Japonia

RISAP | 9 mai 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Săptămânile 25 aprilie – 8 mai 2016

Politică externă și de securitate

Turul lui Kishida în Asia de Sud-Est

Fumio Kishida, ministrul de externe al Japoniei, a efectuat săptămâna aceasta un tur în Asia de Sud-Est, după ce a vizitat China, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Li Keqiang. Cei doi au discutat, printre altele, despre o eventuală întâlnire între Shinzo Abe și Xi Jinping cu ocazia Summitului G-20 care va avea loc în septembrie în China, despre tensiunile din Marea Chinei de Sud, despre disputa teritorială asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. Mai apoi Kishida s-a îndreptat spre Thailanda, unde a anunțat că Japonia va acorda regiunii Mekong finanțare în valoare de 7 miliarde de dolari, în următorii trei ani, pentru dezvoltarea regiunii.

În Myanmar, Kishida s-a întâlnit cu Aung San Suu Kyi, consilierul de stat al țării, cu care a discutat despre întărirea relațiilor bilaterale, despre susținerea acordată de Japonia guvernului din Myanmar și despre viitoarea vizită a lui Aung San Suu Kyi în Japonia. Kishida s-a mai întâlnit și cu președintele Htin Kyaw și cu șeful armatei, Min Aung Hlaing.

Ajuns în Laos, Kishida s-a întâlnit cu prim-ministrul Thongloun Sisoulith, cu care a discutat despre Marea Chinei de Sud și întărirea relațiilor Japonia-Laos.

În Vietnam, ministrul de externe al Japoniei s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Pham Binh Minh, cu care a vorbit despre întărirea cooperării în domeniul securității maritime, având în vedere militarizarea Mării Chinei de Sud. Japonia a mai semnat un acord prin care va acorda Vietnamului un împrumut de 196 miliarde de dolari cu dobândă preferențială, pentru a îmbunătăți sistemul de canalizare din orașul Ho Chi Minh și va acorda și un grant de 8,3 milioane de dolari pentru dezvoltarea resurselor umane din sectorul public.

Turul lui Kishida face parte dintr-o serie de invitații trimise de Japonia către 6 state asiatice, Bangladesh, Indonezia, Laos, Papua Noua Guinee, Sri Lanka și Vietnam, de a participa la discuțiile care vor avea loc cu ocazia Summitului G-7, în Japonia, la sfârșitul acestei luni.

Sursă: The Japan News, Japan Today, Japan Today, Bangkok Post, The Japan Times

Abe în vizită la Putin

Shinzō Abe, prim-ministrul Japoniei, se află zilele acestea în vizită în Rusia. Primit la Sochi de președintele Vladimir Putin, Abe a discutat cu Putin despre găsirea unor soluții în rezolvarea disputei privind insulele Kurile, dispute ce au împiedicat cele două state să semneze un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestor discuții, atât Japonia, cât și Rusia, par a-și menține pozițiile privind insulele Kurile sau Teritoriile Nordice, așa cum sunt cunoscute insulele în Japonia. Cei doi șefi de stat au discutat și despre Coreea de Nord, căzând de acord asupra necesității denuclearizării Peninsulei Coreene.

Sursă: Japan Today

Japonia nu va mai construi submarinele pentru Australia

Australia a hotărât să acorde Franței contractul pentru construirea viitoarei sale flote de 12 submarine, deși Japonia era inițial marea favorită. Australia plănuiește de mai mulți ani să-și înlocuiască și să-și extindă actuala flotă de submarine clasa Collins, punând la bătaie aproape 40 de miliarde de dolari pentru acest proiect. Fostul prim-ministru al Australiei, Tony Abbott, favoriza Japonia pentru acordarea contractului, însă înlocuirea sa cu Malcolm Turnbull, care nu mai avea aceeași preferință pentru Japonia, a dat peste cap planurile inițiale. Guvernul lui Turnbull a decis în cele din urmă să acorde contractul companiei franceze DCNS.

Sursă: RISAP

Japonia curtează și ea Iranul

Japonia dorește să investească în infrastructura din Iran, prin construirea portului Chabahar și a unui complex industrial împreună cu India. Prim-ministrul japonez dorește să întărească relațiile Japoniei cu Iran, cu ocazia vizitei pe care o va realiza la sfârșitul acestui an în statul iranian.
În luna aprilie, guvernul indian a anunțat că dorește să investească 20 de miliarde de dolari în construcția unor fabrici de fertilizatori în zona Chabahar. Japonia dorește să se alăture acestui proiect, văzând Chabaharul drept un punct important pentru politica sa în Asia Centrală.

Sursă: Nikkei

Vase taiwaneze în EEZ-ul Japoniei

Taiwan a trimis trei vase în apele din jurul atolului Okinotorishima, care aparține Japoniei. China, Taiwan și Japonia dispută Zona Economică Exclusivă (Exclusive Economic Zone – EEZ) trasată de Japonia în jurul atolului, Beijingul și Taipeiul susținând că acesta nu este o insulă și nu poate avea EEZ.

Sursă: The Asahi Shimbun

Japonia membru permanent al exercițiilor Malabar

Exercițiile navale militare Malabar, dintre India și SUA, vor avea de anul acesta un nou membru permanent: Japonia. Exercițiile vor fi ținute în regiunea prefecturii Okinawa, în luna iunie. Ministrul afacerilor externe al Indiei, Sushma Swaraj, va vizita Japonia la sfârșitul lunii mai, când se va întâlni cu omologul său, Fumio Kishida.

Sursă: The Japan Times

Japonia dă avioane Filipinelor

Japonia va oferi 5 avioane militare TC-90 Filipinelor și va antrena piloți și mecanici filipinezi pentru a le folosi. Avioanele pot fi folosite pentru supravegherea, fiind de mare ajutor Filipinelor în disputele din Marea Chinei de Sud.

Sursă: Defense News

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza