Japonia

RISAP | 23 mai 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Săptămâna 16-22 mai 2016

Politică externă și de securitate

Noi tensiuni în Okinawa, legate de relația militară SUA-Japonia

Un civil angajat în cadrul bazei militare americane Kadena de pe insula Okinawa a ucis o femeie de 20 de ani, care fusese dată dispărută în luna aprilie. Kenneth Franklin Shinzato, un fost soldat, a fost arestat pe 19 mai. Incidentul a provocat proteste pe insula japoneză, iar guvernatorul prefecturii Okinawa, Takeshi Onaga, a dat vina pentru această crimă pe consistenta prezență militară americană. Onaga a venit la putere cu promisiunea că va reduce această prezență militară, pe care mulți cetățeni din Okinawa o critică. Onaga a făcut comentariile imediat după întoarcerea sa în Japonia, după o vizită în Statele Unite.

Washington a reacționat rapid la acest incident, secretarul american al apărării, Ashton Carter, transmițându-i condoleanțe și cerându-și scuze omologului său japonez, Gen Nakatani. Cei doi au avut o discuție telefonică de aproximativ 20 de minute, iar Carter i-a promis lui Nakatani că SUA va coopera în cadrul acestei investigații. În aceeași zi, pe 21 mai, Gen Nakatani a efectuat și o vizită în Okinawa, unde a discutat față în față cu comandantul american al bazei Kadena. Mai apoi, Nakatani a participat la înmormântarea victimei.

Subiectul va fi abordat și de președintele Barack Obama și prim-ministrul Shinzō Abe cu ocazia summitului G-7 din Japonia, de la sfârșitul lunii mai.

Sursă: The Asahi Shimbun, The Asahi Shimbun

Guvernul japonez nu este la curent cu exercițiile militare americane din Japonia

Un exercițiu militar american de pe 29 aprilie, din orașul Yokohama, a devenit subiect de dezbatere, întrucât se pare că guvernul japonez nu a fost anunțat de desfășurarea sa. Exercițiul a implicat un elicopter militar și a avut loc în apropierea unui port care este folosit și administrat de armata americană. Dar zona nu a fost încadrată ca fiind zonă de exerciții, astfel încât exercițiul militar american ar putea fi contradictoriu cu acordurile dintre cele două state. Un alt exercițiu asemănător a mai avut loc și pe 25 aprilie.

Deși armata americană nu este obligată să informeze guvernul japonez în legătură cu exercițiile pe care le desfășoară, în general oficialii americani informau guvernul central despre asemenea exerciții înaintea desfășurării lor. Informațiile erau apoi transmise către instituțiile locale.

Sursă: The Asahi Shimbun

Rusia nu va vinde insulele Kurile Japoniei

Președintele rus, Vladimir Putin a fost gazda unui summit Rusia-ASEAN, summit ce a avut loc la Sochi. Cu ocazia evenimentului, Putin, întrebat fiind de Insulele Kurile, a spus că Rusia nu va vinde insulele Japoniei, dar că Moscova este dispusă să întărească relațiile cu Japonia. Acesta ia în calcul realizarea mult amânatei vizite în Japonia, până la sfârșitul acestui an.

Sursă: The Japan Times

Japonia oferă ajutor financiar Orientului Mijlociu înaintea summitului G-7

Japonia a promis că va acorda un ajutor de 6 miliarde de dolari Orientului Mijlociu pentru a preveni extremismul și a aduce pacea în regiune. Ajutorul vine cu câteva zile înainte de începerea summitului G-7, care se va desfășura în Japonia și va aduna lideri din cele 7 state ale grupului, printre care și Barack Obama.

Între timp, autoritățile din Japonia, în speciale cele din Tokyo și prefectura Mie (unde se va desfășura summitul) au crescut securitatea, făcând apel la vigilența cetățenilor pentru a semnaliza activitățile suspicioase.

Sursă: Japan Today, The Japan Times

Economie

Președintele Mitsubishi și-a dat demisia, după cumpărarea companiei de Nissan

Președintele Mitsubishi Motors, Tetsuro Aikawa, a anunțat că va demisiona. Gestul este o demisie de onoare, având în vedere că Mitsubishi înșală clienții japonezi privind consumul mașinilor mici de aproape 25 de ani. Compania japoneză Mitsubishi se află de o lună de zile într-un scandal privind falsificarea datelor privind consumului de combustibil în cazul autoturismelor mici din Japonia. Scandalul a fost un moment propice pentru Nissan, care a achiziționat 30% din acțiunile companiei, al căror preț a scăzut imediat după declanșarea scandalului cu 50%. Nissan a devenit astfel cel mai mare acționar al companiei Mitsubishi Motors.

Sursă: RISAP

Suzuki a utilizat teste incorecte pentru a determina consumul mașinilor sale

După scandalul Mitsubishi Motors, guvernul Japoniei a dat un termen limita companiilor japoneze să raporteze alte asemenea probleme legate de datele privind consumul mașinilor. Suzuki a făcut un pas înainte și a recunoscut că a folosit, la rândul său, teste diferite pentru a determina consumul mașinilor sale. Suzuki a dat însă asigurări că rezultatele au fost însă corecte, concluzie la care compania a ajuns după ce a efectuat și testele corecte. Guvernul japonez a cerut însă companiei explicații suplimentare, pe care le așteaptă până la sfârșitul lunii.

Sursă: The Asahi Shimbun

Economia Japoniei a crescut cu 1,7% în primul trimestru

PIB-ul Japoniei a crescut cu o rată anualizată de 1,7% în primul trimestru al anului curent, după ce a înregistrat o scădere considerabilă în ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, economia japoneză pare a fi evitat o recesiune, însă vestea nu este una neapărat bună pentru prim-ministrul Shinzō Abe. Acesta pare a dori să amâne creșterea unei taxe pe consum, astfel încât să nu pună în pericol starea economiei, prin micșorarea consumului. Rezultatele pozitive ale PIB-ului oferă însă un argument puternic pentru creșterea taxelor politicienilor și economiștilor care cred că prioritatea trebuie să fie reducerea deficitului bugetar și a datoriilor publice.

Sursă: The Wall Street Journal

Societate

Pașapoartele cu Hokusai

Japonia va folosi imagini din seria Muntele Fuji a pictorului japonez Hokusai pe pașapoartele sale. Imaginile vor apărea în dreptul paginilor alocate vizelor și vor putea fi folosite pe pașapoartele japonezilor începând cu 2019, cu fix un an înainte de Olimpiada de la Tokyo, din 2020.

Sursă: The Japan Times

Cântăreață de muzică pop înjunghiată de un fan

O cântăreață de muzică pop din Japonia, Mayu Tomita, a fost înjunghiată de un fan, deoarece artista i-a refuzat un cadou. Tomita se află în spital în stare gravă. Aceasta depusese plângere la poliție în urmă cu câteva săptămâni împotriva agresorului, după ce acesta publicase în mod obsesiv comentarii pe pagina sa de Twitter.

Sursă: BBC

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza