Peninsula Coreeană

RISAP | 23 mai 2016
Poarta Namdaemun +
Poarta Namdaemun -

Săptămâna 16-22 mai 2016

Politică externă și de securitate

Coreea de Nord vrea să discute cu Sudul

Coreea de Nord a propus Coreei de Sud să se întâlnească pentru a discuta soluții de detensionare a regiunii. Coreea de Sud nu pare a fi foarte încântată de această propunere, catalogând-o drept propagandă, întrucât Coreea de Nord nu dorește să renunțe la programul său nuclear – principala doleanță a Sudului înainte de a putea ajunge să negocieze mijloacele de micșorare a tensiunilor din peninsula Coreeană.

Sursă: Yonhap

Noi discuții despre femeile de reconfortare

Oficiali din Coreea de Sud și Japonia s-au întâlnit pentru a discutat despre problema femeilor de reconfortare și pentru a vedea ce măsuri vor trebui impuse în urma acordului din decembrie. În luna decembrie a anului trecut cele două state au ajuns la un acord privind situația femeilor de reconfortare, Japonia cerându-și scuze și oferind un ajutor supraviețuitoarelor care au fost forțate să întrețină relații sexuale cu militarii japonezi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Între timp, o asociație a victimelor sclaviei sexuale din Coreea de Sud și-a exprimat dezaprobarea privind acordul încheiat în decembrie 2015 între Japonia și Coreea de Sud privind femeile de reconfortare. Asociația susține că cele două state au ajuns la acest acord fără a consulta victimele sud-coreene, iar Japonia nu și-a recunoscut întru-totul vina.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Rusia sancționează Coreea de Nord

Rusia a început să implementeze și ea sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord. Banca centrală a Rusiei a dat ordine ca băncile ruse să blocheze tranzacționarea tuturor obligațiunilor deținute de persoane din Coreea de Nord sau de orice entități care au legătură cu Coreea de Nord. De asemenea, băncile rusești vor trebui să închid orice cont nord-coreean care ar avea legătură cu programul nuclear al Coreei de Nord.

În tot acest timp, Coreea de Nord dorește să creeze condiții mai bune de obținere a unor vize rusești. Coreea de Nord a propus simplificarea sau chiar anularea vizei de călătorie pentru cetățenii nord-coreeni în Rusia.

Sursă: Yonhap, The Moscow Times

Președintele Indoneziei în Coreea de Sud

Cu ocazia vizitei președintelui Indoneziei, Joko Widodo, în Coreea de Sud, cele două state au semnat 11 memorandumuri de înțelegere în domenii ca infrastructură, comerț și domeniul maritime, care să îmbunătățească relațiile economice dintre cele două state. Coreea de Sud plănuiește să se implice într-o serie de proiecte de dezvoltare în Indonezia, în valoare de 6,7 miliarde de dolari. Joko Widodo, președintele Indoneziei, a fost invitat la o întâlnire la Casa Albastră, reședința președintei din Coreea de Sud.

Sursă: Yonhap

Prim-ministrul Coreei de Sud face vizite

Prim-ministrul Coreei de Sud, Hwang Kyo-Ahn, a început pe 19 mai un tur în Uzbekistan, Arabia Saudită și Turcia. În Uzbekistan, prim-ministrul s-a întâlnit cu omologul său uzbec și cu președintele Uzbekistanului, Islam Karimov. Hwang a vizitat și fabrica chimică și de prelucrare a gazului Surgil, fabrică ce a fost construită de o companie cu capital mixt uzbec și sud-coreean. Proiectul a fost demarat în 2006, valorează 3,9 miliarde de dolari și va include și o conductă de gaz de 110 km.

În Arabia Saudită, Hwang s-a întâlnit cu Regele Salman, cu care a discutat despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Cele două state au semnat memorandumuri de înțelegere în domeniul energetic și cel al transporturilor. Cele două părți au mai semnat un acord prin care sud-coreenilor li se va prelungi durata vizei de la o lună la cinci ani.

Sursă: Yonhap, Yonhap

Coreea de Sud și Mongolia, noi acorduri

Președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, și președintele Mongoliei, Tsakhiagiin Elbegdorj, au semnat cu ocazia vizitei lui Elbegdorj în Seul o serie de memorandumuri de înțelegere privind sectorul economic, sportiv și infrastructură. Cele două state doresc să crească și numărul zborurilor între Seul (Incheon) și Ulaanbaatar, ca urmare a numărului tot mai mare de călători.

Sursă: Yonhap

Donald Trump, din nou, despre Coreea de Nord…

Într-un interviu acordat pentru Reuters, Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, a afirmat că dacă va deveni președinte va fi dispus să vorbească cu Kim Jong-un pentru a ajunge la un acord privind dezarmarea nucleară. Tot în cadrul interviului, Trump a mai spus că va dori o renegociere a acordului climatic de la Paris.

Sursă: Reuters

Politică internă

Coreea de Nord are un nou ministru de externe

Ri Yong-ho a fost desemnat în poziția de ministru de externe al Coreei de Nord. Ri are o vastă experiență diplomatic, fiind reprezentantul Coreei de Nord în cadrul discuțiilor purtate cu statele din Vest privind dezarmarea nucleară. Numirea lui Ri în această funcție este văzută ca un mod de îmbunătățire a imaginii Coreei de Nord, vizând și o mai bună relaționare cu SUA.

Sursă: Yonhap

Economie

Samsung și Alibaba, noi parteneri

Samsung și Alibaba, compania de comerț online din China, vor deveni parteneri în cadrul unui proiect privind plățile online de pe telefonul mobil. Samsung vrea să se extindă în această ramură a plăților online în China, fiind în competiție cu Apple și Huawei.

Sursă: Yonhap

Societate

Valul coreean ajunge într-un parc

Coreea de Sud a început construcția unui parc dedicate valului coreean sau Hallyu. K-Culture Valley, cum va fi denumit parcul, va fi localizat în Goyang și va adăposti o serie de obiective cultural dedicate iubitorilor de k-culture. Parcul va fi finalizat în 2017, fiind destinat în special turiștilor străini.

Sursă: Yonhap

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza