Look West to Iran: o nouă politică marca Modi

Andreea Brînză | 26 mai 2016
Narendra Modi, Hassan Rouhani și ... +
Narendra Modi, Hassan Rouhani și Ashraf Ghani cu ocazia semnării acordului privind Portul Chabahar -

Între 22-23 mai, Narendra Modi s-a aflat în vizită în Iran, ocazia cu care a întărit dosti-ul dintre India și Iran.

Iranul, până nu demult rebelul Orientului, a devenit odată cu semnarea acordului Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)[1], noul El Dorado al investitorilor. Stindardul investițiilor fiecărei țări pare a fi purtat de liderii marilor state din Asia, care nu mai contenesc cu vizitele în Iran.

Dacă Xi Jinping a fost deschizătorul de drumuri pentru îmbunătățirea relațiilor și a investițiile în era Iranului post-sancțiuni, la scurt timp au ajuns în statul iranian și președinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, și, mai recent, Narendra Modi, prim-ministrul Indiei. Sunt informații că și Shinzō Abe, prim-ministrul Japoniei, se pregătește de o vizita la Teheran, dar și speranțe că Barack Obama va reuși să ajungă în statul iranian, așa cum a ajuns în Vietnam și Cuba.

Politica externă a prim-ministrului Modi include o serie de proiecte de îmbunătățire a relațiilor cu state importante din Asia. După celebrele politici Make în India și Act East, acum, după doi ani de mandat,  Modi pune în aplicare o nouă politică externă:  Look West, către statele din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, iar o oprire importantă o reprezintă Iran.

Narendra Modi a vizita între 22-23 mai Iranul, unde s-a întâlnit cu Ayatollahul Ali Khamenei și cu președintele Iranului, Hassan Rouhani. Modi a fost primul lider indian care a realizat o vizită  de stat în Iran în ultimii 15 ani, cu toate că statul iranian este un important partener comercial al Indiei – chiar dacă schimburile comerciale au fost decimate de sancțiuni.

Vizita a fost structurată în două părți, fiecare parte fiind alocată unei zile. Dacă în prima zi a vizitei, Modi a mizat pe soft power, întâlnindu-se cu comunitatea indiană din Iran, a doua parte a adus după ea politicile de hard power, discuțiile fiind centrate în jurul potențialului economic al relațiilor dintre cele două state, subliniind dosti-ul (prietenia) dintre India și Iran. Subiectele de discuție de pe agenda lui Modi au fost în principal legate de terorism și menținerea păcii într-o regiune vulnerabilă, cu numeroase conflicte armate. În plus, Modi a profitat de ocazie ca să semneze în numele Indiei 12 acorduri cu Iran, în domenii ca economie, comerț, infrastructură, cultură, știință și educație.

De departe cele mai dezbătute subiecte ale politicii Look West au fost portul Chabahar și investițiile indiene din această regiune. India este dispusă să investească 500 de milioane de dolari în dezvoltarea portului Chabahar. Banii vor fi astfel folosiți pentru a mai construi două terminale portuare și cinci docuri pentru vasele de tip cargo. Investițiile în Chabahar ale Indiei nu sunt doar un efect secundar al investițiilor chineze în portul Gwadar din Pakistan, ci fac parte dintr-un plan mai elaborat al Indiei. Statul indian dorește să transforme portul într-un nod comercial, care să lege statul indian de Afganistan. Din cauza conflictului cu Pakistan din regiunea Kashmirului, India nu are acces la vreo rută de comunicare cu Afganistan. Astfel, investițiile în Chabahar, alăturate altora ce vizează construcția rutei feroviare Chabahar-Zahedan, cu o extensie către orașul afgan Zaranj, vor revitaliza Coridorul de Transport Nord-Sud și relațiile India –Afganistan. În acest sens, la semnarea acordului privind portul Chabahar a participat și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani.

Infografic despre investițiile Indiei în Portul Chabahar din Iran
Infografic despre investițiile Indiei în ... +
Infografic despre investițiile Indiei în Portul Chabahar din Iran -

Discuțiile au mai vizat și un alt punct important al relațiilor India-Iran: petrolul. India este al doilea cel mai mare importat de petrol din Iran, după China, dar după ridicarea sancțiunilor India s-a confruntat cu o problemă legată de plata datoriilor acumulatate către producătorii petrolieri iranieni. Mai exact, înainte de ridicarea sancțiunilor, India plătea 45% din valoarea importurilor de petrol iranian în rupii, urmând ca restul banilor să fie plătiți în euro, atunci când băncile iraniene vor reintra în sistemul financiar global, din care au fost excluse odată cu impunerea sancțiunilor. Cum sancțiunile au fost ridicate, dar băncile iraniene încă nu au fost integrate în sistemul internațional, India va efectua prima plată a datoriei, în valoare de 6,5 miliarde de dolari, către Iran prin intermediul băncii turcești Halkbank. Vizita lui Modi în Iran pare a fi rezolvat cât de cât doleanțele statului Iranian, care a cerut Indiei grăbirea efectuării plăților, cerință care a fost dezbătută în India.

Vizita lui Modi în Iran, deși a fost văzută de unii analiști drept un răspuns la vizita președintelui Iranului în Pakistan din luna martie, pare a avea conotații multiple. Pe lângă reconfirmarea prieteniei ce dăinuie de veacuri între cele două state și parteneriatele economice și de securitate încheiate, Modi a reușit să îi ofere Indiei un nou statut. India pare a înlocui SUA în Asia Centrală, preluându-i atribuțiile de reintegrare a Afganistanului în regiune, de refacere a Coridorului de Transport Nord-Sud – un pivot pe care SUA voia să-l folosească în refacere Drumului Mătăsii – dar care acum pare a-i oferi Indiei pârghiile necesare pentru a-și afirma poziția de putere regională.

Referințe

[1]Acord prin care Iran se angaja că renunță la programul nuclear, în timp ce ONU va ridica sancțiunile impuse statului iranian începând cu 2006.
| 26 mai 2016|Categories: Asia de Sud, Geopolitică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Andreea Brînză este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.

Comenteaza