„Pregătiți de război, pregătiți de pace” – noi exerciții militare în Coreea de Sud

Andreea Zaharia | 25 august 2016
Un cadru din timpul exercițiului ... +
Un cadru din timpul exercițiului Ulchi Freedom Guardian (UFG) din august 2014. -

Săptămâna aceasta a început în forță în Coreea de Sud, prin exercițiile militare anuale Ulchi Freedom Guardian (UFG). Integrate în cadrul Comandamentului Forțelor Comune Statele Unite-Coreea de Sud încă din 1976, această nouă rundă de exerciții se va desfășura până pe 2 septembrie și va implica 50.000 de trupe coreene și 25.000 americane.

O deschidere mai puțin formală au reprezentat-o exercițiile de pe 18 august din apropierea liniei de demarcație sud-nord: zona demilitarizată (demilitarized zone – DMZ). Joi, aproximativ 300 de proiectile de artilerie au fost lansate în cea mai mare demonstrație de forță de până acum, realizată de armata sud-coreeană pentru a testa nivelul de pregătire al trupele sale în cazul unor noi provocări venite din partea Coreei de Nord. 49 de unități de artilerie au fost angrenate într-un antrenament menit să marcheze un an de la schimbul de focuri din august 2015 dintre cele două state din peninsula Coreea.

Atunci, explozia unei mine de teren din apropierea zonei demilitarizate a rănit grav doi soldați sud-coreeni, autoritățile de la Seul ripostând prin redeschiderea difuzoarele sale de propagandă anti-Phenian amplasate la graniță. A urmat apoi lansarea de către Nord a unui obuz în direcția districtului Yeoncheon, la 60 km nord-vest de capitala Coreei de Sud, căruia armata din Sud i-a răspuns prin bombardarea cu câteva zeci de proiectile de artilerie a locului de unde s-a tras obuzul.

Deși autoritățile comuniste de la Phenian susțin că exercițiile militare începute în această săptămână reprezintă o simulare de invadare a teritoriului său și deci o provocare, UFG demarate luni (22 august) implică exerciții de comandă și control pe computer privind scenarii și operațiuni de luptă.

În plus, Coreea de Nord a fost informată cu privire la programul acestor exerciții, despre care Washington și Seul declară că ar avea caracter defensiv, printr-un canal de comunicare aflat în satul Panmunjom, situat în zona demilitarizată, unde a fost semnat armistițiul dintre cele două Coreei, în 1953. Trupelor comune SUA-Coreea de Sud li se alătură la exerciții și forțe militare din alte 9 state membre ale Comandamentului Națiunilor Unite staționate în sudul peninsulei și toată acțiunea va fi observată de către Comisia de Supraveghere a Națiunilor Neutre, pentru a se asigura că exercițiile respectă prevederile armistițiului din 1953.

Deși Coreea de Nord nu a schițat nicio reacție după exercițiile de pe 18, odată cu începerea celor organizate sub egida UFG, considerate „o manifestare evidentă a unui complot vicios”, Phenianul a anunțat că ar putea lansa un atac nuclear preventiv, care să respingă amenințarea americană. De asemenea, săptămâna trecută, surse nord-coreene afirmau că testele cu rachete vor continua și că, în plus, a fost reluat programul de producere a plutoniului1.

În ciuda acestei retorici a regimului lui Kim Jong-un și a amenințărilor emise, exercițiile militare dintre Statele Unite și Coreea de Sud au loc în peninsulă de câteva decenii, cele mai recente desfășurându-se anul acesta în primăvară și în vară. Mai întâi, în luna martie, 300.000 de trupe coreene și 17.000 americane, la care s-au adăugat câteva mici detașamente din Australia și Noua Zeelandă, au derulat o serie de exerciții de teren, aeriene și maritime timp de 8 săptămâni, la care s-au adăugat alte 11 zile de antrenament simulat pe computer. Acestea poartă denumirea de Key Resolve și Foal Eagle și sunt organizate anual.

A urmat o nouă rundă în luna iulie, când soldați sud-coreeni, alături de militari americani și japonezi au participat pentru prima dată în comun la exerciții antirachetă, desfășurate în cadrul Rim of the Pacific (RIMPAC) – cel mai amplu exerciţiu militar naval din lume. Cele trei armate s-au axat pe schimbul de date și informații în „detectarea și urmărirea unei presupuse rachete nord-coreene fără a lansa vreun proiectil pentru a exersa și interceptarea ei”.

În privința acestei noi serii de exerciții UFG, autoritățile de la Beijing, implicate în conflictul din peninsulă, și-au exprimat de o manieră moderată dezacordul, explicând faptul că antrenamentul comun al forțelor militare sud-coreene și americane nu face decât să agraveze situația din regiune și „să provoace și mai mult Phenianul, deja agresiv, într-o perioadă deja destul de sensibilă”.

Atmosfera tensionată îi îngrijorează și pe analiști, ținând cont de izolarea statului nord-coreean și de lipsa comunicării directe dintre Phenian și Seul. Spre deosebire de perioada fostului lider Kim Jong-il, când exercițiile aliaților SUA-Coreea de Sud nu erau urmate de o reacție armată din partea Nordului, după sosirea la putere a lui Kim Jong Un, acestea au atras mereu amenințări și riposte militare. În plus, după testul nuclear din ianuarie, regimul de la nord de DMZ a întrerupt cele două linii telefonice cu vecinul său de la sud, precum și singura linie de comunicație directă cu Statele Unite – „Canalul New York”.

Între timp, autoritățile de la Seul au avertizat că există șanse mari ca Phenianul să ofere o replică pe perioada desfășurării exercițiilor UFG sau după terminarea acestora, întrucât amenințările nucleare și balistice sunt „directe și realistice”. Conform așteptărilor, răspunsul nu a întârziat să apară, miercuri dimineața Coreea de Nord lansând de pe un submarin o nouă rachetă care a zburat 500 de km, înainte de a cădea în Marea Japoniei. Spre deosebire de celelalte teste cu rachete balistice, acesta e considerat de unii experți militari ca fiind o reușită.

De asemenea, pe fondul dezertării unui înalt diplomat nord-coreean în Marea Britanie și a antrenamentului militar comun, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a emis o atenționare către cetățeni, în care i-a îndemnat să fie vigilenți și precauți și să coopereze cu autoritățile, existând posibilitatea organizării unor atacuri sau răpiri comise de agenți nord-coreeni.

Notă: citatul din titlu este preluat dintr-un interviu cu diplomatul nord-coreean Han Song Ryol, publicat de Associated Press.

[1] Plutoniu 239 este un material fisionabil folosit drept combustibil nuclear.

Despre autor:

Andreea Zaharia este analist RISAP și absolventă a unui masterat în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Domeniile sale de interes sunt securitatea, relațiile internaționale și cultura coreeană.

Comenteaza