Park Geun-hye: din biroul prezidential, în celula de închisoare

Andreea Brînză | 1 aprilie 2017
Discurs oferit de Park cu ... +
Discurs oferit de Park cu ocazia Zilei Mișcării de Independență a Coreei de Sud, pe 1 martie 2015 -

Park Geun-hye a fost președintele recordurilor în Coreea de Sud. În 2013 se reîntorcea în Casa Albastră în poziția de prima femeie președinte, nu doar de primă doamnă, iar în 2017 devenea primul președinte demis al Coreei de Sud și, mai nou, unul dintre puținii care au fost arestați.

Fiica unui fost dictator sud-coreean, Park Chung-hee, care a pus bazele dezvoltării Coreea de Sud după Războiul Coreean (1950-1953), în ceea ce avea să fie numit „Miracolul de pe râul Han”, viața lui Park Geun-hye este demnă de scenariile filmelor de la Hollywood. Mandatul tatălui său (1963-1979) avea să o arunce pe Park în vârtejul politicii încă din tinerețe, când, după uciderea mamei sale de către un simpatizant nord-coreean, a fost nevoită să devină prima doamnă a Coreei de Sud în 1974. Tatăl său urma să fie asasinat 5 ani mai târziu de către șeful serviciilor de informații sud-coreene. După 24 de ani, în 1998, Park revenea în fața poporului coreean în poziția de parlamentar.

Speranța revitalizării economice a Coreei de Sud, cât și aportul de imagine pe care numele tatălui său i-l dădea, i-a determinat pe mulți alegători să o voteze la alegerile prezidențiale din 2013, când partidul său, Saenuri, a câștigat 51,6% din voturi. Dar scenariul filmului ei nu era nicidecum pe final, mandatul lui Park fiind unul presărat de evenimente și acuze. În 2014, când a avut loc accidentul feribotului Sewol, Park a fost acuzată că nu a răspuns prompt evenimentelor, întârzierea fiind speculată ca fiind cauzată de petrecerea timpului într-un centru de înfrumusețare. Accidentul feribotului Sewol a cauzat moartea a peste 300 de tineri, fiind cel mai mare dezastru maritim cu care s-a confruntat Coreea de Sud.

De asemenea, criza economică și rata crescută a șomajului în rândul tinerilor au fost determinante în accentuarea imaginii nefavorabile a lui Park în fața populației sale. Scandalul Choi-gate, avea să fie stropul care a umplut paharul nemulțumirilor sud-coreenilor, aceștia organizând proteste gigant pentru destituirea președintei, la care au participat peste 2 milioane de persoane. În tot acest timp, nivelul de încredere al lui Park a scăzut la de la 33% la 5%, făcând iminentă destituirea ei din poziția de președintă a Coreei de Sud. Inevitabilul avea să se producă în martie 2017, când, după câteva luni de  analizare, Curtea Constituțională a Coreei de Sud a decis că suspendarea lui Park Geun-hye trebuie să se transforme în demiterea acesteia.

Park a devenit astfel primul președinte al Coreei de Sud care a fost demis. O situație similară, care s-a soldat cu suspendarea, dar nu și demiterea președintelui, a mai fost traversată de Coreea de Sud în 2004, când președintele de atunci, Roh Moo-hyun, a fost acuzat și suspendat pentru că nu a respectat Constituția și și-a înființat un nou partid, în timp ce deținea funcția prezidențială. Cu toate că afilierea politică în timpul mandatului unui președinte denotă o încălcare a Constituției, Roh a fost repus de Curtea Constituțională în scaunul prezidențial și lăsat să-și continue mandatul.

Dar Park nu doar că a fost unul dintre puținii președinți suspendați și singurul demis, dar a fost și al treilea fost președinte care a fost arestat preventiv, din cauza implicării sale în scandalul în care prietena sa Choi Soon-sil a cerut mită unor companii în schimbul traficului de influență.

Scandalul Choi-gate, cum a fost denumit de presa internațională, este un triunghi al afacerilor care îi reunea pe vicepreședintele Samsung, Lee Jae-yong, pe prietena și confidenta lui Park, Choi Soon-sil și, în cele din urmă, pe Park, în ceea ce era o spirală a beneficiilor și avantajelor politice obținute în schimbul banilor.

Soarta lui Park poate fi similară cu cea a celorlalți doi președinți sud-coreeni, Chun Doo-hwan și Roh Tae-woo, care au fost acuzați de luare de mită și condamnați la închisoare în 1995, dar care au fost grațiați doi ani mai târziu.

Cu toate acestea, este improbabil ca Park să se bucure de privilegiu grațierii, întrucât succesorul său probabil și favoritul alegerilor din Coreea este Moon Jae-in, un avocat pentru drepturile omului din partidul Minjoo, partidul de opoziție, care a acuzat-o cel mai vehement pe fosta președinte. Moon are viziuni total diferite față de cele ale lui Park. Dacă Park a susținut încheierea unui acord cu Japonia privind femeile de reconfortare, Moon dorește anularea sa. Tot el este cel care se declara împotriva amplasării sistemului antirachetă THAAD, cu toate că în cele mai recente declarații pare a adopta o poziție mai echilibrată privind amplasarea sistemului antirachetă. În plus, față de Park, Moon dorește să adopte o politică mai relaxată față de Coreea de Nord, declarându-se dispus să viziteze țara lui Kim Jong-un, dacă va fi ales președinte.

Amplasarea sistemului antirachetă THAAD a stârnit numeroase controverse și tensiuni atât în Coreea, cât și în relația cu China, relație pe care Park a încercat de-a lungul întregului său mandat să o îmbunătățească. Ceea ce este clar este că tensiunea acumulată din cauza lipsei unui lider suprem s-a răsfrânt puternic asupra relațiilor Coreei de Sud cu vecinii săi, acestea degradându-se în mod accelerat. Dacă China s-a supărat pentru amplasarea sistemului THAAD, boicotând supermarketurile din China ale companiei sud-coreene Lotte, Japonia a fost enervată de amplasarea unei noi statui a unei femei de reconfortare în fața Consulatului său din Busan, iar Coreea de Nord a simulat un exercițiu de atacare a Casei Albastre.

„Voi începe o eră de fericire în națiune (n.r. Coreea de Sud)!” erau cuvintele pe care Park Geun-hye le adresa națiunii sud-coreene imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale din 2012. Promisiunea avea să fie încălcată, iar nefericirea alegătorilor, cauzată de criza economică pe care o traversează Coreea de Sud, i-a determinat să iasă în străzi și să ceară demiterea și arestarea lui Park. Presiunea pusă de masele din stradă a avut repercusiuni asupra scaunului prezidențial al lui Park, astfel încât demiterea și arestarea sa au fost iminente. Până la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai, soarta lui Park rămâne în mâinile judecătorilor care vor decide dacă își va petrece următoarele decenii din viață după gratii, alături de prietena sa, Choi Soon-sil și de vicepreședinte Samsung, Lee Jae-yong.

Despre autor:

Andreea Brînză este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.

Comenteaza