Japonia: 20 iunie – 3 iulie 2016

RISAP | 5 iulie 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Politică externă și de securitate

Nicio săptămână fără probleme în Okinawa

Pe 26 iunie, un civil american angajat la una dintre bazele militare americane din insula Okinawa a fost arestat pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Francis Shayquain, în vârstă de 24 de ani, lucrează la un magazin din incinta bazei. El a fost depistat ca având o concentrație a alcoolului în sânge de patru ori mai mare decât limita permisă. Francis Shayquain a fost testat și apoi arestat în urma unui accident în care a fost implicată o altă mașină, a cărui șofer a fost transportat la spital.

La începutul lunii iunie, un alt angajat al unei baze americane din Okinawa a fost arestat pentru că a condus sub influența alcoolului și a provocat un accident în care au fost implicate mai multe mașini. Iar la sfârșitul lunii mai, un alt angajat american a fost arestat sub acuzația de ucidere a unei tinere japoneze. Toate aceste evenimente au generat proteste masive împotriva prezenței militare americane pe insula Okinawa. Cel mai recent incident vine după ce comandantul forțelor militare americane din Japonia a interzis consumul de alcool în afara bazelor americane.

Cu ocazia sărbătorii naționale a SUA, pe 4 iulie, baza americană din Okinawa a ales să sărbătorească fără fast, renunțând la celebrele artificii.

Sursă: The Japan Times, Japan Today

Japonia pregătește o licitație pentru avioane noi

În luna iulie, Japonia ar putea organiza o licitație în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru a achiziționa avioane de vânătoare noi. Japonia dorește să achiziționeze până la 100 de aparate de zbor în cadrul programului F-3. Mitsubishi Heavy Industries, principala companie de apărare implicată în programul F-3, nu va fi singura care va participa la licitație. Vor fi invitate și companiile americane Boeing și Lockheed Martin. Decizia finală va veni probabil în 2018, urmând ca avioanele să intre în inventarul armatei în anii 2020.

Sursă: Reuters

Victime japoneze în urma atacului terorist din Bangladesh

Șapte cetățeni japonezi au fost uciși în timpul atentatului terorist din capital Bangladeshului, Dhaka. În total, teroriștii au ucis 20 de persoane. Cetățenii japonezi se aflau în Bangladesh pentru a lucra în diverse proiecte de ajutor economic oferit de Japonia. Tokyo acordă ajutor economic considerabil Bangladeshului, relațiile dintre cele două state întărindu-se în ultimii ani.

Familiile celor uciși au plecat în Bangladesh, pentru a ridica trupurile celor dragi.

Sursă: Reuters

Politică internă

Abe are dubii privind posibilitatea modificării constituției

Prim-ministrul japonez Shinzō Abe, al cărui partid va câștiga probabil alegerile de pe 10 iulie, are unele dubii privind posibilitatea inițierii unui proces de modificare a constituției țării. Visul lui Abe este să transforme Japonia într-o țară „normală”, cu o armată tradițională și cu dreptul de a purta războaie. Actuala constituție a țării îi interzice aceste drepturi. Pentru a amenda constituția, partidul lui Abe are nevoie de o majoritate de două treimi în ambele camere ale parlamentului. Cum coaliția de guvernământ deține o astfel de majoritate în camera inferioară, totul depinde de rezultatul alegerilor. Abe este însă conștient că și în această situație va fi dificilă adoptarea unor modificări, existând o puternică opoziție atât la nivel popular, cât și la nivelul celorlalte partide din parlament.

Sursă: Reuters

Japonia se pregătește de alegeri

Săptămâna viitoare, Japonia va organiza alegeri parțiale pentru camera superioară a parlamentului. Vor fi în joc jumătate dintre locurile din această cameră, partidul de guvernământ, al lui Shinzō Abe fiind însă sigur de victorie. Adevărata miză a alegerilor este obținerea de către coaliția de guvernământ a unei majorități de două treimi, suficientă pentru a iniția procesul de modificare a constituției, astfel încât Japonia să renunțe la articolul care îi refuză dreptul de a avea o armată permanentă și de a iniția un conflict militar.

Liderii opoziției și-au dorit o dezbatere televizată înaintea alegerilor, dar prim-ministrul Shinzō Abe, care este și președintele Partidului Liberal Democrat, a refuzat să participe la o astfel de dezbatere. Singurele dezbateri televizate au avut loc până pe 24 iunie, Abe argumentând că programul încărcat de campanie nu îi permite participarea la alte dezbateri ulterioare.

Între timp, pe 23 iunie a început procesul de vot timpuriu. Alegerile de pe 10 iulie aduc și un element de noutate: este prima dată când tinerii de 18 ani vor putea vota, după ce vârsta minimă pentru a obține dreptul la vot a fost redusă de la 20 la 18 ani. Astfel, aproape 1,8 milioane de persoane în plus vor putea vota la alegerile de anul acesta, față de numărul din 2013, când au avut loc precedentele alegeri parțiale pentru camera superioară a Parlamentului Japoniei.

Sursă: Asahi Shimbun, The Japan Times

Cine va fi următorul guvernator al Tokyo?

Yuriko Koike, fostă ministră a apărării și membră a Partidului Liberal Democrat (Liberal Democratic Party – LDP), și-a anunțat intenția de a candida la funcția de guvernator al Tokyo, indiferent dacă va avea sau nu susținerea partidului său. Koike ar putea deveni prima femeie care deține funcția de guvernator al capitalei, însă partidul din care face parte nu a reacționat foarte bine după anunțul acesteia. LDP pare decis să nominalizeze un alt candidat, reducând considerabil șansele lui Koike.

Dar, din păcate pentru LDP, favoritul partidului nu pare a fi interesat de aceste alegeri. Shun Sakurai, un fost viceministru al afacerilor interne și comunicațiilor, a subliniat de mai multe ori faptul că va refuza propunerea de a fi candidatul LDP. Partidul îl considera pe Sakurai capabil de a câștiga aceste alegeri, dar se vede nevoit să găsească un alt candidat.

Alegerile pentru funcția de guvernator vor avea loc pe 31 iulie. Fostul guvernator, Yoichi Masuzoe, a demisionat în urma unui scandal financiar.

Sursă: The Japan Times, The Japan Times

Economie

Impactul Brexit asupra Japoniei

Ultimele două săptămâni au fost marcate de decizia alegătorilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană și consecințele acesteia. Brexit a avut impact global, care a lovit și Japonia. În prima zi de după referendum, indicele bursier Nikkei s-a prăbușit cu aproape 8%, cea mai proastă zi din ultimii cinci ani. Un alt efect important a fost cel asupra monedei japoneze: din cauza incertitudinii create de Brexit, investitorii s-au îndrepătat către active mai sigure, crescând valoarea yen-ului. Cum principalul pilon al politicilor guvernului Abe a fost devalorizarea monedei, pentru stimularea exporturilor, întărirea yen-ului ar putea avea consecințe negative importante nu doar asupra companiilor japoneze, majoritatea dependente de exporturi, cât și asupra economiei țării. Guvernul a încercat să dea asigurări că va susține economia prin orice măsură necesară.

Sursă: Bloomberg

Suzuki are un nou director executiv

După ce, la începutul lunii iunie, Osamu Suzuki a anunțat că va demisiona din funcția de director executiv, Suzuki a anunțat numele înlocuitorului său. Acesta este fiul său, Toshihiro Suzuki. Cei doi Suzuki vor lucra împreună, întrucât Osamu Suzuki și-a păstrat funcția de președinte al companiei. Imaginea Suzuki a fost pătată de implicarea în scandalul datelor falsificate privind consumul de combustibil al mașinilor, care a început cu implicarea companiei Mitsubishi Motors.

Sursă: Reuters

Canon va cumpăra o subsidiară Toshiba

Comisia anti-monopol a guvernului japonez a aprobat achiziționarea de către Canon a unității de echipamente medicale a Toshiba. Tranzacția a fost anunțată cu câteva luni în urmă și se ridică la valoarea de 6,5 miliarde de dolari. Comisia a avertizat însă cele două companii în legătură cu modul de desfășurare a tranzacției, planificat într-un mod neortodox de Toshiba pentru a putea include suma primită de la Canon în raportul său financiar aferent anului trecut, înainte de a primi acordul guvernamental. Toshiba se afla sub presiune din cauza unui scandal financiar care a izbucnit vara trecută, când s-a aflat că profiturile companiei fuseseră supraestimate în cadrul rapoartelor contabile.

Sursă: Reuters

Noul director executiv al Toshiba are ambiții mari

Satoshi Tsunakawa, care a asumat funcția de director executiv al companiei Toshiba, a declarat că își propune să îndeplinească obiectivul de a construi 45 de reactoare nucleare la nivel global, până în 2031. Cum industria nucleară din Japonia se află în criză, în timp ce multe alte țări și-au înghețat la rândul lor planurile pentru reactoare nucleare după dezastrul de la Fukushima, mulți analiști consideră că acest obiectiv nu este realist. Tsunakawa a argumentat planul spunând că până în 2030 se estimează că va exista cerere pentru 300 de reactoare noi, iar Toshiba poate câștiga licitațiile pentru 15% dintre acestea. Toshiba deține compania americană Westinghouse, construind până acum 112 dintre cele 431 de reactoare nucleare din lume, adică 26%. Vești bune par a veni deja din India, unde Westinghouse este aproape de a construi șase reactoare nucleare.

Sursă: Reuters

Schimbări importante în conducerea SoftBank

Președintele companiei japoneze SoftBank Group Corp, Nikesh Arora, și-a anunțat demisia din funcția pe care o deține. Decizia sa vine din cauza unor neînțelegeri pe care Arora le-a avut cu Masayoshi Son, fondatorul și directorul executiv al SoftBank, care dorește să rămână la conducerea grupului pentru încă 5-10 ani. Gigantul de telecomunicații se află într-un proces de transformare, fondatorul său dorind să întărească poziția companiei în mediul online.

Locul lui Arora va fi luat de Ken Miyauchi, șeful diviziei de telecomunicații a grupului.

Softbank a mai anunțat și faptul că va vinde către Tencent o participație majoritară în cadrul companiei producătoare de jocuri Supercell, în valoare de aproape 8 miliarde de dolari.

Sursă: Reuters, Reuters

NTT DoCoMo obține 1,2 miliarde de dolari de la Tata

Un tribunal a decis că Tata, compania indiană, trebuie să plătească 1,2 miliarde de dolari companiei japoneze NTT DoCoMo, în schimb participației sale într-o investiție comună. Din 2009, DoCoMo deține 26,5% din compania Tata Teleservices Limited. Acordul de atunci prevedea că Tata trebuie să găsească un cumpărător care să ofere cel puțin 50% din prețul inițial al participației DoCoMo, în cazul în care compania japoneză va dori să își vândă acțiunile.  Cum Tata nu a reușit să găsească un astfel de cumpărător și nu a fost dispusă nici să cumpere acțiunile DoCoMo, compania japoneză a apelat la justiție, obținând suma de 1,2 miliarde de dolari, în schimbul participației sale.

Sursă: Reuters

Societate

Poliția luptă împotriva clanului yakuza cu anime-uri

Poliția din Fukuoka s-a hotărât să lupte într-un mod mai neconvențional cu grupurile yakuza – grupuri de cimă organizată care terorizează Japonia.

Poliția a lansat un clip video de tip anime adresat actualilor sau viitorilor membri ai grupărilor, subliniind avantajele pe care o viață cinstite le-ar aduce tinerilor și modul în care adeziunea la un astfel de grup stigmatizează membrii yakuza.

Sursă: The Asahi Shimbun

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza