Rezultatele celui de-al treilea summit China-Africa

Mihaela Trăistar | 13 septembrie 2018
Șefii de stat și de ... +
Șefii de stat și de guvern din China și Africa, alături de soțiile lor, prezenți la summitul FOCAC 2018 din Beijing, pe 3 septembrie -

Forumul Cooperării China-Africa (FOCAC) reprezintă dialogul oficial între China și statele de pe continentul african. Acesta funcționează prin intermediul reuniunilor la nivel înalt, unde statele au pus o bază solidă a cooperării politice, economice, sociale și culturale. Obiectivele primordiale ale Forumului Cooperării China-Africa sunt consolidarea parteneriatelor, găsirea unui consens la nivel internațional și promovarea cooperării dintre statul chinez și continentul african. În cadrul reuniunii ministeriale a FOCAC de la Lusaka, Zambia, din 2001, au fost legiferate procedurile de reglementare ale forumului, mecanisme care au intrat în vigoare în 2002. Cooperarea are loc pe trei niveluri: conferința ministerială, reuniunea înalților oficiali alături de întâlnirea pregătitoare a înalților oficiali pentru conferința ministerială, și consultările dintre corpul diplomatic african în China și secretariatul comitetului chinez pentru FOCAC.

În cei 18 ani de activitate ai FOCAC, unele întâlniri ministeriale au fost ridicate la rangul unor summituri la nivel de șefi de stat sau de guvern. Cel de-al treilea astfel de summit al forumului a avut loc în capitala Chinei, la Beijing, pe 3-4 septembrie: The 2018 Beijing Summit of the Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). În cadrul summitului a participat China, prin intermediul Comitetului Chinez alcătuit din 33 agenții, departamente și ministere, alături de reprezentanții a 53 de state din Africa, inclusiv Comisia Uniunii Africane. Delegația a fost condusă de Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, cel care alături de liderul chinez Xi Jinping a co-prezidat summitul.

În urma lucrărilor de la summit, a fost adoptată Declarația de la Beijing „Spre o comunitate sino-africană mai puternică cu un viitor comun” și un plan de acțiuni „FOCAC Beijing 2019-2021”. Prin declarație s-a pledat pentru intensificarea cooperării, un viitor comun și o comunitate puternică, atingând un consens asupra problemelor regionale și internaționale. Actul susține că „statul chinez va oferi, ca întotdeauna, asistență și sprijin pentru dezvoltarea Africii fără implicare politică”.

La ceremonia de deschidere a summitului, în discursul său, Xi Jinping a subliniat opt inițiative majore pentru cooperare în viitor a Forumului China-Africa: promovarea dezvoltării industriale, conectivitatea infrastructurii, facilitarea comerțului, protecția mediului, consolidarea capacităților, sănătatea, schimburile de experiență, pacea și securitatea. Prin intermediul planului de acțiuni adoptat, statele semnatare au confirmat cooperarea pragmatică prin care China va implementa cele 8 inițiative majore în statele din Africa pentru următorii trei ani.

În sectorul agricol, China va implementa 50 programe de asistență agricolă, livrând astfel ajutor umanitar de alimente în valoare de aproximativ 147 milioane dolari statelor africane afectate de dezastre naturale. Această inițiativă relevă faptul că statul chinez își va continua implicarea în susținerea rezolvării problemelor fundamentale ale Africii și va contribui și pe viitor la ameliorarea crizelor umanitare atât de frecvente.

În domeniul infrastructurii, China s-a angajat să colaboreze cu Uniunea Africană pentru a constitui o strategie care va contribui la dezvoltarea și conectivitatea infrastructurii. De asemenea, reprezentanții guvernelor africane și-au împărtășit susținerea pentru inițiativa chineză Belt and Road, afirmând că astfel se va accelera substanțial dezvoltarea și integrarea regională a Africii. În ceea ce privește dezvoltarea comerțului, China va majora cantitatea importurilor din statele africane.

O altă inițiativă se referă la dezvoltarea și protecția ecologică, în care Xi Jinping a anunțat că va implementa 50 proiecte care vizează schimbările climatice și protecția mediului pe uscat și în oceane, punând accent pe protecția faunei, ameliorarea și monitorizarea procesului de deșertificare. Din punct de vedere al fluxurilor culturale și educaționale, China s-a angajat să mărească schimbul de experiență pentru tineri din China și statele din Africa. Astfel, Xi a anunțat că statul chinez va oferi 50.000 burse guvernamentale tinerilor africani pentru schimburi profesionale, oferindu-le în acest mod oportunități de formare profesională. De asemenea, China a anunțat că va urma să înființeze un Institut de Studii Africane.

În domeniul asistenței medicale, Xi Jinping a anunțat că statul chinez va actualiza cele 50 programe de asistență medicală. Acesta a pus accentul pe cele mai mari și importante centre medicale: „African Center for Disease Control and Prevention” și „China-Africa Friendship Hospitals”. Din punct de vedere al păcii și securității, liderul chinez a susținut că China va continua să ofere ajutor militar gratuit Uniunii Africane, asistență în misiunile ONU de menținere a păcii, în combaterea pirateriei și a terorismului.

Summitul FOCAC 2018 ținut în Marea Sală a Poporului, din Beijing
Summitul FOCAC 2018 ținut în ... +
Summitul FOCAC 2018 ținut în Marea Sală a Poporului, din Beijing -

Aceste opt inițiative relevă implicarea tot mai accentuată a Chinei în statele africane. Însă, dacă e să analizăm discuțiile FOCAC din 2015, observăm că nici una dintre aceste inițiative nu este nouă: dezvoltarea și consolidarea capacităților industriale, exporturile, promovarea păcii și securității au fost de asemenea prezente pe agenda summitului. Xi a susținut că, în urma discuțiilor și dezbaterilor, actele au fost adoptate în unanimitate, urmărind astfel pilonul de dezvoltare continuă a relațiilor sino-africane.

O altă inițiativă comună din cadrul summitului a fost lupta împotriva corupției. Statele participante la summit au agreat în unanimitate lansarea în 2018 pe continentul african a „Anului anticorupției”, astfel angajându-se în promovarea transparenței și integrității.

În prezent, în contextul războiului comercial cu SUA, la tot mai multe întâlniri de rang înalt, Xi Jinping accentuează poziția sa față de economia și comerțul mondial. Liderul chinez a afirmat și în cadrul Summitului Forumului China-Africa că statele s-au pronunțat ferm asupra unui sistem commercial multilateral și a unei economii mondiale deschise, opunându-se protecționismului și unilateralismului.

În cadrul întâlnirii, Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a accentuat beneficiile colaborării Chinei cu Africa. Acesta a remarcat participarea continentului african în Inițiativa Belt and Road, ca un parteneriat care ar putea sprijini ca țările din Africa să atingă obiectivele Agendei 2063. Agenda pentru Africa 2063 reprezintă un plan strategic care a fost formulat de Uniunea Africană pentru a promova și contribui la dezvoltarea durabilă. „Acest summit exemplifică o globalizare de tip win-win care este necesară lumii în viitor”, a susținut secretarul general al ONU. Guterres a mai anunțat că Organizația Națiunilor Unite susține și va continua să susțină parteneriatul dintre China și Africa, astfel încât toate statele participante să poate beneficia de o dezvoltare durabilă.

În cadrul discuțiilor de la summit, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, s-a adresat participanților cu un mesaj despre atitudinea statelor africane privind majorarea investițiilor chineze în Africa. Acesta a susținut că statul chinez este un partener de încredere în promovarea dezvoltării economice și evoluției sociale, respingând acuzațiile potrivit cărora China are scopul de a coloniza continentul prin intermediul proiectelor și investițiilor masive. Acesta a vrut să spulbere ideea conform căreia China practică un nou „neocolonialism” pe continentul african. De-a lungul timpului, China a negat acuzațiile conform cărora s-ar fi comportat ca o putere colonială în Africa. Atitudinea Chinei din cadrul summitului Forumului China-Africa relevă încercările acesteia de a elimina acuzațiile privind un nou tip de „neocolonialism”. Cyril Ramaphosa a respins acuzațiile de practicare a colonialismului din Africa, afirmând că statul chinez a fost un partener în promovarea dezvoltării sociale și economice pe continent. „Conform valorilor promovate, modul în care operează și impactul pe care îl are asupra țărilor africane, FOCAC respinge ideea conform căreia un nou tip de colonialism continuă în Africa…”, a afirmat președintele african. Ramaphosa a susținut că relațiile dintre China și Africa nu se limitează doar la investiții și comerț, acesta numind parteneriatul o nouă „forță dinamică pe arena internațională” care, de asemenea, promovează statul de drept, democrația, respectarea drepturilor omului și buna guvernare.

Xi a anunțat că la summit s-a decis în unanimitate ca statele să continue și în viitor cooperarea pentru a construi o comunitate sino-africană puternică, care să își asume o responsabilitate comună, urmărind cooperarea de tip „win-win”. Deși forumul a fost creat acum 18 ani, Xi Jinping a susținut că summitul din 2018 de la Beijing a avut un impact primordial asupra cooperării dintre Africa și China, acesta aducând un nou început al dezvoltării continue. Liderii de stat africani au convenit și ei că întâlnirea din cadrul summitului FOCAC a fost una istorică, deoarece a fost consolidată solidaritatea și cooperarea dintre China și statele din Africa.

| 13 septembrie 2018|Categories: China, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Mihaela Trăistar este fost trainee RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și statele din Asia Centrală și Inițiativa Belt and Road.

Comenteaza