Regele Arabiei Saudite în vizită în Asia

RISAP | 18 martie 2017
Regele Salman, prinț moștenitor în ... +
Regele Salman, prinț moștenitor în 2010, în momentul desfășurării unei vizitei în Maldive -

Regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, acompaniat de o suită de peste 1.000 de persoane, a realizat un tur diplomatic prin nu mai puțin de șase state din Asia: Indonezia, Malaysia, Brunei, Japonia, China și va poposi, ca destinație finală, în Maldive.

Cele mai importante vizite au fost de departe cele din Japonia și China. Chiar dacă în statul nipon a poposit înainte de a ajunge în China, rezultatele vizitei nu au fost la fel de impresionante ca cele din statul chinez, unde Salman a semnat un memorandum de înțelegere privind investiții  mutuale de aproximativ 65 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, Japonia s-a numărat și ea în lista țărilor de care Arabia Saudită vrea să se folosească pentru a-și reduce dependența de exporturile de petrol și a-și pune în aplicare planul său „Vision 2030”, de reîntărire a economiei regatului. În acest sens, cele două state au căzut de acord asupra înființării unor zone economice speciale în Arabia Saudită, care să ușureze accesul companiilor japoneze pe piața saudită și să faciliteze comerțul  între cele două țări.

Cu ocazia vizitei din Japonia, Regele Salman s-a întâlnit cu cu Împăratul Akihito și cu prim-ministrul Shinzō Abe, cu care au discutat despre implementarea  „Saudi-Japan Vision 2030”, un proiect prin care Japonia poate contribui la reformarea economică a Arabiei Saudite și la reducere dependenței sale de sectorul energetic, în special de petrol.

Umătoarea oprire a Regelui Salman a fost China, unde delegația saudită a surprins prin magnitudinea investițiilor pe care Arabia Saudită dorește să le realizeze în concert cu China. Valoarea acordurilor semnate privind cooperarea între cele două state se ridică la 65 de miliarde de dolari și vizează în special domeniul energetic, investițiile, domeniul financiar, cel cultural și cel aerospațial. Vizita din China vine pentru a reîntări relațiile celor două state, după ce Arabia Saudită a fost detronată de Rusia ca cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, în 2016.

China rămâne cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, în timp ce Arabia Saudită se situează pe locul întâi, ca cel mai mare furnizor de petrol, astfel încât relația celor două state se clădește în jurul țițeiului. În plus, parteneriate între companiile de petrol ale celor două state, dar și previziunile privind creșterea importurilor de petrol ale Chinei, fac  Arabia Saudită să se lupte și mai mult pe plan diplomatic și în materie de investiții pentru a-și proteja interesele în statul chinez.

Compania saudită Saudi Basic Industries Corp. (SABIC) deține împreună cu China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec Group) acțiuni în cadrul unui complex chimic din Tianjin, iar Aramco, principala companie petrolieră a Arabiei Saudite deține acțiuni într-o rafinărie petrochimică din Fujian. De cealaltă parte, China, prin intermediul Sinopec, deține acțiuni în cadru rafinăriei saudite YASERF și Huawei își menține prezența pe piața Arabiei Saudite ca un jucător important.

Există și unele zvonuri că odată cu vizita lui Salman în China s-a mai discutat și despre listarea companiei Aramco la bursa din Hong Kong, în ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă publică inițială (IPO). Pe lângă aceste subiecte, China și Arabia Saudită au mai adus în discuție problema terorismului și a tehnicilor de securitate privind cooperarea celor două state în combaterea acestuia, cât și discuții despre proiectul chinez Belt and Road Initiative.

Vizita lui Salman în China s-a încheiat pe 18 martie, acesta având ca destinație următoare micuțul stat Maldive, din Oceanul Indian – o posibilă ancoră a Arabiei Saudite în regiune.

| 18 martie 2017|Categories: China, Geopolitică, Japonia|Tags: , , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza