Peninsula Coreeană: 6-12 iunie 2016

RISAP | 14 iunie 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Politică externă și de securitate

Coreea de Sud continuă vizitele la (foștii) aliați ai Coreei de Nord

Ministrul de externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, se află de pe 12 iunie în Rusia, ca parte a unei vizite de două zile. Yun se va întâlni cu omologul său rus, Sergey Lavrov, va participa la o conferință economică între Rusia și Coreea de Sud și va vizita și fabrica Hyundai Motors din Sankt Petersburg. Scopul principal al vizitei rămâne însă discuția despre programul nuclear al Coreei de Nord și modalități de reducere a riscului izbucnirii unui conflict în Peninsula Coreeană.

Sursă: The Korea Times

Exerciții militare în apropiere de Dokdo/Takeshima

Armata sud-coreeană împreună cu paza de coastă au organizat timp de două zile exerciții militare în apropierea insulelor Dokdo/Takeshima. Scopul exercițiului a fost acela de a pregăti forțele sud-coreene în eventualitatea unui asediu al insulelor de către un alt stat. Insulele este revendicate atât Coreea de Sud, cât și de Japonia, dar administrate de Coreea de Sud. Japonia a protestat în fața acestor exerciții prin intermediul ambasadei sale din Seul.

Sursă: Yonhap

Prima fregată FFX-II a fost lansată

Coreea de Sud a lansat la începutul lunii iunie prima sa fregată FFX-II, construită de Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME).

Vasul are 122 de metri lungime, două motoare Rolls-Royce MT30, 4 generatoare diesel și poate adăposti un echipat de 120 de persoane și un elicopter.

Între timp, procurorii au descins la sediul companiei DSME pe baza suspiciunii că ar fi falsificat raporturile financiare din 2013 și 2014 pentru a-și reduce datoria.

Sursă: IHS Jane s 360, BBC

Soldații-muncitori din Orientul Mijlociu

Coreea de Nord și-a trimis soldații să muncească în Orientul Mijlociu, ca parte a procesului de obținere de valută. Soldații fac astfel mai dificilă păstrarea locurilor de muncă de către muncitorii civili nord-coreeni, dar ușurează treaba Coreei de Nord. Statul nord-coreean poate controla mai ușor muncitorii-soldați și nu trebuie să le mai plătească un al doilea salariu. Soldații sunt angajați de către companiile nord-coreene Namkang și Cholhyon.

Sursă: Yonhap

Coreea de Sud-Bulgaria, întâlnire bilaterală

Miniștrii de externe ai Coreei de Sud și Bulgariei se vor întâlni, începând cu 14 iunie, la Sofia pentru a discuta despre problema Coreei de Nord și pentru a întări relațiile bilaterale.

Sursă: Yonhap

Vase chineze prinse la pescuit în apele teritoriale ale Coreei de Sud

Câteva vase de pescuit chineze care pescuiau ilegal în apele Coreei de Sud (o zonă tampon între cele două state coreene) au fugit către Coreea de Nord după ce militarii sud-coreeni au interceptat vasele. Coreea de Nord nu a oferit niciun un răspuns la această problemă a Sudului, deși astfel de evenimente ar putea declanșa un conflict între cele două state.

Operațiunea a fost organizată de Coreea de Sud și SUA și a dus totuși la arestarea a 7 pescari și la capturarea unor vase chineze.

Sursă: The Korea Times, Stars and Stripes

Noi acuzații de răpire din Partea Nordului la adresa Sudului

Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că i-a capturat vasele de pescuit care au traversat granița maritimă dintre cele două state. Vasele au fost oprite și trimise în Coreea de Nord. Vase nord-coreene traversează uneori linia de demarcație maritimă, deoarece Coreea de Nord nu acceptă această graniță ca fiind una oficială, întrucât a fost trasată de ONU, după Războiul Coreean.

Sursă: Yonhap

Vechi propuneri venite din partea Coreei de Nord

Coreea de Nord i-a propus Coreei de Sud să organizeze întâlniri pentru a discuta despre reunificarea celor două state. Sudul a refuzat această nouă propunere, așa cum a făcut și în trecut, acuzând Coreea de Nord că nu este sinceră în privința acestui subiect.

Sursă: Yonhap

Politică internă

Tergiversări privind formarea Parlamentului Coreei de Sud

Partidul de guvernământ și opoziția din Coreea de Sud au reușit cu greu să stabilească cine va fi președintele Parlamentului, dar și componența unor comitete cheie. Partidul de guvernământ, Saenuri, dorește ca el să dețină președinția, tradiția indicând că cel care deține această funcție trebuie să facă parte din partidul care se află la putere. Pe de altă parte, principalul partid de opoziție, Minjoo, deține majoritatea în parlament, susținând că el este îndreptățit să numească președintele Parlamentului. Cele două partide se mai luptă și pentru conducerea comisiei de politică națională și a comisiei care stabilește ordinea de zi.

Cu toate acestea, Saenuri a căzut de acord ca Minjoo să aleagă președintele Parlamentului, permițând astfel formarea noului parlament. Saenuri a putut numi însă un vicepreședinte, în timp ce un al treilea partid, Partidul Poporului, l-a numit pe cel de-al doilea vicepreședinte al Parlamentului.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Societate

Operațiuni de ridicare a feribotului Sewol

Coreea de Sud a început operațiunea de ridicare a feribotului Sewol, scufundat în urmă cu 2 ani, în apropiere de insula Jeju. Compania care va realiza operațiunea este Shanghai Salvage Co., iar costul recuperării feribotului se va ridica la 98 de milioane de dolari.

304 persoane și-au pierdut atunci viața, căpitanul vasului fiind condamnat la închisoare pe viața.

Sursă: abc

Academie de K-pop în Mexic

Coreea de Sud a lansat o Academie de K-pop în Mexic. Cursurile scolii vor dura 10 săptămâni, vor fi ținute de profesori de limbă coreeană, dar și coregrafi celebri din Coreea de Sud. La aceste cursuri pot participa persoane peste 15 ani, care vor învăța limba coreeană intensiv și moduri de a dansa și a cântă K-pop. Până acum s-au înscris 400 de persoane, dar sunt disponibile doar 60 de locuri.

Sursă: BBC

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza