Japonia: 13-19 iunie 2016

RISAP | 20 iunie 2016
Muntele Fuji +
Muntele Fuji -

Politică externă și de securitate

Proteste, negocieri, compromisuri în Okinawa

Proteste anti-americane de amploare au izbucnit în Okinawa, îndreptate împotriva prezenței militare a Statelor Unite pe insula japoneză. Protestele vin după ce un angajat al unei baze americane a fost arestat pentru uciderea unei tinere japoneze, în vârstă de 20 de ani. Locuitorii doresc ca armata americană să părăsească insula și, alături de guvernatorul Takeshi Onaga și de noua majoritate a consiliului prefecturii Okinawa, luptă împotriva mutării bazei militare Futenma din centru orașului Naha într-o zonă mai puțin populată a insulei. Organizatorii estimează că aproape 65.000 de persoane au participat la protestele de pe 19 iunie. Puternica opoziție populară din Okinawa ridică numeroase dificultăți planului guvernului japonez și al celui american de a muta baza militară Futenma într-o altă zonă a insulei japoneze.

În încercarea de a îmbunătăți relația cu guvernul local și cu cetățenii prefecturii Okinawa, armata americană ar putea returna guvernului o suprafață de 40 de kilometri pătrați de junglă, administră acum de SUA. Această zonă adăpostește o bază de pregătire în condiții de junglă. SUA administrează o suprafață considerabilă a insulei Okinawa, unde sunt staționați majoritatea soldaților americani din Japonia.

Între timp, armata americană a ridicat o interdicție de consum al alcoolului, care fusese impusă pentru că un soldat american fusese arestat după ce a fost implicat într-un accident, aflându-se sub influența alcoolului. Comandantul Forțelor Navale americane staționate în Japonia a declarat că rolul interdicției nu era de a pedepsi marinarii, iar aceasta nu era definitivă, ci doar o măsură temporară, pentru ca soldații americani să înțeleagă pericolul consumului de alcool.

Tot săptămâna trecută, două foruri au decis în problema mutării bazei americane. Un tribunal a decis să respingă petiția unor cetățeni care îl acuzau pe guvernatorul Takeshi Onaga de abuz de putere, pentru că a anulat autorizația de construcție a noii baze. Din punctul de vedere al celor care au depus plângerea, acest lucru încălca drepturile cetățenilor din apropierea bazei Futenma, care vor fi nevoiți să suporte prezența bazei militare.

Un consiliu care gestionează dispute între guvernul central și guvernele locale a cerut celor două părți să continue negocierile. După ce Onaga a anulat autorizația de construcție, guvernul central a invalidat acțiunea acestuia, între cele două autorități izbucnind o dispută juridică. Consiliul a decis însă să rămână neutru și să le ceară două părți să rezolve disputa pe cale amiabilă.

Sursă: Reuters, Reuters, Reuters, The Japan Times, The Asahi Shimbun

Tensiuni maritime între China și Japonia

O navă militară de recunoaștere a intrat în apele teritoriale ale Japoniei, pentru prima dată din 2004. Incidentul a avut loc miercuri, 15 iunie, în apele teritoriale ale insulei Kuchinoerabu, din prefectura Kagoshima. Un avion de patrulare japonez a observase nava chineză, cerându-i acesteia să părăsească apele teritoriale ale Japoniei, lucru pe care vasul l-a făcut după aproximativ o oră și jumătate. Conform dreptului internațional, navele militare au voie să traverseze apele teritoriale ale unui alt stat, dar nu pot realiza în aceste ape anumite activități considerate a pune în pericol securitatea statului în cauză, precum colectarea de informații.

Aceasta a fost doar a doua oară după al Doilea Război Mondial când o navă militară chineză a intrat în apele teritoriale ale Japoniei. Incidentul vine la doar o săptămână după ce o altă navă militară a navigat în zona contiguă a insulelor Senkaku/Diaoyu, administrate de Japonia, dar revendicate de China. Guvernul japonez a transmis ambasadei Chinei din Tokyo un protest diplomatic.

Tot săptămâna trecută, câteva nave chineze au spionat exercițiul militar Malabar, organizat de SUA, Japonia și India în Oceanul Pacific, în apropiere de insulele Okinawa.

Ministrul de externe japonez și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile recente ale Forțelor Navale ale Chinei, afirmând că „armata chineză a escaladat în mod unilateral acțiunile sale în apele din apropierea Japoniei”. Ministrul apărării, Gen Nakatani, a criticat China pentru faptul că nu a avertizat în prealabil guvernul japonez de pătrunderea navei chineze în apele teritoriale ale Japoniei. Deși acesta este argumentul legal des invocate de China împotriva SUA, de această dată Beijingul a afirmat că dreptul internațional nu necesită astfel de notificări prealabile, poziția susținută și de Washington.

Sursă: The Japan Times, The Japan Times

Disputa din jurul navei chineze care a patrulat în zona insulelor Senkaku/Diaoyu

Au apărut noi informații despre incidentul de acum două săptămâni, când o navă militară chineză a pătruns în zona contiguă a insulelor Senkaku/Diaoyu. Viceministrul de externe al Japoniei, Akitaka Saiki, l-a chemat pe ambasadorul Chinei la sediul ministerului la ora 2 noaptea, la câteva ore după ce armata japoneză a informat ministerul de ruta navei chineze. Acesta l-a avertizat pe ambasador că Japonia își va mobilizeze Forțele de Auto-Apărare (armata Japoniei), dacă nava chineză va intra în apele teritoriale ale insulelor. Ambasadorul a spus că va transmite urgent mesajul către Beijing, iar o oră mai târziu nava chineză a părăsit zona contiguă a insulelor Senkaku.

Sursă: The Japan Times

Politică internă

Guvernatorul din Tokyo și-a dat demisia

După un scandal legat de folosirea extravagantă a banilor publici, guvernatorul din Tokyo, Yoichi Masuzoe, a anunțat pe 15 iunie că își va da demisia din funcția sa. Câteva grupuri din consiliul local se pregăteau să depună o moțiune de cenzură împotriva acestuia. Masuzoe l-a urmat astfel pe predecesorul său, care a demisionat la sfârșitul anului 2013 tot în urma unui scandal financiar.

Sursă: NHK

Economie

Probleme pentru industria nucleară din Japonia

Un tribunal din Japonia a decis să păstreze un ordin judecătoresc care menținea închise două reactoare ale centralei nucleare de la Takahama, operate de compania Kansai Electric Power. Cazul a fost pornit de petiția unor locuitori din apropierea centralei, care nu doresc repornirea reactoarelor. Kansai fusese obligată de un ordin judecătoresc să oprească cele două reactoare din luna martie. Compania încă mai speră că va primi o decizie favorabilă, care să permit repornirea reactoarelor, în luna iulie.

După cutremurul, tsunamiul și dezastrul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, toate reactoarele nucleare din Japonia au fost oprite. Administrația prim-ministrului Shinzō Abe militează și dorește să repornească reactoarele nucleare japoneze, însă mulți locuitori, în special cei din apropierea centralelor, se opun acestei decizii, temându-se de un alt posibil accident nuclear.

Sursă: Reuters

Mitsubishi va oferi bani clienților înșelați

Compania Mitsubishi Motors, aflată într-un scandal legat de falsificarea datelor privind consumul de combustibil al mașinilor sale, a decis să ofere o sumă de aproximativ 1.000 de dolari clienților săi japonezi. Problema a afectat mașinile vândute în Japonia și a condus la demisia președintelui companiei și la achiziționarea unei participații în cadrul companiei japoneze, de către Nissan.

Sursă: Japan Today

Probleme cibernetice pentru agenția de turism JTB Corp.

Autoritățile japoneze au cerut agenției de turism JTB Corp. să ia măsuri pentru a preveni folosirea frauduloasă a datelor personale ale clienților săi, după ce compania a anunțat că un atac cibernetic ar fi accesat informații despre 8 milioane de persoane. Aceste date includ numele, adresele, adresele de e-mail și numerele de pașaport al acestor persoane. Atacatorii au obținut accesul în rețeaua companiei după ce un angajat a accesat un fișier virusat atașat unui email. JTB Corp. este cea mai mare agenție de turism din Japonia.

Sursă: The Japan Times

Societate

Problema demenței în Japonia

Date făcute publice săptămâna trecută arată că 12.208 persoane diagnosticate cu demență au fost date dispărute anul trecut, o creștere cu 1.452 față de 2014. Cei mai mulți dintre aceștia au fost găsiți în mai puțin de o săptămână, dar 479 de persoane au fost găsite decedate, iar 150 nu au fost încă găsite. Cum o pătrime din populația sa de 128 de milioane de persoane are peste 64 de ani, îmbătrânirea și bolile ei, inclusiv demența, reprezintă o problemă națională în Japonia. 4,6 milioane de persoane suferă de demență în Japonia, număr care va ajunge la 7 milioane în 2025. 100.000 de persoane își dau demisia în fiecare an pentru a putea avea grijă de rude bătrâne, prim-ministrul Shinzō Abe promițând că va reduce acest număr la zero până în 2025.

Sursă: The Guardian

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza