Noi reguli în orașul cu 4 milioane de fumători

RISAP | 9 iunie 2015
Afișe anti-fumat de pe Stadionul ... +
Afișe anti-fumat de pe Stadionul National din Beijing -

Autoritățile din Beijing au introdus o nouă lege anti-fumat, în încercarea de a diminua una dintre cele mai pregnante probleme cu care se confruntă sistemul medical chinez.

Începând cu 1 iunie, cei 4 milioane de fumători din Beijing nu vor mai avea voie să îți aprindă țigările în spațiile publice închise (de la baruri, restaurante și hoteluri, la spitale, școli și mijloace de transport în comun), cât și în apropierea școlilor, a spitalelor sau a atracțiilor turistice importante. Legea a fost adoptată încă din noiembrie 2014, dar a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Este una dintre cele mai dure legi anti-fumat din Asia, fiind o măsură disperată de a diminua statisticile îngrijorătoare legate de fumat.

Legea interzice și publicitatea la țigări în spațiile publice, în mass-media sau pe Internet. În paralel, la nivel național, guvernul va adopta și el o măsura anti-fumat: creșterea taxei aplicată vânzării angro a tutunului de la 5% la 11%. Totuși, campania anti-fumat a întâlnit multă opoziție, întrucât compania de stat care deține un monopol asupra pieței tutunului, China National Tobacco Corporation, a contribuit cu aproximativ 7-10% din veniturile guvernamentale din taxe (p. X, XI).

În ciuda opoziției, măsurile anti-fumat sunt binevenite, tutunul fiind o problemă de sănătate stringentă în China. În fiecare an, peste un milion de persoane mor din cauza fumatului, iar alte 100.000 de decese sunt cauzate de expunerea la tutun a nefumătorilor. Fumatul este o problemă preponderent întâlnită la persoanele de sex masculin: aproape 53% dintre bărbații chinezi sunt fumători, în timp ce doar 2,4% din femei sunt fumătoare. În total, unul din patru chinezi este fumător și aproape 740 de milioane de persoane sunt fumători pasivi.

Noua lege din Beijing prevede o amendă de 200 de yuani (32 de dolari) pentru fumatul în spații interzise. La trei abateri, numele fumătorului va apărea pe un website guvernamental care va conține un „Wall of shame”. Fumatul era și până acum interzis în anumite spații, dar legea era aproape mereu ignorată și neaplicată. Amenda era de asemenea foarte mică – numai 10 yuani, adică 1,6 dolari. Localurile care vor permite, în continuare, fumatul vor fi și ele amendate, în acest caz penalizarea fiind de 10.000 de yuani (1600 de dolari). Pentru a implementa mai bine noua lege, autoritățile municipale de la Beijing vor detașa 1300 de inspectori care să se asigure că atât fumătorii, cât și localurile și instituțiile vor respecta prevederile.

Noua lege se va confrunta cu două probleme: aplicarea și severitatea ei. Dacă, asemenea altor două încercări din trecut, legea nu va fi aplicata cu strictețe, impactul ei va fi minim. De asemenea, amenzile nu sunt suficient de severe pentru a descuraja încălcarea legii. Acest lucru este în special valabil în cazul amenzilor date localurilor care permit fumatul: o amendă de 1600 de dolari nu va justifica de multe ori riscul pierderii clienților. În cazul restaurantelor și cluburilor de lux, unde unii clienți cheltuie câteva sute sau mii de dolari pe noapte, interzicerea fumatului ar aduce pagube mult mai mari decât amenda aplicabilă. De asemenea, astfel de cluburi vor încerca, probabil, să își asigure cooperarea autorităților și a inspectorilor cu ajutorul mitei. Impactul legii va fi unul puternic doar dacă autoritățile vor reuși să penalizeze și să mediatizeze cazurile unor cluburi de renume.

Dacă legea va avea însă succes, ea ar putea deveni un model și pentru restul Chinei, iar China are nevoie, fără întârziere, de asemenea măsuri.

Industria fumului negru din China

Tutunul este o industrie și o problemă imensă a Chinei, aceasta fiind concomitent cel mai mare producător și cel mai mare consumator de țigări din lume. Una din trei țigări din lume este fumată în China, totalul ridicându-se la 2,3 trilioane de țigări consumate anual – mai mult decât Indonezia, Japonia, Rusia și SUA luate împreună. Dacă această statistică nu ar fi suficient de îngrijorătoare, mult mai problematic este faptul că majoritatea chinezilor fumează tutun de proastă calitate: mai mult de jumătate din fumătorii chinezi consumă pachete de țigări care costă mai puțin de 5 yuani, adică 0,8 dolari.

Fumatul este acceptat social în orice împrejurare, iar oferirea unor pachete de țigări drept cadouri protocolare a devenit aproape o tradiție. Această înrădăcinare în cultura socială chineză este întărită de vârsta fragedă la care copii chinezi devin fumători: peste 80% dintre elevii chinezi care fumează au încercat prima lor țigară până la vârsta de 13 ani. Această statistică nu ar trebui să fie surprinzătoare ținând cont că 65% dintre tinerii care au participat la același sondaj din 2014 au afirmat că puteau achiziționa țigări în apropierea școlilor. De asemenea, 50% dintre respondenții din sondaj au declarat că sunt expuși fumatului pasiv la școală, iar 11% au declarat că au văzut profesori care fumează zilnic în incinta școli.

Nu doar profesorii au o problemă cu fumatul. Chiar și medicii sunt dependenți de tutun. Într-un interviu din 2009, directorul unui spital din Beijing declara că aproape 60% dintre doctorii de sex masculin din China fumează.

Dacă doctorii, care cunosc, cel puțin în teorie, riscurile fumatului, nu reușesc să scape de dependență, atunci perspectiva populației de a abandona fumatul nu este una foarte optimistă. Mai puțin de un sfert din chinezi, fumători sau nefumători, știu că fumatul cauzează cancer. Lipsa unor mesaje de avertizare grafice pe pachetele de țigări contribuie și ea la neconștientizarea riscurilor fumatului.

Aproape toate statisticile legate de consumul de tutun din China sunt pesimiste. În lipsa unor măsuri dure ale autorităților, numărul anual al deceselor premature cauzate de fumat ar putea ajunge la 2 milioane până în 2020 (p. X). Există totuși o mică speranță: Organizația Mondială a Sănătății estimează că în țările în curs de dezvoltare, categorie în care e inclusă și China, o creștere cu 10% a prețului tutunului conduce la o reducere cu 5% a consumului. Ținând cont că Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca accizele aplicate tutunului să reprezinte cel puțin 70% din prețul final al țigărilor, China are încă o marjă largă de majorare a taxelor, care ar trebui să se traducă într-o reducere considerabilă a consumului.

Succesul măsurilor anti-fumat aplicate în Beijing ar putea însemna o primă victorie importantă în lunga și dificila luptă a Chinei cu fumul negru ce bântuie viața a mai mult de 300 de milioane de oameni.

| 9 iunie 2015|Categories: China, Societate|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza