Rusia: punctul zero al economiei și securității mondiale

Ramona Bloj | 11 iulie 2015
Vladimir Putin, Narendra Modi, Xi ... +
Vladimir Putin, Narendra Modi, Xi Jinping, Jacob Zuma și Dilma Rousseff la summitul BRICS din Ufa, Rusia -

Între 8 și 10 iulie a avut loc pentru prima dată o întrepătrundere a summiturilor BRICS și OCS, gazdă fiind orașul rusesc Ufa.

În timp ce Uniunea Europeană își continuă lupta pentru însăși ideea de identitate europeană prin menținerea Greciei în zona Euro, Rusia, izolată de Occident și cu economia slăbită sub presiunea sancțiunilor, înregistrează o victorie diplomatică prin găzduirea celui de-al șaptelea summit al statelor BRICS în orașul Ufa, urmat de întâlnirea statelor din Organizația de Cooperare de la Shanghai (Shanghai Cooperation Organisation – SCO).

Țările emergente din cadrul BRICS –Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – și-au lansat miercuri (8 iulie) în cadrul summit-ului, cea mai mare inițiativă de până acum: Noua Banca de Dezvoltare (New Development Bank – NDB) a statelor BRICS și un fond comun de rezervă monetară de 100 de miliarde de dolari. Aceasta inițiativă se vrea a fi o alternativă la instituțiile financiare mondiale FMI și Banca Mondială, instituții dominate de SUA. NDB ar trebui să înceapă să finanțeze proiectele de dezvoltare ale statelor membre începând din 2016, conform președintelui rus, Vladimir Putin.

Vladimir Putin, gazda summit-ului, a declarat în deschidere: „Suntem îngrijorați de situația pieței, volatilitatea prețurilor la energie și materii prime, acumularea datoriilor suverane de către anumite state importante. În aceste condiții, statele BRICS trebuie să-și dezvolte activ resursele și rezervele interne”. Omologul său chinez, Xi Jinping, a adăugat: „Statele BRICS abundă de resurse umane și naturale, largi piețe interne și un mare potențial pentru dezvoltare și influență politică.”

În prezent, statele membre BRICS cumulează 40% din populația mondială și o cincime din producția economică globală.

Tot în cadrul summit-ului, prim-ministrul indian, Narendra Modi, a prezentat un plan pentru statele BRICS în 10 puncte, intitulat „Das Kadam: 10 pași pentru viitor”. Acesta cuprinde propunerea pentru organizarea unui târg al comerțului pentru statele BRICS care ar urma să fie organizat în India anul viitor, formarea unui Centru de Cercetare pentru Căile Ferate, cooperarea între înaltele instituții de audit, o inițiativă digitală și propunerea pentru un Centru de Cercetare Agricolă. Totodată, acesta a subliniat importanta respectării normelor internaționale de către fiecare stat, dar și faptul că sancțiunile slăbesc economia internațională, două afirmații contradictorii, ținând cont de acțiunile Rusiei în Estul Ucrainei.

Nici întâlnirile bilaterale nu au lipsit la Ufa. Joi, 9 iulie, Narendra Modi a avut o întâlnire cu președintele chinez, iar ulterior aceștia și-au exprimat angajamentul de a adânci colaborarea dintre cele două state. O întâlnire importantă a avut loc vineri dimineață, între oficialii indieni și pakistanezi, care ar putea conduce la o îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Problemele zonei euro și situația Greciei, deși nu s-au aflat pe agenda oficială, au fost menționate și catalogate drept sursă de îngrijorare și pericol pentru statele BRICS. La începutul săptămânii, au apărut unele zvonuri că Grecia s-ar putea alătura Noii Bănci de Dezvoltare a BRICS și că ar putea obține finanțare de la acesta pe viitor, însă acestea au fost apoi infirmate.

În cadrul summit-ului a fost prezent și președintele Iranian, Hassan Rohani, iar de pe agendă nu a lipsit dosarul nuclear iranian. Statele BRICS și-au exprimat încrederea că întâlnirile de la Viena vor conduce la o înțelegere care va restabili încrederea în natura pacifistă a programului nuclear iranian.

Despre autor:

Ramona Bloj este fost intern RISAP. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.

Comenteaza