Rodrigo Duterte apropie Filipine de China

Alexandra Roșca | 25 octombrie 2016
Primirea lui Rodrigo Duterte în ... +
Primirea lui Rodrigo Duterte în China, ca parte a turului diplomatic al lui Duterte în Asia de Est. -

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a avut o întâlnire cu președintele Chinei, Xi Jinping, pe data de 20 octombrie, întâlnire care s-a axat în principal pe necesitatea reluării discuțiilor referitoare la tensiunile din Marea Chinei de Sud, cu scopul soluționării disputelor.

În cadrul întâlnirii formale dintre cei doi președinți, au fost semnate 13 acorduri de cooperare bilaterală în domenii precum comerț, investiții, industrie, turism, infrastructură, combaterea traficului de droguri și finanțe. Pe lângă aceste acorduri, au fost stabilite și posibile arii de cooperare între cele două țări, cum ar fi cooptarea Filipinelor în proiectul One Belt, One Road, investiții ale Chinei în infrastructura filipineză și lărgirea colaborării în materie de combatere a sărăciei.

Comparativ cu predecesorul său, Benigno Aquino III, care a avut o atitudine mai puțin amicală față de China, ducând cazul pretențiilor teritoriale ale acesteia în Marea Chinei de Sud la un tribunal internațional, Duterte urmărește o relație prietenoasă cu China și sesizează avantajele pe care le-ar putea dobândi dacă ar stabili legături mai puternice cu aceasta.

Există o serie de obiective pe care Filipine le urmărește în relația cu China, unele dintre acestea materializându-se imediat după întâlnirea dintre cei doi lideri. Un prim aspect este cel legat de comerț. După ce China a interzis importul de mango și banane din Filipine în luna iulie a acestui an, ca urmare a unor boicoturi din partea cetățenilor chinezi, secretarul de comerț filipinez, Ramon Lopez, a declarat că, în urma întrevederii dintre Xi și Duterte, cel dintâi a luat decizia de a ridica interdicțiile referitoare la importul de fructe din Filipine. Un alt obiectiv se referă la turism. Ca umare a unui incident care s-a petrecut în anul 2014, atunci când un tânăr chinez a fost răpit în Filipine, China a descurajat deplasarea cetățenilor săi pe teritoriul filipinez. Însă, după discuțiile de joi, viceministrul de externe al Chinei, Liu Zhenmin, a anunțat decizia Chinei de a elimina aceste bariere, urmând ca această acțiune să încurajeze cetățenii chinezi să călătorească în Filipine.

Mai mult decât atât, Duterte este în căutare de noi aliați după ce relația dintre Statele Unite ale Americii și Filipine s-a degradat în mod semnificativ în ultimele luni. Încă de la preluarea mandatului de președinte al Filipinelor, Rodrigo Duterte are o atitudine ostilă față de Statele Unite ale Americii. Acesta nu s-a ferit să își exprime în mod public opiniile, făcând o serie de declarații mai puțin diplomatice la adresa Statelor Unite ale Americii și a președintelui american, Barack Obama.

Într-un discurs adresat comunității filipineze din Beijing, Duterte a afirmat faptul că, în ciuda unei îndelungate alianțe cu Statele Unite ale Americii, Filipine a beneficiat de foarte puține câștiguri. De asemenea, acesta a mai menționat faptul că nu mai este dispus să accepte amestecul Statelor Unite în politica internă a Filipinelor în condițiile în care stăpânirea colonială a americanilor asupra teritoriului filipinez a luat demult sfârșit.

În ceea ce privește China, Rodrigo Duterte a declarat faptul că aceasta nu a invadat niciodată țara sa de-a lungul generațiilor și că va face tot posibilul pentru a duce cooperarea dintre Filipine și China la o nouă dimensiune. Așadar, rămâne de văzut în ce măsură Duterte va reuși să stabilească o legătură solidă cu China și să soluționeze disputele care se interpun în relația dintre cele două țări, cât și care va fi soarta relațiilor Filipine-SUA, pe care Duterte pare decis să-și pună amprenta.

| 25 octombrie 2016|Categories: Asia de Sud-Est, China, Geopolitică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza