MERS a ajuns în Coreea de Sud

RISAP | 8 iunie 2015

După SARS și Ebola, MERS intră în rândul virusurilor care s-au transmit de la animale la om și care nu au, încă, remediu.

Update: 17.06.2015

Coreea de Sud a introdus o nouă metodă de combatere a virusului MERS: transfuziile cu sânge de la pacienții care s-au vindecat de MERS. Până acum, doi pacienți au primit acest tip de transfuzie de sânge. Astfel, o metodă folosită la începutul secolului al XX-lea este repusă în practică, având în vedere că pentru MERS nu există încă un vaccin sau un tratament specific. Până acum, 17 persoane s-au recuperat, 19 au murit și alte 154 sunt infectate cu virusul MERS.

Update: 11.06.2015

Numărul persoanelor infectate cu MERS a ajuns la 122, iar cel al victimelor la 10, transformând Coreea de Sud în cel mai mare focar al acestui virus din afara Orientului Mijlociu. Peste 2100 de școli au fost închise, iar economia pare a suferi, scâzând foarte mult consumul și turismul (peste 54.000 de turiști și-au anulat călătoriile în Coreea de Sud).

Coreea de Sud se confruntă cu 64 de cazuri de infecție cu virusul MERS sau The Middle East Respiratory Syndrom, dintre care 14 identificate recent. Urmând cursul evoluției MERS în Coreea de Sud plecăm de pe 20 mai, când, în urma revenii în țară din Bahrain, via Qatar, a unui bărbat de 68 de ani, virusul a pătruns pentru prima dată în Coreea. Mai mult de 70 de persoane care au interacționat cu bărbatul au fost puse atunci în carantină voluntară. Ulterior, fiul omului infectat cu virusul MERS și suspect de purtarea acestui virus a ignorat atenționările medicilor, renunțând la carantină și plecând în China pentru o călătorie de afaceri. Acesta a fost identificat în Guangdong și izolat. Analize au confirmat că este purtătorul virusului MERS și, în prezent, este în stare gravă.

Până în prezent, numărul persoanelor infectate cu virusul MERS a ajuns la 64, numărul deceselor a crescut la 5, iar numărul persoanelor care se află în carantină este de aproximativ 2000.

MERS a afectat peste 20 de state, conducând la decesul a mai mult de 400 de persoane din 2012 până în prezent, preponderent în Arabia Saudită. MERS este o rudă apropiată a virusului SARS (Sever Acute Respiratory Syndrom) care a apărut în 2003 în Asia, afectând foarte mult China.

MERS este încadrat în categoria coronavirusurilor și cauzează infecții respiratorii ce duc la răceli, pneumonii și cedarea rinichilor.

Cămilele par a fi principalul rezervor de transmitere a boli la om, până acum neexistând niciun tratament sau vaccine. Virusul are o rată a mortalității de 27%, dar, spre deosebire de SARS, nu este un virus care să producă pandemii, având în vedere că se transmite mai greu de la om la om, nesuferind mutații, ca în cazul SARS.

Modul în care Coreea de Sud a ales să gestioneze situația indică lipsa de pregătire a statului în fața unei posibile pandemii. Deși persoana care se întorcea din Bahrain părea bolnav, acesta a fost doar întrebat dacă a intra în contact cu persoane infectate cu virusul MERS. Negând, personalul din aeroport a ales să-l creadă pe cuvânt. În plus, spitalul care l-a internat pe coreean nu l-a băgat în carantină, ci l-a lăsat în preajma unui bătrân de 78 de ani, care ulterior s-a îmbolnăvit și a murit. Fiica bărbatului de 78 de ani și un asistent medical au fost și ei infectați cu virusul MERS.

Pe lângă aceste cazuri, a fost infectată și soția bărbatului care s-a întors din Bahrain. Cu toate acestea, ea a reușit să scape de virusul MERS, fiind primul pacient care a fost vindecat și externat.

Ceea ce este cu adevărat uluitor este modul în care guvernul Coreei de Sud a ales să gestioneze criza: neinformarea cetățenilor asupra pericolelor acestui virus, refuzul sistematic de a face public numele spitalului unde a apărut epidemia – spitalul este principalul mediu de împrăștiere a virusurilor – cât și cenzura impusă pentru a împiedica scurgerea oricărui tip de informații privind spitalul ce l-a avut ca pacient pe bărbatul întors din Bahrain pe considerente de ordin economic – asemenea cenzură mai este impusă doar criminalilor (cărora nu le este menționat numele), iar pe internet cenzura este aplicată pornografiei și simpatizanților Coreei de Nord (mai multe detalii aici).

Cum Coreea de Sud nu a excelat la capitolul comunicarea autorități-populație, aceasta fiind principalul mijloc care poate ajuta la prevenirea unui dezastru, statul sud-coreean se confruntă cu mari problem legate de credibilitate și de capacitatea de a gestiona situații dificile. Mai exact, neinformarea cetățenilor săi și mai apoi „auto-carantina” care a fost înțeleasă și abordată de fiecare cum a vrut (de exemplu o persoana suspectă ca ar avea MERS s-a dus să se întâlnească cu prietenii săi, un doctor suspectat și el s-a dus la o conferință și cel mai cunoscut caz, un bărbat a plecat în China pentru a face afaceri) a dus la creșterea meteoritică a cazurilor persoanelor infectate cu MERS și a celor puse în carantină. Problema respectării carantinei vrea să fie rezolvată de guvern prin urmărirea a sute de telefoane ale coreenilor suspectați de purtarea virusului și aflați în carantină.

China a reacționat mult mai prompt în fața unei posibile epidemii declanșate de acest virus, fiind traumatizată de pandemia iscată de virusul SARS în 2003, când au murit aproximativ 349 de chinezi din 5328 de cazuri de îmbolnăviri.

| 8 iunie 2015|Categories: Peninsula Coreeană, Societate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza