Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020 sau soft power à la Japonia

George Boghean | 27 august 2016
Stand de la Rio de ... +
Stand de la Rio de Janeiro, în 2016, care prezintă stadionul și logoul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 -

Pe 21 august, a avut loc ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, eveniment ce a surprins publicul internațional într-un mod inedit. Prin această ceremonie au fost apreciate performanțele, reușitele, efortul participanților, cât și al tuturor persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea acestui eveniment internațional.

În cadrul ceremoniei de încheiere, Japonia și-a asumat preluarea ștafetei într-un mod surprinzător și, în același timp, amuzant: prin apariția prim-ministrului Shinzō Abe în fața publicului, îmbrăcat precum vestitul personaj al Nintendo, Super Mario. Această apariție, sincronizată cu un clip de publicitate pentru Japonia, a fost interpretată de publicul internațional drept inițiativa statului nipon de a oferi viitoarei ediții a Jocurilor Olimpice din 2020 un caracter inovator, cu o puternică amprentă a tehnologiei.

În cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, în baza numărului medaliilor, Japonia a ocupat locul 6 în clasament, sportivii săi obținând un total de 41 de medalii, dintre care 12 de aur, 8 de argint și 21 de bronz. Aceste reușite sportive reprezintă un motiv de prestigiu național pentru statul nipon, însă nu numai. Conform tradiției îndelungate a evenimentului sportiv, Rio de Janeiro, în calitate de gazdă, a predat ștafeta organizării viitoarei gazde și, anume, Tokyo.

Este important de precizat faptul că statul nipon vede în găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 2020 o adevărată oportunitate de a-și promova o nouă imagine, de a oferi un impuls semnificativ turismului și economiei naționale. Însăși noul guvernator al Tokyo, Yuriko Koike, și-a asumat cu multă seriozitate buna organizare și desfășurare a Jocurilor Olimpice ca un obiectiv principal al mandatului său, încă din timpul campaniei electorale. Este o oportunitate deosebită pentru Japonia de a-și promova cultura și imaginea, de a încuraja turismul și economia prin acest eveniment sportiv.

Făcând un pas în trecut, ne amintim de ediția Jocurilor Olimpice din 1964, când Japonia a fost pentru prima dată gazda acestui eveniment internațional. Cu prilejul organizării acelui eveniment, statul nipon a avut oportunitatea de a demonstra unei lumi întregi cum un stat, care cu două decenii în urmă era emblema ruinelor celui de-al Doilea Război Mondial, a reușit să atingă un nivel de dezvoltare de neimaginat, în acei ani Japonia aflându-se în plin avans economic. Simbolul acestui progres, pe lângă imaginea unei noi capitale modernizate, a fost inaugurarea trenurilor de mare viteză Shinkansen. Astfel de realizări tehnologice au servit drept factori în dezvoltarea conceptului de „miracol japonez” ce s-a afirmat puternic în cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

Revenind în prezent, apariția prim-ministrului Shinzō Abe sub această imagine a personajului Super Mario, poate fi interpretată drept un exercițiu de diplomație publică sau soft power, amintind de valul de schimbări prin care trec atât statul, cât și societatea japoneză. Luând în considerare faptul că economia statului nipon se află într-o formă de incertitudine încă din anii ’90, când a fost marcată de ceea ce în istorie a fost numit „deceniul pierdut”, poate fi întrevăzut optimismul pe care oficialii japonezi îl au față de această oportunitate de a fi iarăși gazda acestui mare eveniment sportiv internațional, care va readuce Tokyo în lumina reflectoarelor scenei internaționale în ceea ce se vrea a fi celebrarea păcii eterne și a competiției fair-play dintre state.

În plus, aura de sobrietate a conservatorului Abe a fost diminuată odată cu apariția lui Super Mario-Abe, plecat din Tokyo și ajuns în Rio de Janeiro, prin conducta cea verde care l-a făcut celebru pe personajul jocurilor Nintendo.

În ceea ce-i privește pe oficialii statului nipon, aceștia par determinați să depună efortul necesar pentru ca scena internațională să asiste la cel mai bun moment al viitoarele Jocuri Olimpice de vară, cu Tokyo ca port-stindard. În fond, este interesul Japoniei ca din punct de vedere turistic, vizitatorii să aibă parte de o experiență cât mai deosebită, stimulând astfel atât economia, cât și perspectiva mediului internațional asupra societății, culturii și valorilor oferite de statul nipon.

În acest sens Japonia s-a aliniat la start, pentru a începe cursa inovării și tehnologizării. Printre tehnologiile de vârf care vor fi întâlnite la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 2020 se numără efectuarea plăților pe bază de amprente, fapt ce va crește securitatea, utilizarea unor vehicule care se vor conduce singure, punerea în funcțiune a unor mașini Toyota care funcționează pe bază de hidrogen, construirea unui nou stadion olimpic futurist care va permite recunoașterea facială și va avea un sistem de supraveghere totală. Astfel, Japonia dorește să se plaseze drept polul tehnologiei, un magnet pentru pasionații de high tech și o atracție pentru turiștii veniți de pe cele șase continente. Vom fi martorii unui nou moment Tokyo 1964, care va da o nouă imagine Japoniei și va revitaliza forța și șarmul statului nipon.

Despre autor:

George Boghean este fost intern RISAP și absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia.

Comenteaza