Japonia

RISAP | 30 mai 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Săptămâna 23-29 mai 2016

Politică externă și de securitate

Vizită istorică a președintelui Barack Obama în Hiroshima

Președintele american Barack Obama a făcut o vizită istorică în orașul Hiroshima, primul oraș distrus de o bombă atomică, în august 1945, în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial. Obama a devenit primul președinte american în funcție care vizitează Hiroshima. El a fost însoțit de prim-ministrul japonez Shinzō Abe. Obama a dorit ca această vizită să sublinieze pericolul bombelor atomice și să transmit din nou mesajul de abandonare a armelor nucleare. Obama nu a cerut scuze în numele SUA pentru distrugerea orașelor Hiroshima și Nagasaki, spunând că dorește ca vizita sa să fie orientată spre viitor. Cum Obama a fost des criticat de opoziția republicană pentru faptul că își cere scuze în numele SUA, ar fi fost imposibil din punct de vedere politic ca Obama să facă un astfel de gest într-un an electoral. În SUA, decizia de folosire a bombelor atomice este văzută ca fiind necesară, salvând sute de mii de vieți ale soldaților americani care ar fi trebuit să invadeze insulele japoneze.

Donald Trump, candidatul republican la președinție, care are o poziție neclară asupra armelor nucleare, l-a criticat oricum pe președintele Obama, întrebând de ce nu a adus în discuție atacul japonez de la Pearl Harbor, care a condus la intrarea SUA în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursă: The New York Times, CNN

Summitul G7 din Japonia

Japonia a organizat săptămâna trecută summitul G7, la care au participat liderii celor mai importante economii dezvoltate ale lumii. Summitul a avut loc în regiunea Ise-Shima. La sfârșitul summitului, părțile prezente au emis o declarație comună, care a făcut referiri și la situația din Marea Chinei de Sud. China a protestat față de includerea acestor referințe. Summiul a fost o oportunitate pentru liderii statelor G7 să discute și despre situația economiei globale, prim-ministrul japonez Shinzō Abe, gazda summitului, prezentând o imagine relative pesimistă a acesteia.

Tot cu ocazia summitului G7, președintele Barack Obama a făcut un gest fără precedent, criticându-l pe candidatul republican Donald Trump, despre care a spus că liderii străini se tem. În general, disputele din politica internă a SUA nu sunt discutate de oficialii americani și în străinătate.

Sursă: Reuters, The Guardian

SUA a impus restricții militarilor staționați pe insula Okinawa

După ce un civil american angajat de o bază a armatei Statelor Unite de pe insula Okinawa a fost arestat pentru uciderea unei tinere japoneze, guvernul american a decis să impună restricții soldaților săi staționați pe această insulă. Astfel, petrecerile și consumul de alcool în afara bazelor este interzis soldaților americani. Comandantul soldaților americani din Okinawa a declarat că măsurile nu sunt o pedeapsă, ci un mod de a arăta respectul față de suferința familiei victimei. Restricțiile vor fi în vigoare până pe 24 iunie. Okinawa adăpostește în jur de jumătate din soldații americani staționați în Japonia.

Subiectul a fost abordat și de președintele american Barack Obama și prim-ministrul japonez Shinzō Abe, cu ocazia summitului G7, care a avut loc în Japonia. Abe i-a comunicat lui Obama indignarea guvernului său în legătură cu acest caz. La rândul său, Obama a transmit regrete sincere, atât familiei victimei, cât și poporului japonez.

Sursă: The Guardian, Reuters

Politică internă

Abe a vizitat cel mai sfânt templu al religiei Shinto, Marele Altar Ise

Înaintea summitului G7, prim-ministrul Shinzō Abe a vizitat Marele Altar Ise, cel mai sfânt templu al religiei japoneze Shinto. Se zvonește că altarul, dedicat zeiței soarelui Amaterasu, adăpostește Oglinda Sacră, un obiect religios asociat familiei imperiale japoneze, despre care mitul spune că a fost un dar al zeilor. Publicul nu are acces în interiorul acestui templu. Abe i-a condus însă pe liderii G7 în Marele Altar Ise, care au avut oportunitatea de a vizita acest loc sacru. Nu este prima dată când Abe a vizitat Marele Altar Ise ca prim-ministru, el participând în 2013 la reconstruirea acestuia, care are loc o dată la 20 de ani. Abe a fost primul prim-ministru postbelic care a luat parte la ceremonie.

Sursă: Reuters

Economie

Abe va amâna probabil creșterea taxei pe vânzări. Vor urma însă și alegeri anticipate?

Un oficial anonim din guvernul japonez a declarat că prim-ministrul Shinzō Abe va amâna creșterea taxei pe vânzări pentru încă doi ani și jumătate. Taxa ar fi trebuit să fie majorată în aprilie 2017, de la 8% la 10%. Ultima majorare a taxei din 2014, de la 5% la 8%, a condus la o recesiune tehnică, PIB-ul Japoniei scăzând pentru două trimestre consecutive din cauza prăbușirii consumului. Pentru a evita o repetare a situației, Abe pare decis să amâne majorarea taxei, chiar dacă mulți economiști și politicieni pun presiune pentru creșterea ei, astfel încât să se poată reduce deficitul bugetar și datoria publică a țării. Majorarea ar trebui acum să aibă loc în octombrie 2019, când Abe nu va mai fi prim-ministru. Aceasta este a doua oară când Abe ar amâna majorarea taxei, ultima asemenea decizie fiind urmată de dizolvarea camerei inferioare a parlamentului și alegeri anticipate.

Deși cei mai mulți analiști consideră că Abe nu va organiza din nou alegeri anticipate pentru camera inferioară, simultan cu cele programate pentru camera superioară, lucrurile s-ar putea schimba. Ministrul Finanțelor, Taro Aso, un fost prim-ministru al Japoniei, ar fi fost informat de Abe de decizia sa, iar acesta a anunțat duminică, 29 mai, că o astfel de decizie ar trebui urmată de alegeri anticipate. Nu este clar dacă și prim-ministrul Shinzō Abe este de acord cu această propunere.

În încercarea sa de a-și motiva decizia de amânare a majorării taxei, într-o prezentare pe care a făcut-o în fața liderilor G7, Abe a afirmat că lumea riscă un nou moment precum prăbușirea băncii Lehman Brothers, care să provoace o nouă criză financiară globală. În aceste condiții, Abe consideră că Japonia trebuie să fie precaută și să nu riște o nouă recesiune.

Sursă: Reuters, Reuters, Reuters

Încă 7 milioane de mașini cu probleme la airbagurile Takata

Guvernul japonez a anunțat că producătorii de autovehicule vor rechema 7 milioane de mașini care au probleme cu airbagurile Takata. Problema airbagurilor care pot exploda și pot omorî pasagerii bântuie de câțiva ani producătorul japonez Takata, zeci de milioane de mașini fiind expuse acestei probleme extrem de grave. Doar în Japonia au fost rechemate pentru rezolvarea problemei 20 de milioane de mașini. Takata se află în discuții cu câțiva investitori, pentru a obține fondurile necesare plătirii daunelor legate de problema airbagurilor.

Sursă: Reuters

MasterCard și roboțeii Peper

Compania americană de plăți MasterCard a anunțat că va încheia un parteneriat cu Softbank, astfel încât roboțeii săi Peper să poată oferii soluții de plată. Peper va fi utilizat ca vânzător, ospătar și recepționer de aproape 500 de companii japoneze. Peper are un preț de 1.800 de dolari și va fi lansat în luna iulie și pe piața din SUA.

Parteneriatul are deja un succes: lanțul de restaurante Pizza Hut a decis să cumpere roboți Pepper pentru restaurantele sale din Asia. Aceștia vor lua comenzi, iar clienții vor putea plăti cu ajutorul programului MasterPass.

Sursă: Reuters, CNBC

Societate

Copil de șapte ani pedepsit prin abandonarea în pădure

Părinții unui copil au luat decizia extremă de a-și pedepsi copilul prin abandonarea sa într-o pădure. El a fost dat jos din mașină și lăsat pe un munte din insula Hokkaido. Copilul a fost pedepsit pentru că arunca pietre în alți oameni și în mașini. După 5-10 minute în care au parcurs 500 de metri, părinții s-au întors, dar nu l-au mai găsit pe băiat. Inițial, părinții au mințit poliția spunând că el a dispărut în timp ce culegeau niște plante. Autoritățile japoneze au demarat o operațiune de salvare a copilului, dar două zile de căutări nu au produs niciun rezultat.

Sursă: The Asahi Shimbun

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza