Peninsula Coreeană: 4-10 iulie 2016

RISAP | 11 iulie 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Politică externă și de securitate

Coreea de Sud și SUA s-au hotărât asupra amplasării sistemului THAAD

Coreea de Sud și SUA au căzut de acord asupra amplasării sistemului antirachetă THAAD pe teritoriul statului sud-coreean. THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este un sistem american de ultimă generație de interceptare a rachetelor de rază scurtă, medie și intermediară și dorește să protejeze Coreea de Sud în eventualitatea unor lansări de rachete din partea Coreei de Nord asupra vecinilor săi.

Deși atât SUA, cât și Coreea de Sud, au subliniat scopul defensive al amplasării acestui sistem pe teritoriul Coreei de Sud, China și Rusia nu sunt foarte încântate de această mișcare, pe care o văd ca o amenințare la adresa siguranței lor, sistemul putând lovi unele dintre rachetele lansate de pe teritoriile celor două state.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, între timp, vânzarea a unor rachete sol-aer 17 SM-2 Block IIIB către Coreea de Sud.

Sursă: RISAP, IHS Jane s 360

Coreea de Nord continuă șirul testărilor de rachetă

Pe 9 iulie, Coreea de Nord a testat, din nou, lansarea dintr-un submarin a unei rachete de rază scurtă. Cum racheta a explodat când a atins altitudinea de 10 km, testul a fost catalogat drept un eșec de către Coreea de Sud.

Lansarea rachetei a venit la doar o zi după ce Coreea de Sud și SUA au anunțat că au căzut de acord asupra hotărârii de a amplasa sistemul american antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean.

Nu știm cum va fi prezentat acest eșec în Coreea de Nord, dar ultimul test de rachetă al Coreei de Nord, (când au fost lansate două rachete, dintre care una a explodat la scurt timp după lansare) a fost prezentat de propaganda nord-coreeană drept o explozie intenționată și controlată, deci ambele lansări fiind un succes.

Sursă: Yonhap, Yonhap

SUA îl sancționează pe Kim Jong-un

Administrația Obama a inclus pe o listă a persoanelor sancționate pentru că au încălcat grav drepturile omului 15 oficiali din Coreea de Nord, printre care și liderul suprem, Kim Jong-un. Departamentul de Stat american a realizat un raport de cinci pagini prin care detalia abuzurile pe care statul nord-coreean le-a făcut asupra populației sale.

Drept răspuns, Coreea de Nord a catalogat sancțiunile drept o declarație de război, considerându-le drept „hidoase”.

Departamentul de Stat al SUA a mai sancționat și trei entități nord-coreene și o companie comercială nord-coreeană, întrucât au facilitat proliferarea armelor de distrugere în masă.

Sursă: The New York Times, The Guardian, Yonhap

Coreea de Nord vrea denuclearizare

Coreea de Nord a oferit un plan de denuclearizare, pe care promite să-l pună în aplicare dacă SUA și Coreea de Sud vor respecta condițiile impuse de Phenian: oferirea de informații despre armele nucleare pe care SUA le-a plasat pe teritoriul Coreei de Sud, retragerea acestor arme nucleare de pe teritoriul sud-coreean, garanții din partea SUA că nu va amplasa arme nucleare ofensive în Coreea de Sud sau în țările vecine și nu le va folosi împotriva Coreei de Nord.

Potrivit ziarului oficial din Coreea de Nord, statul nord-coreean va reveni la masa negocierilor dacă va primi garanții că atât SUA, cât și Coreea de Sud, sunt dispuse să implementeze cerințele.

Sursă: International Business Times

Coreea de Nord își exprimă părerea despre Brexit

Statul nord-coreean consideră că SUA este de vină pentru ieșirea Marii Britanii din UE, întrucât englezii au înțeles că Uniunea Europeană și-a pierdut menirea primordială: aceea de a fi o contrapondere a puterii SUA și de a echilibra balanța puterii la nivel mondial. Conform Phenianului, cum UE a ales să susțină SUA în acțiunile sale distructive, Marea Britanie a ales să nu mai fie un aliat al SUA, stat care a provocat doar haos în Oriental Mijlociu și o gravă criză a refugiaților.

Sursă: The Guardian

SUA și Coreea de Sud, un nou exercițiu militar

SUA și Coreea de Sud au organizat un nou exercițiu militar, de această dată bazat pe manevre de atac și infiltrare. Exercițiul a început încă de pe 27 iunie și a durat 18 zile, în cadrul exercițiului fiind antrenați 700 de soldați sud-coreeni și 500 de soldați americani care sunt cazați în baza japoneză din Okinawa.

Soldații simulează exerciții de infiltrare pe teritoriul inamic și de atac asupra facilităților militare cheie de pe teritoriul adversarului.

Sursă: Yonhap

Coreea de Sud vorbește cu Rusia despre Coreea de Nord și Orientul Îndepărtat…

Coreea de Sud și Rusia au organizat la Moscova o întâlnire la nivel înalt între viceminiștrii de externe pentru a discuta despre programul nuclear al Coreei de Nord și despre dezvoltare Orientului Îndepărtat de către Rusia. Cele două părți au mai discutat și despre îmbunătățirea cooperării în domenii ca agricultura, pescuitul, asigurări de sănătate în regiunea Orientului Îndepărtat. Coreea de Sud speră că dezvoltarea Orientului Îndepărtat rus va ajuta la diminuarea puterii Coreei de Nord și la detensionarea regiunii.

Sursă: Yonhap

…și cu China despre pescuitul ilegal

Coreea de Sud și China au început discuțiile privind pescuitul ilegal al unor ambarcațiuni chineze în apele neutre dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Discuțiile dintre China și Coreea de Sud vin la câteva săptămâni după ce statul sud-coreean și SUA au organizat multiple acțiuni de capturare a vaselor chineze care pescuiau ilegal în apele Coreei de Sud.

Coreea de Sud a cerut Chinei să nu mai încurajeze pescuitul ilegal și a criticat presupusa vânzare a drepturilor de pescuit în apele teritoriale ale Coreei de Nord. Aparent, Coreea de Nord a vândut Chinei dreptul de a pescui în apele sale, pentru suma de 30 de milioane de dolari.

Între timp, Coreea de Sud a luat decizia de a instala 80 de recife artificiale în Marea Galbenă, tocmai pentru a preveni pescuitul ilegal al chinezilor.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Coreea de Sud va dubla numărul megafoanelor de la graniță

Coreea de Sud vrea să dubleze numărul megafoanelor care promovează materiale propagandistice de-a lungul graniței cu Coreea de Nord. Motivul a fost generat de numărul în creștere al testelor de rachete efectuate de Coreea de Nord.

Sursă:  Yonhap

Vizele nord-coreenilor sunt suspendate

În urma conflictului internațional privind muncitorii nord-coreeni, dar și ca urmare a acțiunilor beligerante ale Coreei de Nord,  Qatar a decis să nu mai emită vize pentru muncitorii nord-coreeni.

După scandalul privind implicarea unor companii poloneze care foloseau muncitori nord-coreeni, Polonia a suspendat și ea vizele pentru cetățenii din Coreea de Nord.

Sursă: Yonhap

Politică internă

Un vechi oficial nord-coreean iese la lumină

Un oficial nord-coreean, Han Kwang-sang,  despre care se spunea că a fost îndepărtat de la conducere a reapărut în public, acompaniindu-l pe Kim Jong-un la o vizită către o fermă de broaște țestoase de apă dulce. Nefiind văzut în public de aproximativ 8 luni, s-au făcut speculații că ar fi fost îndepărtat din cauza corupției. Han era din 2013 șeful  departamentului de finanțe și conturi al Partidului Muncitoresc Coreean, iar faptul că nu a fost numit membru al partidului după întâlnirea Comitetului Central din mai a amplificat aceste speculații. Cu toate acestea, Han pare a fi crescut în grad militar, apărând cu simbolurile de General-locotenent, față de cele de General-maior, funcție pe care o deținea înainte.

Sursă: Yonhap

Parlamentul vrea să investigheze cazul umidificatorilor Oxy

Parlamentul din Coreea de Sud a aprobat un plan ce permite investigarea companiei Oxy Reckitt Benckiser care a produs umidificatorii toxici și a distribuitorului Lotte Shopping and Homeplus, care i-a comercializat pe piață. Coreea de Sud se află de câteva luni bune într-un adevărat scandal generat de numărul crescut al îmbolnăvirilor pricinuite de utilizarea acestor umidificatori.

Guvernul dorește să investigheze timp de 90 de zile cine este responsabilul pentru această problemă cauzată de umidificatori și cum vor fi recompensate victimele. Până acum s-au înregistrat 221 de victime, dintre care 177 au folosit produsele companiei britanice Oxy. 90 de persoane au murit, cunoscându-se că 70 dintre acestea foloseau produsele Oxy. Victimele au avut probleme cauzate la nivelul plămânilor.

Sursă: Yonhap

Economie

Ministerul educației reduce rata dobânzii pentru împrumuturile pentru educație

Ministerul Educației din Coreea de Sud, aflat sub conducerea partidului Saenuri, a decis reducerea ratei dobânzii pentru taxele universitare, pentru a reduce din datoria acumulată de studenții care vor să-și continue studiile. Rata dobânzii va fi astfel micșorată de la 2,7% la 2,5%, iar acest lucru va ajuta studenții să economisească , cumulat, aproximativ 14 milioane de dolari.

Sursă: Yonhap

Societate

Manual de arte marțiale, introdus în patrimoniul UNESCO

Un manual de arte marțiale nord-coreean, datând din secolul al XVIII-lea a fost inclus în Registrul Regional al Programului Memorialul Lumii al UNESCO. Manualul vorbește despre artele marțiale coreene numite taekwondo și a fost publicat în 1790, în timpul dinastie Joseon,  ilustrațiile fiind realizate de către cunoscutul pictor coreean Kim Hong-do.

Sursă: Yonhap

Coreea de Sud și Internetul pentru aparatura electrocasnică

Coreea de Sud a lansat primul Internet ieftin pentru aparatura electrocasnică (Internet of Things). Rețeaua de Internet va permite aparatelor electronice și electrocasnice să comunice între ele. Doar Olanda mai are o astfel de rețea de Internet destinată aparaturii electrocasnice, iar abonamentul lunar va fi de între 30 de cenți până la 2 dolari.

Sursă: BBC

Jocurile Olimpice de la Rio și sportivii coreeni

Coreea de Nord va trimite 36 de atleți pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Rio, din această vară. Printre categoriile sportive la care vor concura și nord-coreenii se numără, halterele, maraton, box.

Mai la sud, în Coreea de Sud, Park Tae-hwan, singurul campion olimpic al statului la înot a fost lăsat să concureze la Jocurile Olimpice de la Rio. Park a testat pozitiv în urmă cu mai bine de doi ani, iar regulile Comitetului Olimpic din Coreea de Sud interzic unei sportiv care s-a dopat să concureze pentru următorii trei ani la orice competiții internaționale. Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj în Sport, după ce Park a atacat decizia Comitetului Olimpic sud-coreean de a nu fi inclus în echipa națională care va reprezenta Coreea de Sud la Jocurile Olimpice din 2016.

Sursă: Yonhap, Business Insider

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza