Japonia

RISAP | 16 mai 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Săptămâna 9-15 mai 2016

Politică externă și de securitate

Obama va vizita Hiroshima

Președintele american Barack Obama a anunțat că va face o vizită istorică la Hiroshima, cu ocazia prezenței sale în Japonia pentru summitul G-7, la sfârșitul lunii mai. Obama va deveni astfel primul președinte american în funcție care vizitează primul oraș din istorie care a fost distrus de o bombă atomică (fostul președinte Jimmy Carter a vizitat Hiroshima după încheierea mandatului său). Obama a decis sa efectueze această vizită pentru a sublinia din nou, la sfârșit de mandat, viziunea sa a unei lumi fără bombe nucleare. Oficialii americani au făcut însă clar faptul că președintele nu va oferi scuze pentru bombardamentul din 1945, lucru care i-ar fi atras numeroase critici în SUA, unde distrugerea Hiroshimei și a Nagasakiului sunt văzute ca fiind justificate, întrucât au salvat viețile soldaților care ar fi trebuit să lupte pentru cucerirea Japoniei. Obama va fi însoțit în Hiroshima de prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Sursă: Reuters

Politică internă

Împăratul și Împărăteasa își vor reduce activitățile

Împăratul Akihito și Împărăteasa Michiko, ambii având peste 80 de ani, vor avea mai puține activități de îndeplinit, astfel încât să aibă mai mult timp de odihnă. Astfel, numărul de întâlniri ale acestora va fi redus anual. Printre întâlnirile anulate se află și cele pe care Împăratul și Împărăteasa le avea cu șefii de stat străini aflați în vizită în Japonia. Unele dintre întâlniri vor fi preluate de Prințul Naruhito și Prințesa Masako. Anul trecut, Împăratul a avut aproape 270 de întâlniri.

Sursă: Japan Times

Abe va amâna probabil creșterea taxei pe vânzări

Se pare că prim-ministrul japonez Shinō Abe a decis să amâne din nou o creștere a taxei pe vânzări, care era prevăzută pentru aprilie 2017. Taxa ar fi trebuit să crească de la 8% la 10%, dar Abe se teme că acestă creștere va cauza o recesiune, așa cum s-a întâmplat în 2014, când taxa a fost crescută de la 5% la 8%. La sfârșitul acelui an, Abe a anunțat prima amânare a celei de-a doua etape a creșterii taxei, dizolvând apoi camera inferioară a parlamentului pentru a organiza noi alegeri, astfel încât alegătorii să se pronunțe asupra deciziei sale. Coaliția de guvernământ a câștigat atunci o majoritate de două treimi în camera inferioară. Se pare că e această dată Abe nu dorește să organizeze din nou alegeri pentru camera inferioară, simultan cu cele pentru camera superioară, din această vară.

Sursă: Reuters

Economie

Statul Hawaii va da în judecată Takata

Producătoul de airbag-uri japonez Takata a fost dat în judecată de statul american Hawaii. Guvernul local a decis să ia această măsură întrucât consideră că Takata a expus șoferii și pasagerii la riscuri foarte mari, din cauza airbag-urilor care explodează. Directorul agenției pentru protecția consumatorilor din Hawaii a acuzat Takata că a folosit o substanță chimică despre care se știe că este instabilă doar pentru a reduce costurile. Procesul implică și compania Honda, care a folosit airbag-uri Takata, și care este acuzată că ar fi trebuit să știe de problemele cauzate de această substanță.

Între timp, guvernul japonez a anunțat că alte șapte milioane de mașini cu airbag-uri defecte vor fi rechemate pentru reparații, numărul total de la nivel global ajungând la 120 de milioane de vehicule.

Sursă: The Wall Street Journal, Reuters

Societate

Numărul reactoarelor nucleare din Japonia închise a ajuns la șase

Compania Shikoku Electric Power Co a decis să închidă un reactor nuclear cu o vechime de aproape 40 de ani, situat în vestul Japoniei. Reactorul 1 de la centrala nucleară Ikata a fost închis deoarece renovarea sa, astfel încât să se conformeze noilor standarde de siguranță de după cutremurul și tsunamiul devastator din martie 2011, ar fi fost prea scumpă. Scoaterea din uz a reactorului nu va fi însă nici ea un proces facil, ci unul care va dura 30 de ani și va costa aproximativ 370 de milioane de dolari – un sfert din costul renovării. Acesta este al șaselea reactor închis, Japonia având acum 42 de reactoare, dintre care doar patru au fost repornite. Operațiunile a două dintre aceste patru reactoare au fost însă oprite ulterior, în urma unor decizii judecătorești.

Sursă: Japan Today

Campania eșuată a unei companii de turism

H.I.S. Travel a anulat după numai 12 ore de la lansare o campanie de promovare, în urma numeroaselor critici pe care le-a primit, compania fiind acuzată de sexism. Campania oferea unor câștigători șansa de a zbura către destinația de peste hotare alături de „fete frumoase de la Universitatea din Tokyo (Todai)”. Cinci studente, alese din cadrul unei cărți populare în universitate, Ghidul pictorial al fetelor frumoase de la Todai, ar fi trebuit să însoțească cinci norocoși câștigători. Fetele ar fi trebuit să le vorbească turiștilor despre principalele atracții de la destinație și să le ajute copiii acestora cu temele, în caz de nevoie. Campania a fost însă aspru criticată, iar compania a fost nevoită să o anuleze.

Sursă: Japan Today

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza