Peninsula Coreeană

RISAP | 9 mai 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Săptămânile 25 aprilie – 8 mai 2016

Politică externă și de securitate

Park Geun-hye în vizită în Iran

Între 1 și 3 mai, președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a efectuat o vizită în Iran, ocazie cu care a semnat 19 memorandumuri de înțelegere în valoare de 45,6 de miliarde de dolari, a oferit finanțare pentru proiecte de infrastructură în valoare de 25 de miliarde de dolari și a cerut Iranului susținere în problema denuclearizării Coreei de Nord. Iran a declarat, prin vocea președintelui său, Hassan Rouhani, că susține promovarea unui climat pașnic în Peninsula Coreeană și luptă pentru restricționarea folosirii armelor de distrugere în masă. La scurt timp după vizita lui Park în Iran, agenția de presă Yonhap și-a deschis o filială în Teheran.

Sursă: RISAP

O altă ratare marca Coreea de Nord

Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă de rază intermediară pe 5 mai, dar încercarea a eșuat. Racheta pare a fi fost de tipul Musudan, o rachetă pe care Coreea de Nord a mai încercat fără succes să o lanseze și pe 15 aprilie. Ca și în aprilie, racheta lansată pe 5 mai s-a dezmembrat în aer la puțin timp după lansare. Racheta avea o rază de 3.000-4.000 de km și putea să atingă și baza SUA din Guam.

Sursă: Yonhap

Sistemul THAAD si exercițiile China-Rusia

Coreea de Sud și SUA continuă discuțiile despre amplasarea sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Peninsula Coreeană, în ciuda obiecțiilor venite din China și Rusia. Discuțiile au fost demarcate după ce Coreea de Nord a realizat un test nuclear pe 6 ianuarie, cele două state asigurând vecinii Coreei de Sud că sistemul este destinat combaterii unui posibil atac nord-coreean.

Drept urmare, China și Rusia discută despre efectuarea unui exercițiu militar anti-rachetă comun, asistat de calculatoare, ca răspuns la continuarea discuțiilor privind sistemul THAAD dintre SUA și Coreea de Sud. Exercițiul va avea loc în această lună, la un centru de cercetare militară din Rusia.

Sursă: Reuters, Reuters

Prim-ministrul Kuweitului în vizită în Coreea de Sud

Prim-ministrul Kuweitului, Seicul Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, se află în vizită de 4 zile în Coreea de Sud. Șeicul Jaber a ajuns în statul sud-coreean pe 7 mai și se va întâlni cu președinta Park Geun-hye, cu omologul său Hwang Kyo-ahn și cu directori de companii sud-coreene care operează și în Kuweit. Prim-ministrul va vizita și un spital important din Coreea de Sud și va încheia un memorandum de înțelegere în domeniul medical cu statul sud-coreean prin care să trimită pacienți și medici în Coreea de Sud.

Vizita lui Jaber face parte dintr-un tur în Asia care a inclus Bangladeshul, Vietnamul și se va termina în Japonia.

Sursă: Kuwait Times

Exercițiu ASEAN-Plus

Între 1-12 mai are loc în apele din apropiere de Brunei și Singapore un exerciți maritim marca ASEAN Defense Ministers’ Meeting Plus (ADMM-Plus). Cele 10 state membre ASEAN, împreună cu alți 8 parteneri de dialog, printre care China, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Rusia vor organiza  exerciții anti-teroriste de salvare a marinarilor și comercianților răpiți. Coreea de Sud va detașa 300 de trupe, împreună cu distrugătorul Choe Yeong și un elicopter Lynx.

Sursă: Yonhap

Întâlnire trilaterală pentru zona Oceanului Arctic

Coreea de Sud, Japonia și China au organizat prima întâlnire trilaterală la nivel înalt pentru a discuta despre problemele din regiunea Oceanului Arctic. Întâlnirea este prima de acest fel și dorește să traseze principalele direcții de abordare a regiunii privind problemele cauzate de încălzirea globală și cooperarea în menținerea unui climat pașnic în regiunea Oceanului Arctic. Seulul a fost gazda întâlnirii, la care au participat ambasadorii pentru problemele legate de zona Oceanului Arctic ai celor 3 state, respective Kim Chan-woo, Kazuko Shiraishi și Ma Xinmin.

Sursă: Yonhap

Politică internă

Marele eveniment al Coreei de Nord: Congresul Partidului Muncitoresc

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a afirmat cu ocazia discursului din cadrul celui de-al șaptelea Congres Național al Partidului Muncitoresc (prima întâlnire de acest tip organizată în ultimii 36 de ani) că Coreea de Nord nu va utiliza armele nucleare dacă suveranitatea statului său nu va fi încălcată de alte puteri cu arme nucleare. Kim a mai spus că statul nord-coreean va îndeplini obligațiile sale de non-proliferare a armelor nucleare și va lupta pentru denuclearizare la nivel global, o declarație care este în contradictoriu cu acțiunile Coreei de Nord din ultimul timp și cu declarația lui Kim din martie, în care spunea că statul nord-coreean va testa în curând o focoasă nucleară.

Cel de-al șaptelea Congres Național al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord a început pe 6 mai și va dura între 3-4 zile. Congresul este important întrucât va trasa principalele politici ale Coreei de Nord în domeniul nuclear și economic, dar reprezintă și o pârghie importantă de consolidare a puterii lui Kim Jong-un.

Kim a lansat cu această ocazie și o strategie de creștere economică pe 5 ani, fără a da însă detalii despre cum va revigora economia nord-coreeană afectată de sancțiunile impuse de ONU. Acesta a mai afirmat că obținerea energiei folosind puterea nucleară este alternativa la penuria de energie cu care se confruntă Coreea de Nord.

Sursă: Reuters, Yonhap

Economie

Coreea de Sud și impasul economic

Coreea de Sud se confruntă de luni bune cu o diminuare a exporturilor și a consumului domestic, lucru care afectează puternic economia sud-coreeană. Acest lucru a determinat banca centrală a Coreei de Sud să reducă rata dobânzii la 1,5% și a afectat popularitatea președintei Park Geun-hye, al cărei partid a pierdut alegerile parlamentare. Economia sud-coreeană a cunoscut și în primul trimestru al acestui an o încetinire, crescând cu 0,4 puncte procentuale față de o creștere de 1,2 sau 0,7 puncte procentuale, creștere înregistrată în ultimele trimestre ale anului 2015.

Sursă: Financial Times

Lotte Mart și problemele cauzate de umidificatori

Retailer-ul sud-coreean Lotte Mart a oprit comercializarea produselor Reckitt Benckiser, după ce compania din urmă și-a cerut scuze că a vândut umidificatori care puteau afecta plămânii. Lotte Mart și-a cerut scuze în fața consumatorilor sud-coreeni în cadrul unei conferințe de presă în care retailer-ul a fost reprezentat de directorul companiei, întrucât acesta comercializa umidificatorii Reckitt sub brand propriu. Peste 530 de persoane au fost rănite și alte 92 au murit din cauza folosirii acestor produse. Deși nu este clar dacă toți cei care au murit sau s-au îmbolnăvit au folosit doar produse marca Oxy Reckitt Benckiser, guvernul a interzis acești umidificatori, care aparent erau comercializați doar în Coreea de Sud. Compania Reckitt va oferi compensații financiare tuturor celor afectați de folosirea umidificatorilor.

Umidificatori sunt foarte folosiți în Coreea de Sud, atât acasă, cât și la birou, pentru a produce umezeală în timpul iernilor foarte uscate, iar de cele mai multe ori acești umidificatori conțin și substanțe sterilizante, pentru purifica aerul.

Sursă: Reuters

LG Chem a fost înșelată

Cea mai mare companie petrochimică din Coreea de Sud, LG Chem, a virat 21 de milioane de dolari într-un cont fals al companiei saudite Aramco. Cei de la LG Chem ar fi primit un e-mail de pe adresa de e-mail a companiei Aramco Products Traiding, în care erau informați că Aramco și-a schimbat contul bancar și sud-coreenii erau rugați să vireze cei 21 de milioane de dolari în noul cont. Conducerea companiei LG Chem va da în judecată Aramco dacă se va dovedi că aceasta nu a putut să-și protejeze adresa de e-mail.

Sursă: Oil Price

Societate

Noile uniforme anti-Zika

Coreea de Sud a făcut publice noile uniforme pe care sportivii sud-coreeni le vor purta la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Uniformele au fost create special pentru a-i proteja pe sportivi de țânțarii care transmit virusul Zika și care au creat o epidemie în întreaga Americă Latină, inclusiv în Brazilia. Echipamentul este îmbibat cu loțiune anti-țânțari, dar acestea nu vor putea fi folosite de sportive pe durata competiție, ci doar în momentele din afara acesteia, cât și în satul olimpic.

Sud-coreenii par a fi speriați de posibilitatea izbucnirii unei alte pandemii, după ce s-au confruntat cu virusul MERS. Până acum au fost identificate 4 cazuri de infectări cu virusul Zika, cel mai recent fiind o tânără care s-a întors din Vietnam.

Între timp, Park Tae-hwan, unul dintre cei mai buni înotători sud-coreeni, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing (primul sud-coreean care a câștigat un titlu olimpic la înot) se roagă de oficialii sud-coreeni să-i dea voie să concureze la jocurile de la Rio. Lui Park i s-a interzis participarea la orice competiție timp de 18 luni, după ce în 2014 un test anti-doping a ieșit pozitiv. Chiar dacă interdicția a expirat în martie, acesta ar trebui să mai aștepte 3 ani pentru a fi selectat să participe la competiții internaționale, conform regulilor Comitetului Olimpic din Coreea de Sud.

Sursă: Tech Insider, mid-day, Reuters

O nouă condamnare a unui cetățean american în Coreea de Nord

Coreea de Nord a mai condamnat un cetățean de origine americană la 10 ani de muncă forțată, sub acuzația de spionaj. Kim Dong Chul este un sud-coreean născut în SUA, devenind al doilea cetățean american care primește o condamnare de muncă forțată în Coreea de Nord în ultimele luni.

Sursă: CNN

Coreea de Nord a interzise nunțile și înmormântările

Nunțile și înmormântările au fost interzise în Coreea de Nord pe toată durata desfășurării Congresului Partidului Muncitoresc. Și intrările sau ieșirile din Phenian au fost interzise, măsurile fiind luate pentru a preveni riscul unor posibile ghinioane privind marele eveniment.

Sursă: Independent

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza