmă, autoritățile chineze au permis intervenția a doi oncologi străini. Acest eveniment a atras și alte critici Chinei, după ce două filmări cu medicii străini, discutând despre starea lui Liu Xiaobo și despre tratamentul său, au fost făcute publice fără acordul acestor doctori.

Presa și observatorii internaționali au criticat decizia guvernului chinez de a-i refuza lui Liu tratamentul în străinătate. Cu toate acestea, China respinge categoric criticile internaționale cu privire la moartea disidentului Liu Xiaobo, critică adusă și de Comitetul pentru acordarea Premiului Nobel, care susține că Republica Populară Chineză poartă o responsabilitate puternică pentru moartea prematură a lui Liu Xiaobo.

Liu Xiaobo nu este singurul disident și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, care moare în timp ce se află în custodie. Ultimul caz asemănător s-a întâmplat în anul 1938, când  pacifistul Carl von Ossietzky, câştigător al Premiului Nobel în anul 1935, moare în timp ce se afla ținut într-un spital controlat de forțele naziste.

Corpul neînsuflețit al lui Liu a fost incinerat, cenușa fiindu-i ridicata de soția sa, Liu Xia, pentru ca mai apoi să fie aruncată în mare. Odată cu moartea disidentului, autoritățile chineze au eliberat-o pe Liu Xia din arestul la domiciliu, în care a fost ținută în ultimii ani. Chiar dacă moartea sa a fost prematură, Liu Xiaobo rămâne cel mai cunoscut apărător și susținător al democrației și al drepturilor omului din China.

| 16 iulie 2017|Categories: China, Societate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Laurențiu Gagu este fost intern RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.

Comenteaza