RISAP în vizită în China

Andreea Brînză | 24 noiembrie 2016
Poarta de intrare către Templul ... +
Poarta de intrare către Templul Cerului din Orașul Interzis, din Beijing -

La începutul lunii noiembrie, la Riga, în Letonia, prim-miniștrii statelor Europei Centrale și de Est, împreună cu premierul Chinei, s-au întâlnit în cadrul summitului anual dedicat Inițiativei 16+1. 16+1 a apărut în 2012, din dorința Chinei de a deschide un nou flanc de dialog cu statele din Europa Centrală și de Est, înglobând și state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Astfel, dacă în cadrul UE, China a dezvoltat dialogul sub forma summiturilor China-UE și summiturilor ASEM, pentru Europa Centrală și de Est a venit cu ideea de cooperare sub forma 16+1. Cei 16 membri europeni ai inițiativei sunt: România, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, cărora li se adaugă China. În noiembrie 2013, Bucureștiul a fost gazda summitului China – Europa Centrală și de Est.

Unul dintre principalele obiective ale inițiativei este să întărească legăturile people-to-people, în special prin vizite de lucru, schimburi de experiență și workshopuri realizate în China. Aceste vizite sunt și cele mai palpabile proiecte ale inițiativei – cel puțin pentru România, care până în prezent nu a reușit să implementeze niciun acord energetic sau de infrastructură semnat în cadrul 16+1.

În prezent, în China, la inițiativa All-China Youth Federation, se desfășoară întâlnirea Youth Leaders Delegation of Central and Eastern European Countries, care adună tineri din statele europene care fac parte din forumul 16+1, pentru a facilita schimbul cultural între aceste state și pentru a îmbunătăți relațiile dintre statele central și est europene și China.

Anul acesta, am fost selectată de Ministerul Tineretului și Sportului să particip în delegația României în cadrul acestei întâlniri care va avea loc în China, între 24 noiembrie și 5 decembrie 2016. Desfășurat ca un schimb cultural intensiv care ne va purta prin 3 mari orașe ale Chinei, Beijing, Chongqing și Shanghai, programul creat de All-China Youth Federation este unul captivant prin prisma întâlnirilor cu oficiali chinezi și discuțiilor din jurul Inițiativei One Belt, One Road (OBOR) și Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB). Astfel, în timpul șederii la Beijing, vom vizita Orașul Interzis și alte atracții ale capitalei, dar vom participa și la întâlniri cu oficiali ai guvernului Chinei și ai Partidului Comunist din China, care ne vor prezenta informații despre Inițiativa Belt and Road, sistemul politic din China, Visul Chinez, cât și despre modul de cooperare între statele 16+1 în cadrul Inițiativei OBOR. De asemenea, vom participa la vizite de lucru la Ministerul Comerțului și Silk Road Fund. În Chongqing, vom participa la vizite în Parcul Feroviar Yuxinou (de unde pornește una dintre căile ferate care leagă China de Uniunea Europeană, legătura Chongqing – Duisburg), la întâlniri cu oamenii de afaceri și tinerii antreprenori din Chongqing, cât și la vizite la muzeul de Planificare Urbană din Chongqing sau sculpturile în piatră de la Dazu. În Shanghai, activitățile noastre se vor rezuma la vizite turistice la Urban Planning Exhibition Center of Shanghai și la Oriental Pearl Tower.

Oriental Pearl Tower și Jin Mao Tower, văzute din Shanghai World Financial Center, din Pudong, Shanghai
Oriental Pearl Tower și Jin ... +
Oriental Pearl Tower și Jin Mao Tower, văzute din Shanghai World Financial Center, din Pudong, Shanghai -

Din program nu vor lipsi și momentele de relaxare, precum vizionarea unui spectacol în Lao She Teahouse, participarea la piese de operă chineze în cadrul First Cultural Center of Xicheng District, Beijing, cât și vizite într-un centru de voluntariat. Iar pentru cei pasionați de sport, s-au pregătit activități de badminton sau tenis de masă.

Acest proiect a fost unul dintre proiectele privind schimburile interculturale care au fost aprobate de statele din Europa Centrală și de Est, în urma întâlnirii de la Riga. Prin urmare, în anul 2017, vor urma și alte evenimente interesante care vor aduce laolaltă reprezentanți ai statelor 16+1. Dintre acestea merită să le amintim pe:

– Întâlnirea jurnaliștilor și oamenilor de media din statele China-Europa Centrală și de Est;

– A V-a ediție a Dialogului Educațional China-Europa Centrală și de Est;

– A III-a ediție a Forumului de Cooperare Culturală China-Europa Centrală și de Est;

– A II-a ediție a Forumului Industriilor Culturale și Creative din China și Europa Centrală și de Est;

– A III-a ediție a Taberei de Dans China-Europa Centrală și de Est;

– A IV-a ediție a Simpozionului la nivel înalt al Think Tank-urilor din China și Europa Centrală și de Est;

– A II-a ediție a Forumului de Literatură China-Europa Centrală și de Est;

– A III-a ediție a Forumului Tinerilor Lideri Politici din China și Europa Centrală și de Est, care va ave loc în România.

Astfel încât, vă recomandăm să urmăriți informațiile făcute publice de Ministerul Tineretului și Sportului din România, cât și pe cele ale Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru a putea afla data desfășurării acestor evenimente, modul de înscriere și selecție, cât și multe alte informații suplimentare.

Pe parcursul vizitei în China, RISAP va posta pe site și pe Facebook articole, poze și scurte videoclipuri despre inițiativele OBOR și AIIB și oportunitățile aduse de acestea României, despre Beijing, Chongqing și Shanghai și principalele lor atracții turistice și culturale, cât și despre economia și relațiile externe ale Chinei. Urmăriți-ne în următoarele două săptămâni pentru a lua pulsul Chinei de astăzi și pentru a afla mai multe despre One Belt, One Road și AIIB, banca la care România tocmai și-a anunțat intenția de a adera.

Despre autor:

Andreea Brînză este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.

Comenteaza