Peninsula Coreeană: 30 mai-5 iunie 2016

RISAP | 7 iunie 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Politică externă și de securitate

Șirul lansărilor de rachete continuă în Coreea de Nord

Statul nord-coreean a lansat recent o nouă rachetă de tip Musudan, de rază intermediară, de pe coasta estică. Lansarea a fost un eșec, surse spunând că racheta a explodat pe lansatorul mobil, imediat după ce a fost apăsat butonul de lansare.

Unii analiști consideră că acest test dorea să atragă atenția Chinei, cu atât mai mult cu cât o delegație oficială în frunte cu Ri Su-yong, vicepreședintele Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean,  urma să ajungă în China.

Sursă: Yonhap, The New York Times

Coreea de Sud, pe urmele Coreei de Nord…în Cuba

După ce săptămâna trecută oficiali nord-coreeni făceau o vizită în Cuba, de curând, ministrul de externe sud-coreean, Yun Byung-se, s-a întâlnit cu omologul său cubanez, Bruno Rodriguez, la Havana. Ministrul din Coreea de Sud se află în Cuba pentru a participa la Summitul Asociației Statelor din Caraibe (Association of the Caribbean States), dar a profitat de ocazie pentru a întări relațiile și cu Cuba.

Sursă: Korea Times

Donald Trump susținut de Coreea de Nord

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA este susținut de un nou șef de stat. După ce Vladimir Putin și-a arătat susținerea pentru Trump, a venit și rândul conducătorului nord-coreean Kim Jong-un să îl susțină pe „ politicianul cel înțelept”, Donald Trump. Ziarul de stat din Coreea de Nord, DPRK Today, a publicat un întreg editorial în care îl lauda pe Trump pentru politicile sale externe, în timp ce o critica pe Hilarry Clinton, pe care o cataloga drept prostuță.

Sursă: The Washington Post

Park Geun-hye în Franța

După vizitele din Africa, în state ca Etiopia, Uganda, Kenya, Park Geun-hye, președinta Coreei de Sud, și-a încheiat turul cu o vizită oficială în Franța.

Aici, Park s-a întâlnit cu omologul său francez, Francois Hollande, cu care a discutat despre pericolul cauzat de arsenalul nuclear al Coreei de Nord. În plus, cu ocazia acestei vizite, companii din Coreea de Sud au încheiat 20 de memorandumuri de înțelegere cu cele din Franța.

Park a vizitat o companie de producție a hidrogenului, pentru a promova un parteneriat privind alimentarea unor vehicule cu hidrogen lichefiat și a mai discutat și despre cooperarea cu Franța în domeniul tehnologic.

Coreea de Sud și Franța au semnat și un acord prin care limba coreeană va fi introdusă opțional în programele bilingve ale școlilor și liceelor franceze.

Sursă: Yonhap, Yonhap, Yonhap, Yonhap

SUA a scos, dar a și introdus Coreea de Nord pe anumite liste negre

SUA a scos Coreea de Nord de pe lista țărilor care sponsorizează terorismul, deși au fost multe voci care au criticat acest fapt. Un raport al Departamentului de Stat al SUA a reliefat faptul că statul nord-coreean nu a mai organizat niciun atentat terorist din 1987, când a detonat o bombă la bordul unui avion Korean Airlines, care a ucis 115 persoane.

Raportul scoate și Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, dar lasă Iranul, Siria și Sudanul.

SUA a pus, însă, Coreea de Nord pe lista statelor care fac spălare de bani, impunându-i sancțiuni financiare. Acest lucru a deranjat regimul de la Phenian, acesta susținând că nu este speriat de măsurile luate de America.

Sursă: Yonhap, NK News

Muncitori nord-coreeni, sclavi în Polonia

Aproximativ 800 de muncitori nord-coreeni lucrau pe un șantier de construcții din Polonia, la companii care primeau finanțare și de la Uniunea Europeană. Muncitorii nord-coreeni primeau un salariu minim în Polonia și pot fi definiți drept sclavi moderni, întrucât statul nord-coreean le ia salariile pentru a-și finanța proiectele, printre care și pe cele nucleare.

Raportul despre Coreea de Nord a fost făcut public de către Leiden Asia Center și prezenta soarta muncitorilor nord-coreeni care erau obligați să lucreze 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, la un salariu foarte mic.

Sursă: The Telegraph

Economie

Târg comercial China-Coreea de Sud, anulat

Un târg comercial între companii chineze și sud-coreene, care s-ar fi desfășurat în orașul chinez Dandong, în apropierea graniței cu Coreea de Nord, a fost anulat de teama unor probleme de securitate. Temerile au fost cauzate de amenințările Coreei de Nord, în urma dezertării altor muncitori nord-coreeni din China în Coreea de Sud.

La târg trebuiau să participe 150 de companii sud-coreene și tot atâtea companii chineze.

Sursă: Yonhap

Societate

Un nou val de dezertări în Coreea de Sud

Trei muncitoare  nord-coreene dintr-un restaurant din China au dezertat în Coreea de Sud, via Thailanda. Cele trei femei aveau până în 30 de ani, iar fuga lor i-a mâniat pe oficialii nord-coreeni, care au acuzat Coreea de Sud de răpire. Este al doilea val de persoane care munceau în China și care au fugit de regimul nord-coreean în Coreea de Sud, după ce alte 13 persoane au făcut același lucru în urmă cu câteva luni.

Sursă: Yonhap

Coreea de Nord, rețeaua de socializare și hacker-ul de 18 ani

Coreea de Nord a lansat recent o rețea de socializare asemănătoare Facebook, pe care o promova drept „cea mai bună rețea de socializare coreeană”, până când aceasta a fost spartă de un tânăr din Marea Britanie care a introdus cuvântul password (n.r. parolă) pentru a accesa un profil. Chiar dacă site-ul era accesat de 1.000 de familii, momentan pare a fi nefuncțional.

Sursă: Voice of America

Formația Laboum îi va înveseli pe militarii sud-coreeni

Formația Laboum, o formație de K-pop formată din 6 fete, va participa la o campanie de ridicare a moralului soldaților. Acestea vor cânta la bazele militare din Coreea de Sud, ca parte a campaniei „Thank you! Soldiers”. Fetele vor face un tur de o lună la toate bazele militare din apropierea graniței cu Coreea de Nord, în timp ce militarii vor primi o selecție de mesaje de încurajare din partea populației, mesaje selectate de pe Facebook sau Kakao Story.

Sursă: Yonhap

Buton roz pentru femeile însărcinate din Coreea de Sud

Coreea de Sud dorește să implementeze un sistem de indicare a prezenței unei femei însărcinate în vagoanele de tren, pentru a i se ceda locul cu ușurință. Sistemul este prevăzut cu un fel de breloc cu bluetooth (purtat de femei), care activează un mini-semafor roz așezat în zona scaunelor special amenajate pentru femeile însărcinate.

Sursă: BBC

NASA se ocupă de poluarea din Coreea de Sud

NASA se ocupă, mai nou, de poluarea din Coreea de Sud. Mai exact, un avion special dotat, un adevărat laborator științific, a zburat timp de 8 ore deasupra statului sud-coreean pentru a identifica substanțele poluante, cine le produce și cum pot fi măsurate cu acuratețe.

Acțiunea a fost întreprinsă de NASA în colaborare cu agenția de mediu sud-coreeană, cu atât mai mult cu cât Coreea de Sud se clasează pe locul 173 din 180 de state privind calitatea aerului – într-un studiu realizat de Universitatea Yale.

În plus, pentru a reduce poluarea cu particule fine, PM2, Coreea de Sud ia în calcul închiderea unei centrale energetice pe bază de cărbune.

Sursă: WWLP, International Business Times

Un nou accident în Coreea de Sud

Patru muncitori care lucrau la un nou tronson de metrou au murit în Coreea de Sud, în apropierea Seulului, după ce construcția la care lucrau s-a prăbușit. Nu se cunosc încă motivele prăbușirii, dar linia de metrou trebuia pusă în funcțiune în 2020.

Sursă: Reuters

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza