Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a ajuns pe data de 10 noiembrie în Tokyo, pentru a se întâlni cu omologul său Shinzō Abe, în cadrul summitului anual bilateral dintre India și Japonia.
În cadrul întâlnirii dintre cei doi prim-miniștrii, au fost semnate 10 acorduri care acoperă numeroase domenii, care pleacă de la infrastructură și investiții, până la agricultură, comerț, educație și securitate.
Cel mai important rezultat al întâlnirii dintre Narendra Modi și Shinzō Abe a fost semnarea unui acord de cooperare în domeniul nuclear. Acest acord, a cărui negociere s-a întins pe o perioadă de șase ani, îi permite Japoniei să exporte tehnologie nucleară în India, lucru ce aduce beneficii majore producătorilor japonezi de componente nucleare, care s-au confruntat cu probleme serioase ca urmare a dezastrului de la Fukushima din anul 2011. La rândul său, India va putea achiziționa reactoare nucleare, combustibil și tehnologie de la companii japoneze precum Westinghouse Electric (deținută de către Toshiba), Japan Steel Works și Hitachi.
De altfel, acest acord are o însemnătate deosebită deoarece este pentru prima dată când Japonia se angajează să transfere tehnologie nucleară unei țări, în speță India, care nu este semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară. Acordul conține însă și o clauză de nulificare, care cuprinde mențiunea că acesta poate fi anulat în cazul în care India va efectua teste nucleare.
În plan economic, Narendra Modi își dorește să dea o nouă înfățișare economiei indiene prin modernizarea infrastructurii, dezvoltarea producției și crearea unei rețele de „orașe inteligente”. În acest demers, India urmează să primească sprijinul Japoniei, cooperarea dintre acestea aducând beneficii mutuale ambelor părți: Japonia va putea profita de dimensiunea mare a pieței indiene și va putea exporta și investi, iar India se va bucura de tehnologia specializată pe care statul nipon o va furniza.
Un alt aspect discutat de către cei doi prim-miniștrii a fost legat de necesitatea cooperării în zona Asia-Pacific. Rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii face greu de previzionat dacă noul președinte ales va duce mai departe politica de „pivot” către Asia dezvoltată de către administrația Obama. Astfel, pe fondul noului context, India și Japonia au convenit să întărească cooperarea în regiune pentru a putea face față potențialelor provocări. Totodată, în plan regional, Japonia se teme de influența crescândă a Chinei, în special în ceea ce privește prezența militară a acesteia în Marea Chinei de Sud, motiv pentru care caută sprijinul Indiei în această problematică.
Sâmbătă, 12 noiembrie, Narendra Modi și Shinzō Abe au făcut o călătorie în Kobe, cu faimosul tren de mare viteză Shinkansen. Ca parte a acordului semnat în domeniul infrastructurii, Japonia urmează să construiască o rețea feroviară care va lega două mari orașe ale Indiei – Mumbai și Ahmedabad. Construcția coridorului căii ferate de mare viteză va debuta în anul 2018, acesta urmând a deveni operațional începând cu 2023. Prim-ministrul japonez a declarat că schița proiectului va fi demarată la finele acestui an. De asemenea, acesta a mai afirmat faptul că proiectul este de natură să ofere o nouă dimensiune în planul cooperării între India și Japonia, Abe sperând că rețeaua feroviară va putea stimula creșterea economică în India, așa cum s-a întâmplat în 1964 în Japonia, atunci când rețeaua a fost inaugurată.
Cooperarea dintre Japonia și India poate remodela actuala configurație din regiunea Asia-Pacific, contrabalansând în acest fel potențiala ascensiune a celorlalte puteri din zonă.
Comenteaza