Relațiile România-Indonezia primesc un nou impuls

RISAP | 17 octombrie 2016
Ministrul de externe al României, ... +
Ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu, este primit la Jakarta de omologul său indonezian, Retno Marsudi -

Între 11-14 octombrie, Lazăr Comănescu, ministrul de externe al României, a realizat un tur diplomatic în Asia de Sud-Est. Deplasându-se în regiune pentru summitul din Thailanda al miniștrilor de externe ai statelor UE-ASEAN, Comănescu a profitat de ocazie pentru a vizita și Indonezia. Aceasta a fost prima vizită de acest fel realizată de un ministru de externe român în Indonezia, în cei 66 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Cu ocazia acestei vizite, Comănescu s-a întâlnit cu omologul său indonezian, Retno Marsudi. Marsudi este prima femeie din Indonezia care ocupă funcția de ministru de exerne.  Cele două părți, română și indoneziană, și-au exprimat dorința de a îmbunătăți cooperarea între cele două state, în special în domeniul infrastructurii. În acest sens, ministrul de externe român s-a întâlnit și cu ministrul transporturilor din Indonezia, Budi Karya Sumadi, cu care a discutat despre cooperarea în domeniul maritim.

În plus cei doi miniștri de externe au discutat despre cooperarea în combaterea terorismului și crimelor transfrontaliere, precum și despre îmbunătățirea cooperării în domeniul educației, științific și cultural. Întâlnirea dintre cei doi miniștri de externe s-a încheiat cu certificarea susținerii mutuale pe care cele două state și-o vor acorda pentru a obține un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: Indonezia între 2019-2020, iar România între 2020-2021. De asemenea, ministrul Comănescu a extins o invitație omologului său indonezian, de a vizita România.

Dezvoltarea relațiilor comerciale și economice  a fost un alt punct de pe agenda lui Comănescu. Acesta s-a întâlnit cu ministrul comerțului din Indonezia, Enggartiasto Lukita, și a fost însoțit în vizita din Indonezia de o delegație de oameni de afaceri din diferite sectoare, precum cel agricol, energetic, al industriei, al bunurilor de consum, parte a Camerei de Comerț și Industrie a României. Companiile române au participat mai apoi la Indonesian Trade Expo din 2016, care a avut loc în Jakarta.

Camerele de Comerț ale celor două state au semnat un memorandum de înțelegere pentru a îmbunătăți relațiile comerciale dintre cele două state. În prezent România este al șaselea partener comercial al Indoneziei din Europa Centrală și de Est, în 2015 având loc un schimb comercial între cele două state de 177 milioane de dolari, o valoare mai mare din această sumă reprezentând-o importurile din Indonezia. Hârtie, cauciuc, carton și fibre textile sintetice se numără printre produsele pe care România le importă din Indonezia, pe când statul român exportă produse farmaceutice, cărbune, minereu de fier și echipamente mecanice .

Zilele ce au urmat, respectiv 13-14 octombrie, au fost dedicate participării României la cea de-a 21-a reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor Sud-Est Asiatice (UE-ASEAN). Întâlnirea a avut loc la Bangkok și a vizat îmbunătățirea  relațiilor dintre cele două organizații internaționale. Comănescu a evidențiat implicarea României în îmbunătățirea acestor relații și a participat la o serie de întâlniri bilaterale cu șefi de delegații din Singapore, Myanmar, Malaysia, Laos, Cambodgia, Brunei.

| 17 octombrie 2016|Categories: Asia de Sud-Est, Geopolitică, România-Asia|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza