Noul ICBM al Coreei de Nord

Andreea Mandiuc | 18 decembrie 2017
O machetă a rachetei spațiale ... +
O machetă a rachetei spațiale nord-coreene Taepodong, fotografiată în Coreea de Nord, în 2012 -

Sfârșitul lunii noiembrie a adus în prim plan o veche problemă pe scena internațională și anume continuarea programului balistic nord-coreean prin lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale (intercontinental ballistic missile – ICBM). Racheta, cunoscută sub numele de Hwasong-15, a fost testată în dimineața zilei de 28 noiembrie 2017, ca de obicei sub atenta supraveghere a lui Kim Jong-un, de la o distanță de 28 de km de nordul Phenianului, capitala țării. Lansarea a fost lăudată de postul național de televiziune nord-coreean și făcută publică întregii populații a țării. La scurt timp după lansare, Kim Jong-un a spus că țara sa este de acum un „stat nuclear complet”. Noua lansare nord-coreeană a venit după ce guvernul american a inclus Coreea de Nord pe lista statelor care susțin grupările teroriste.

Racheta Hwasong-15 a zburat timp de 53 de minute și s-a prăbușit în Marea Japoniei, acest lucru arătând faptul că tehnologia folosită de către nord-coreeni a fost îmbunătățită, iar racheta nou-construită este mai avansată față de vechile rachete lansate pe parcursul acestui an. Noua rachetă este vizibil mai puternică, dat fiind faptul că nici racheta Hwasong-14 lansată pe data de 4 iulie, nici cea lansată pe data de 28 iulie nu au depășit 37 de minute, respectiv 47 de minute în zbor. Conform lui David Wright, fizician și expert în rachete în cadrul Union of Concerned Scientists, ultima rachetă lansată ar fi putut ajunge la o distanță de aproximativ 13.000 de km, putând să lovească și capitala SUA, Washington.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA a afirmat faptul că racheta lansată de curând „nu constituie o amenințare pentru zona de nord a Americii sau pentru aliații acesteia”. De partea opusă a declarațiilor se află agenția de presă nord-coreeană KCNA, care a spus că racheta proaspăt testată a fost mult mai „sofisticată” decât celelalte rachete testate, putând să transporte un focos nuclear mai mare.

Reacțiile liderilor vestici nu au întârziat să apară. Astfel, Shinzō Abe, prim-ministrul Japoniei, a condamnat acțiunile Coreei de Nord, spunând că provocările nord-coreene sunt „intolerabile”. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat și el testul rachetei nord-coreene. Atât președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, cât și prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, au convocat de urgență consiliile de securitate ale țărilor lor, cu scopul de a dezbate noua provocare a Coreei de Nord și de a găsi metode de rezolvare a conflictului sau de întărire a apărării. Ca reacție la adresa testării noului ICBM nord-coreean, Coreea de Sud a făcut un test balistic ce a fost anunțat de către statul major al armatei.

Cu doar câteva ore în urma lansării rachetei balistice intercontinentale, Donald Trump și Shinzō Abe au căzut de comun acord că este necesară întărirea și îmbunătățirea capacității militare defensive. Dar reacția americană a fost mai reținută ca în trecut. Donald Trump s-a limitat la a afirma că „situația va fi gestionată”. Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson a declarat că varianta unor noi sancțiuni impuse Coreei de Nord rămâne deschisă.

Acest an a fost extrem de productiv pentru Coreea de Nord, aceasta lansând primele sale trei rachete balistice intercontinentale și amenințând Statele Unite ale Americii, dar și țările vecine. Posibilitatea unui atac preemtiv din partea Statelor Unite ale Americii continuă să crească după cum a spus și Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud. Este al 20-lea test balistic al Coreei de Nord doar în decursul acestui an, acest lucru degradând securitatea țărilor vecine. Acest test a fost făcut după o perioadă de aproximativ 2 luni de pauză, în care Nordul nu a mai testat nicio rachetă.

Până acum, acțiunile Coreei de Nord nu au putut fi stopate, deși numeroase sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU au fost aplicate asupra țării. Între timp, regimul lui Kim Jong-un continuă să-și perfecționeze capacitățile nucleare și balistice, devenind din ce în ce mai aproape de capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite cu o armă nucleară.

Despre autor:

Andreea Mandiuc este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evoluțiile din Peninsula Coreeană.

Un comentariu

  1. Mandiuc Daniela 21 decembrie 2017 at 9:36 am - Reply

    Felicitari! Te-ai documentat si ai scris un articol foarte bun.

Comenteaza