Samsung și Huawei într-o nouă dispută privind brevetele de invenție

Andreea Leonte | 8 august 2016
Un sediu al companiei Huawei ... +
Un sediu al companiei Huawei din America de Nord -

În luna iulie a acestui an, Samsung a dat în judecată Huawei pentru folosirea fără drept a unor brevete de invenție care îi aparțin. Acest eveniment marchează cea de a doua dispută de această natură dintre liderul coreean și cel chinez în materie de telefonie mobilă, din acest an.

Cu câteva luni mai devreme, în luna mai, Huawei Technologies Co. a acuzat Samsung Electronics Co. de folosirea fără permisiune a 11 dintre brevetele sale de invenție privind dispozitive mobile și rețele de comunicații. În primă instanță, Huawei a indicat că a încercat să obțină de la Samsung permisiunea de a utiliza unele dintre tehnologiile companiei sud-coreene, drept compensație. Întrucât nu s-a putut ajunge la un consens, Huawei a intentat două acțiuni în justiție în Statele Unite și China, solicitând plata unor despăgubiri compensatorii pentru utilizarea fără drept de licență a tehnologiilor de comunicații 4G, a sistemelor de operare și a interfeței software-utilizator în realizarea telefoanelor Samsung. Cu acel prilej, Ding Jianxing, președinte al Departamentului de drepturi de proprietate intelectuală al Huawei și-a exprima printr-o declarație speranța ca Samsung nu va mai încălca pe viitor drepturile de proprietate intelectuală ale Huawei și că va încerca să obțină licențele necesare.

După numai două luni, Samsung a preluat ofensiva și a dat în judecată Huawei la Curtea de Proprietate Intelectuală din Beijing, susținând că unele dintre smartphone-uri Huawei, inclusiv smartphone-ul Mate8 și gama sa „Honor-branded” de telefoane mobile, au fost realizate cu încălcarea a șase dintre brevetele patentate de Samsung. Samsung a solicitat daune-interes în valoare de 161 de milioane de renminbi (24,1 milioane dolari) și interzicerea comercializării dispozitivelor menționate. Potrivit The Wall Street Journal, partenerii Huawei în producerea de smartphone-uri au fost de acord să plătească taxele de licențiere către Samsung, însă Huawei a respins aceste discuții.

În urma acestui refuz, reprezentanța Samsung a declarat: „În ciuda eforturilor de a rezolva această problemă pe cale amiabilă, a devenit necesar, în mod regretabil, să luăm măsuri legale pentru a ne apăra drepturilor noastre de proprietate intelectuală”. În replică la presupusele încălcări de drepturi, Huawei a răspuns că dacă va primi o somație oficială de a se prezenta în instanță, își va apăra interesele pe baza documentației existente.

În absența unei soluții negociate, litigiul este de multe ori singura modalitate de a rezolva  disputele cu privire la drepturile de proprietate intelectuală. Astfel de acțiuni, deși costisitoare și întinse ca durată, reprezintă totodată o bună strategie de marketing, aducând companiile litigante în atenția publicului o perioadă îndelungată de timp, prin intermediul agențiilor de presă.

Potrivit Reuters, este posibil ca Samsung să folosească  această acțiune în justiție drept mijloc de presiune împotriva Huawei în ceea ce privește deznodământul procesului început în luna mai. Cu acel prilej, Huawei a intrat în atenția presei drept prima companie chineză de telefonie mobilă care a intentat un astfel de proces împotriva unui competitor străin de top. Este de așteptat ca acest nou val de publicitate să fie utilizat de ambii competitori în propriul interes, impunându-se în rândul producătorilor de renume de telefoane mobile din lume.

La acest moment, Samsung și Huawei sunt apreciate ca fiind doi dintre cei mai mari producători de smartphone-uri bazate pe sistemul Google Android. Samsung este cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume, iar Huawei ocupă locul al treilea, după Apple.

Despre autor:

Andreea Leonte este fost Project Manager în cadrul RISAP. Ea a absolvit studiile de masterat la Universitatea de Studii Străine din Beijing, China (Beijing Foreign Studies University), cu specializarea in Dreptul afacerilor si comercial chinez. Vorbitoare de limbă chineză, Andreea este interesată de studiul dinamicii relațiilor internaționale și de analiza politicii externe chineze.

Comenteaza