Japonia devastată de taifunul Jebi

Mădălin Enescu | 23 septembrie 2018
Taifunul Jebi fotografiat din satelit ... +
Taifunul Jebi fotografiat din satelit pe 31 august, înainte de a lovi Japonia -

Japonia este o țară afectată des de cutremure, valuri tsunami și taifunuri, care de fiecare dată produc pierderi de vieți omenești și pagube însemnate infrastructurii și economiei japoneze. Ultimul val tsunami puternic care a afectat această țară a fost cel din martie 2011, când centrala nucleară de la Fukushima a fost foarte grav avariată, conducând la un dezastru nuclear și la evacuarea a 185.000 de oameni. Dar de aproape 25 de ani, nici un alt taifun nu a reușit să producă atât de multe pagube precum taifunul Jebi, de la începutul lunii septembrie.

Taifunul Jebi a afectat zona de vest a Japoniei: 7 prefecturi de pe insula Honshu și 3 pe insula Shikoku, în special orașele Kyoto, Kobe și Osaka. Valurile au reușit în unele zone să atingă o înălțime mare decât în cazul oricărui alt taifunul din 1961 încoace, a anunțat televiziunea publică NHK. În urma taifunului Jebi, peste 11 persoane și-au pierdut viața și peste 300 au fost rănite. Mai mult de 1 milion de oameni au fost evacuați din fața taifunului și unui număr de 1,6 milioane de case li s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. Cele mai multe case afectate au fost în Osaka, Kobe și alte patru prefecturi, a anunțat compania de electricitate Kansai Electric Power Co.

3000 de turiști care se aflau în momentul dezastrului în aeroportul internațional Kansai au rămas blocați din cauza faptului că un tanc petrolier a distrus principala cale de acces dinspre coastă către insula artificială unde este construit aeroportul. Cei 11 membri ai echipajului vasului au reușit să scape cu viață, dar turiștii și personalul auxiliar al aeroportului, aproximativ 8000 de persoane, au rămas în continuare blocați. Autoritățile au început foarte repede evacuarea oamenilor blocați pe insula artificială, 5000 dintre aceștia ajungând în siguranță la Kobe, cu ajutorul bărcilor de salvare. Aeroportul Kansai reprezintă pentru Japonia un hub de transport foarte important, deschis în 1994. Acesta a atins o capacitate de transport de 28 de milioane de călători anul trecut și a devenit al doilea aeroport cargo după cel din Narita. Un oficial japonez a declarat, imediat după producerea dezastrului, că: „aeroportul Kansai reprezintă un hub de conexiune pentru turiștii din alte țări asiatice cu zona de vest a Japoniei. Suntem îngrijorați că acest lucru ar putea să afecteze afacerile noastre”. În același sens, Hiroshi Shimizu, purtător de cuvânt al Mitsubishi Materials Corp, a declarat: „Dacă aeroportul Kansai va rămâne închis pentru o săptămână sau două, acest lucru va avea un impact asupra exporturilor noastre, de aceea ne gândim să utilizăm alte aeroporturi”. Contrar acestor îngrijorări, prim-ministrul Shinzō Abe a declarat că aeroportul trebuie deschis în cel mai scurt timp cu putință, astfel încât cel puțin zborurile interne să poată fi operate. Yoshiyuki Yamaya, președintele Kansai Airports, a declarat în acest sens: „Era inițial așteptat ca redeschiderea aeroportului să dureze mai mult timp. Dar, acum sunt recunoscător că am reușit să-l redeschidem la doar trei zile după ce a trebuit să-l închidem”.

Același taifun Jebi a dus la închiderea temporală a unor fabrici din regiunea Osaka, printre care producătorul de automobile Daihatsu Motor Co., gigantul electronic Panasonic și producătorul de băuturi Kirin Co. De asemenea parcul tematic Universal Studios Japan, din Osaka a fost închis două zile consecutive, ca apoi să fie redeschis publicului. În prefectura Shiga, un om a murit după ce clădirea în care se afla a căzut peste el, iar un altul, în vârstă de 70 ani, din prefectura Mie, a căzut de pe acoperiș în timp ce încerca să-l repare, au declarat autoritățile din cele două prefecturi. De asemenea, câțiva călători, care se aflau într-o stație de tren din Kyoto, au fost răniți, după ce tavanul din sticlă al clădirii a cedat din cauza taifunului.

Taifunul Jebi nu a afectat doar partea de vest a Japoniei, ci și prefectura Hokaiddo unde, după trecerea acestuia, a avut loc un cutremur cu o magnitudinea de 6,7 pe scara Richter, care a cauzat moartea a 41 de persoane. Conform autorităților, în urma cutremurului au fost evacuate 2544 de persoane și 6400 de case nu au mai beneficiat de alimentare cu apă. Trei milioane de case din prefectura Hokkaido au rămas fără alimentare electrică, după ce termocentrala din zonă a fost puternic avariată de cutremur. Dar problema a fost remediată, după ce reprezentanții firmei care se ocupă cu alimentarea insulei cu energie electrică au reușit să repună în funcțiune o parte dintre generatoare și să preia restul de energie necesară de la alte centrale electrice aflate pe insula Honshu. De asemenea, cele 3 reactoare ale centralei nucleare din regiune au fost și ele oprite, din cauza cutremurului, care a blocat sistemul de răcire normal al centralei și a fost necesară pornirea celui auxiliar. Autoritățile au dat în acest sens asigurări că sistemul auxiliar poate susține răcirea reactoarelor pentru cel puțin 7 zile și că nu au fost înregistrate scurgeri radioactive. Toate trenurile, inclusiv cele de mare viteză, au fost suspendate în prefectura Hokaiddo, dar și un număr de 2000 de școli au fost închise din cauza cutremurului. 24.000 de membri ai Forțelor Speciale de Auto-Apărare (Self-Defense Forces – SDF) au fost trimiși de către guvernul japonez în zonă pentru a ajuta victimele afectate de cutremur și pentru găsirea eventualilor supraviețuitori. Prim-ministrul Abe a efectuat o vizită în prefectura Hokkaido, unde s-a întâlnit atât cu guvernatorul Harumi Takahashi, cât și cu victimele cutremurului de pământ, ca mai apoi să viziteze satul Atsuma, una dintre localitățile cele mai afectate din regiune.

Taifunul Jebi este al treilea dezastru natural ce a afectat Japonia în acest an, după canicula înregistrată în această vară, care a condus la moartea a 65 de persoane și alunecările de teren cauzate de ploile abundente din luna iulie. În urma alunecărilor de teren 200 de persoane și-au pierdut viața, iar turismul din zona orașului Hiroshima a fost puternic afectat. Rămâne de văzut cât de mari sunt pagubele acestor dezastre naturale și dacă economia japoneză, grav afectata de ele, va reuși să se refacă într-un timp foarte scurt. Rapiditatea cu care aceasta se va reface va influenta în mod sigur pregătirea Japonia pentru viitoarele Jocuri Olimpice din 2020.

| 23 septembrie 2018|Categories: Japonia, Societate|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Mădălin Enescu este fost trainee RISAP. Domeniile sale de interes sunt modelele democrației asiatice, politicile economice ale țărilor asiatice, relația Asia-UE, relația România-Asia, geopolitica Asiei și schimburile culturale între Asia și Europa.

Comenteaza