Pakistanul zguduit de un nou atac sângeros

Andreea Zaharia | 10 august 2016
Granița dintre Afganistan și Pakistan +
Granița dintre Afganistan și Pakistan -

Un nou atac terorist sinucigaș a avut loc luni, 9 august, în Quetta, capitala provinciei Balochistan din Pakistan. Situată între Iran și Afganistan și bogată în petrol și gaze naturale, zona a fost de-a lungul timpului scena mai multor atacuri sângeroase ca urmare a conflictului dintre musulmanii șiiți și sunniți, dar și a războiului de gherilă dintre grupările separatiste și forțele guvernamentale.

Atacul a survenit în contextul în care, în decursul aceleiași zile, decanul Baroului din Balochistan, Bilal Anwar Kasi, a fost rănit într-un atac armat și transportat la secția de urgențe a unui spital de stat, decedând ulterior. Profitând de mulțimea formată din colegi avocați și jurnaliști veniți pentru a-l deplânge pe Kasi la ieșirea din secție, un kamikaze a detonat cele 8 kg de explozibil de pe vesta sa, omorând cel puțin 70 de persoane și rănind peste 112.

Kasi condamnase cu puțin timp înainte mai multe atacuri organizate în ultimele săptămâni, printre țintele urmărite numărându-se și avocați. Prin urmare, acesta anunțase un boicot de 2 zile în sălile de judecată în semn de protest împotriva uciderii unui coleg magistrat, petrecute săptămâna trecută.

Conform unui oficial, atacul armat și explozia au fost coordonate și planificate dinainte, teroriștii urmărind mai întâi să atace o personalitate marcantă și apoi să aștepte ca foarte mulți oameni să se strângă la spital pentru a declanșa măcelul.

Informația a fost confirmată de facțiunea talibanilor Jamaat-ul-Ahrar din cadrul Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP-JA), care a revendicat atât atacul cu bombă asupra spitalului, cât și pe cel armat asupra lui Kasi. În timp ce motivul rămâne necunoscut, gruparea a declarat că va mai pregăti astfel de acțiuni și că va transmite curând un anunț televizat. Inclusă de către Statele Unite pe lista grupărilor teroriste, aceasta și-a asumat și atacul ce a avut loc pe 27 martie în ziua de Paște într-un parc din capitala unei alte provincii pakistaneze – Lahore – atunci când au murit cel puțin 75 de persoane și alte 300 au fost rănite, în mare parte femei și copii.

Însă, potrivit agenției de știri Amaq, ce aparține grupării Stat Islamic, atacatorul care și-a detonat centura explozivă era un martir fidel ISIS, declarație care nu a putut fi confirmată de agenții de presă străine.

La fața locului s-au deplasat prim-ministrul Nawaz Sharif, împreună cu șeful armatei, generalul Raheel Sharif, care au declarat că autoritățile au fost instruite să „mențină vigilență maximă” și că securitatea a fost sporită atât pentru membrii baroului, cât și pentru restul populației. Prim-ministrul pakistanez a condamnat atacul, susținând că „nu i se va permite nimănui să tulbure pacea din provincie, care a fost restabilită ca urmare a numeroase sacrificii ale forțelor de securitate, poliției și oamenilor din Balochistan”.

| 10 august 2016|Categories: Asia de Sud, Securitate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Andreea Zaharia este analist RISAP și absolventă a unui masterat în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Domeniile sale de interes sunt securitatea, relațiile internaționale și cultura coreeană.

Comenteaza