Japonia lovită de taifunul Lionrock

George Boghean | 3 septembrie 2016
Taifunurile Lionrock și Mindulle, văzute ... +
Taifunurile Lionrock și Mindulle, văzute din satelit, pe 22 august 2016 -

Calamitățile naturale din Asia de Est și Sud-Est reprezintă un factor important în modul în care civilizațiile regăsite în acest spațiu geografic au evoluat. Se poate afirma că aceste încercări ale naturii au avut o influență importantă pentru anumite componente ale progresului acestor civilizații, precum arhitectura sau activități economice, precum agricultura sau industria.

La sfârșitul lunii august, Japonia a fost din nou încercată de natură, de taifunul Lionrock, un ciclon tropical ce a afectat atât Filipinele, în cea de-a doua jumătate a lunii, cât și Japonia în ultimele zile ale verii.

Astfel de dezastre naturale nu sunt străine statului nipon, însă în ciuda eforturilor și pregătirilor de anticipare, consecințele au de fiecare dată un impact puternic. Cele mai afectate regiuni au fost cele nordice, precum prefectura Iwate și insula Hokkaido, unde printre pagubele materiale provocate de taifun se numără și 11 persoane decedate, bătrâni aflați într-un centru de îngrijire, ce nu au putut scăpa de inundație.

Deși societatea japoneză a deprins un comportament de adaptare față de astfel de evenimente, daunele și urmările acestora sunt mereu dificil de abordat. Acest taifun este privit și din perspectiva faptului că prefectura Iwate a fost cea mai grav avariată după tsunamiul din martie 2011, o adevărată tragedie pentru statul nipon, precum și faptul că anormalitatea taifunului Lionrock constă în evoluția și agresivitatea acestuia, considerate consecințe ale încălzirii globale – fapt ce trebuie să fie luat în calcul de întreaga societate internațională.

Acest fenomen meteorologic foarte agresiv a ridicat numeroase întrebări pentru autorități. Rafalele de vânt au lovit cu o viteză de 162 de kilometri pe oră, în timp ce taifunul se deplasa spre nord-vest cu o viteză de 50 de kilometri pe oră. Pentru actualul sistem de observare meteorologică, înființat încă din 1951, acesta este primul taifun înregistrat care să lovească direct țărmul japonez. Pe lângă aceasta, este de precizat că aceste furtuni. de obicei, străbat statul nipon din sud, sud-vest, traversându-l spre nord. Această anomalie este, la fel, interpretată drept o consecință a schimbărilor climatice.

Din punct de vedere al transporturilor, numeroase rute terestre sunt blocate, fiind inundate, iar marile companii aeriene japoneze All Nipon Airways și Japan Airlines au declarat că au anulat 50 de zboruri interne, condițiile de zbor nefiind îndeplinite.

Printre principalele griji ale autorităților se numără persoanele decedate, numărul mare de persoane ce au fost evacuate, aproximativ 410.000, precum și pagubele materiale foarte mari. În formarea unei perspective asupra dimensiunilor acestora, agenția de meteorologie a confiramt faptul că valorile precipitaților au depășit, într-o singură zi, cantitatea totală obișnuită pentru luna august.

Caracteristicile specifice ale taifunului Lionrock trag un semnal de alarmă asupra importanței măsurilor de de evacuare în cazul unor astfel de dezastre naturale. Japonia este conștientă de poziția ei geografică și de provocările frecvente pe care le întâmpină din această perspectivă. Deși a reușit, de-a lungul anilor, o adaptabilitate relativă, este obligația autorităților să se asigure că în cazul unor astfel de calamități sunt luate toate măsurile posibile pentru a evita punerea în pericol a vieților omenești. Dificultatea situației, în ciuda estimărilor oficiale, a devenit o adevărată provocare pentru autorități.

Japonia trebuie să fie percepută, mai întâi de către proprii cetățeni, apoi de mediul internațional, ca fiind un mediu sigur, în ciuda acestor încercări și obstacole naturale. Există credința că în caz contrat, atât economia cât și turismul ar avea de suferit, luând în considerare recentele eforturi ale statului nipon de revitalizare a țării.

| 3 septembrie 2016|Categories: Japonia, Societate|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

George Boghean este fost intern RISAP și absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. Domeniile sale de cercetare sunt istoria, politica internă și externă a Japoniei, precum și istoria relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Japonia.

Comenteaza