Pivotul britanic în Asia de Sud-Est

Ramona Bloj | 1 august 2015
Conferința de presă comună a ... +
Conferința de presă comună a prim-miniștrilor David Cameron și Lee Hsien Loong, în Singapore. -

Între 27-30 iulie 2015, prim-ministrul britanic, David Cameron, însoțit de 31 de oameni de afaceri, s-a aflat într-un tur al Asiei de Sud-Est cu scopul de a promova schimburile dintre Marea Britanie și statele din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (The Association of South-East Asian Nations – ASEAN).

Cu ocazia bicentenarului bătăliei de la Waterloo, într-un editorial istoric în limba engleză, Le Monde sfătuia le perfide albion să reziste tentației de a cădea în familiara splendidă izolare: „Ca acum 200 de ani, locul Marii Britanii este în Europa”, concluziona Le Monde.

Se pare că în Downing Street cineva a recepționat cel puțin jumătate din mesaj: cu o săptămână înaintea vizitei sale din Asia de Sud-Est, David Cameron afirma că „Marea Britanie trebuie să meargă până la capătul lumii pentru a-şi vinde marfa”. În contextul votului pentru părăsire Uniunii Europene și al nemulțumirilor Marii Britanii privind reglementărilor excesive din UE, vedem un nou pivot către Est, de data aceasta britanic? „Peste 20 de ani, 90% din creșterea globală va veni din afara Europei. Marea Britanie trebuie să fie pregătită să profite de acest lucru”, sublinia David Cameron.

Prim-ministrul britanic, al cărui itinerar cuprinde statele Indonezia, Malaysia, Singapore și Vietnam, a afirmat că urmărește semnarea unor înțelegeri în valoare de peste 750 de milioane de lire (1,2 miliarde de dolari), pe agenda sa aflându-se și atingerea subiectelor de actualitate de pe scena internațională precum extremismul islamic și schimbările climatice. Totodată, conform comunicatului oficial, David Cameron a adus în discuție în Jakarta, sediul central al statelor ASEAN, posibilitatea unui acord de liber schimb UE-ASEAN.

În cadrul vizitei din Indonezia, David Cameron a stabilit cu președintele indonezian un plan de contracarare a Statului Islamic. Acesta a declarat că au căzut de acord asupra nevoii de a intensifica eforturile de combatere a amenințării teroriste și a propagandei extremiste. În cadrul acestui acord, 50 de ofițeri de poliție indonezieni se vor antrena în tehnici anti-teroriste în Marea Britanie, conducerea din Downing Street luându-și totodată angajamentul de a oferi ajutor pentru creșterea securității pe aeroporturile din Jakarta și Bali, anunțând o finanțare de până la 1 miliard de lire (2,1 miliarde de dolari) pentru proiecte de infrastructură.

În urma acestui tur, David Cameron devine primul lider al guvernului britanic care vizitează Vietnam. Acesta a catalogat vizita drept un punct de referință pentru relațiile bilaterale dintre cele două state, „o oportunitate de a le consolida și de a aborda împreună probleme presante precum traficul de ființe umane și schimbările climatice”. În cadrul vizitei a fost anunțat și un împrumut de 500 de milioane de lire (783 milioane de dolari), pentru proiectele de infrastructură.

Vizita nu a rămas lipsită de controverse, David Cameron atrăgând numeroase critici în urma întâlnirii cu omologul său malaysian Najib Razah acuzat de acte de corupție, la numai o zi de la discursul său din Singapore în care caracteriza corupția drept „un cancer care este în centrul problemelor cu care lumea se confruntă în prezent”.

| 1 august 2015|Categories: Asia de Sud-Est, Europa-Asia, Geopolitică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ramona Bloj este fost intern RISAP. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.

Comenteaza