Marile cluburi de fotbal europene (se) pasează către China

Andreea Leonte | 10 august 2016
Panoramă a stadionului San Siro, ... +
Panoramă a stadionului San Siro, la un meci al AC Milan -

Clubul italian de fotbal AC Milan a fost cumpărat de un consorțiu de investitori chinezi pentru suma de 740 de milioane de euro. Consorțiul a cumpărat 80% din acțiunile clubului, anunțul fiind făcut public vineri, 5 august. Evenimentul marchează o turnură importantă pentru fotbalul italian, după ce Inter Milan a fost și ea preluată în luna iunie a acestui an de Suning, o altă companie chineză.

Fostul prim-ministru italian și fostul patron al grupării, Silvio Berlusconi, a confirmat vânzarea AC Milan, exprimându-și convingerea că sub noua conducere clubul va putea continua șirul performanțelor sportive cu care s-a făcut remarcat. Într-o declarație, acesta a afirmat că: „AC Milan a făcut alegerea care duce către China. A fost deosebit de important să transmit AC Milan către cineva capabil să readucă echipa pe un loc fruntaș atât în Italia, cât și la nivel european și mondial”. Berlusconi a mai precizat că a acceptat fără negocieri oferta primită, încheind astfel 30 de ani în care s-a aflat la conducerea clubului. Odată cu această achiziție, au fost preluate și datoriile în valoare de 220 de milioane de euro ale clubului.

Înainte ca acordul să fie semnat, conducerea AC Milan a purtat discuții separate cu Bee Taechaubol, om de afaceri de origine thailandeză, încă de anul trecut. Înțelegerea nu a fost însă dusă la bun sfârșit, întrucât China Citic Group Corp a retras finanțarea pe care urma să o pună la dispoziție pentru încheierea tranzacției. În cele din urmă, consorțiul chinez format din mai multe companii, a devenit acționar majoritar al clubului, preluând astfel conducerea AC Milan.

Vestiarul echipei AC Milan
Vestiarul echipei AC Milan +
Vestiarul echipei AC Milan -

În ultimii ani, a fost observată o tendință accentuată din partea companiilor chinezești de a prelua companii străine. Dintre acestea, cluburile de fotbal s-au dovedit a fi ținte extrem de populare. În decembrie, 2015, CITIC Capital și CMC Holdings au plătit 400 de milioane de dolari pentru cumpărarea a 13% din acțiunilor clubului Manchester City, iar în luna mai ,antreprenorul Xia Jiantong a devenit primul chinez care deține în totalitate o echipă engleză de fotbal, după ce a cumpărat clubul de fotbal Aston Villa.

AC Milan a fost cumpărată în 1986 de către Berlusconi, fiind salvată de la un faliment sigur. După o serie de investiții consistente, urmate de numirea, un an mai târziu, a lui Arrigo Sacchi în funcția de antrenor, echipa și-a început parcursul ascendent, obținând numeroase trofee și ajungând să fie considerată una dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume. În ciuda declinului din ultimul deceniu, AC Milan rămâne unul dintre cluburile de fotbal de elita ale Europei. Echipa italiană a câștigat Cupa Campionilor Europeni, actuala Ligă a Campionilor, de șapte ori, record care este depășit doar de echipa spaniolă Real Madrid. „Sub conducerea lui Berlusconi, clubul a câștigat 28 de competiții, a angajat 10 dintre câștigătorii Balonului de Aur și a arătat lumii un fotbal de excepție” a comentat La Gazzetta dello Sport, principalul ziar sportiv din Italia.

Președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul britanic David Cameron în vizită la Manchester City
Președintele chinez Xi Jinping și ... +
Președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul britanic David Cameron, în vizită pe stadionul Manchester City, însoțiți de fotbaliști ai clubului englez -

Rămâne de văzut care va fi parcursul cluburilor de fotbalul europene aflate sub conducere chineză. Decizia de preluare a câtorva dintre cluburile renumite de fotbal se bucură de sprijinul Beijingului, pasiunea președintelui Xi Jinping pentru fotbal făcându-se cunoscută cu diferite ocazii. Șeful de stat și-a exprimat dorința de a crea o echipă de fotbal puternică care să aducă China în topul Campionatelor Mondiale de fotbal până în 2050, manifestându-și totodată intenția de a găzdui pe viitor Cupa Mondială. În acest sens, Ministerul Educației, împreună cu alte cinci agenții, a luat deja primele măsuri și a stabilit un „Campus Național pentru Fotbal de Elită”, făcând publică, totodată, intenția de a crea 20.000 de școli axate pe fotbal în întreaga țară, unde toți elevii să poată învăța să practice acest sport. Asociația de Fotbal din China și Ministerul Securității Publice au discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a acorda cetățenia chineză jucătorilor de fotbal de altă naționalitate, care ar accepta să joace pentru echipa națională a Chinei. Toate aceste măsuri au ca scop facilitarea ascensiunii Chinei ca o mare putere și pe plan fotbalistic.

Despre autor:

Andreea Leonte este fost Project Manager în cadrul RISAP. Ea a absolvit studiile de masterat la Universitatea de Studii Străine din Beijing, China (Beijing Foreign Studies University), cu specializarea in Dreptul afacerilor si comercial chinez. Vorbitoare de limbă chineză, Andreea este interesată de studiul dinamicii relațiilor internaționale și de analiza politicii externe chineze.

Comenteaza