Iohannis și întâlnirea cu marii lideri ai Asiei: Xi și Abe

RISAP | 28 septembrie 2015

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe și cu președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov, în cadrul unor întâlniri maraton, pe care Iohannis le-a avut la New York cu ocazia întâlnirii Adunării Generale a ONU.

Pe 26 septembrie, Klaus Iohannis, împreună cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-au întâlnit cu omologii lor chinezi, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc la New York, cu ocazia reuniunii Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment (Întâlnirea Liderilor Mondiali pentru Egalitatea de Gen și Împuternicirea Femeilor).

Cei doi lideri de stat au discutat despre îmbunătățirea cooperării economice, prin implementarea unor proiecte în domenii ca: energie, infrastructură, turism, cultură. Președintele Klaus Iohannis a menționat că România se declară interesată de proiectul One Belt One Road, pe care China l-a demarat în 2013. One Belt One Road este un proiect grandios ce vizează refacerea vechiului drum al mătăsii, atât pe uscat, cât și pe apă. Creat pentru a facilita dezvoltarea economică, prin schimburi comerciale între China și statele de-a lungul coridoarelor economice, proiectul a devenit o emblemă a politicii economice a Chinei, purtată pe plan internațional. The 21 st Century Maritime Silk Road și The New Silk Road Economic Belt sunt cele două rute care alcătuiesc proiectul One Belt One Road.

Unul dintre aspectele esențiale ale acestui proiect este întărirea schimburilor inter-personale (people-to-people exchange), aspect subliniat de Xi Jinping și la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Cei doi au mai discutat și despre parteneriatul China-UE, Iohannis întărind suportul pe care statul român i-l oferă Chinei în implementarea parteneriatului China-UE. Xi a mai ținut să omagieze prietenia dintre cele două state, România fiind printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză.

Ziua de 26 septembrie s-a încheiat pentru Klaus Iohannis cu participarea la un dineu organizat de prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe. Klaus Iohannis este unul dintre cei opt șefi de stat care s-au alăturat proiectului ONU, Impact 10x10x10, ocupând astfel un loc important la evenimentul HeForShe, eveniment ce a adus la aceeași masă susținători ai drepturilor femeilor: 10 lideri politici, 10 lideri de corporații, 10 lideri ai lumii academice. Klaus Iohannis a reiterat cu această ocazie sprijinul pe care România îl oferă în lupta împotriva discriminării de gen.

Cu o zi înainte, pe 25 septembrie, Klaus Iohannis s-a mai întâlnit și cu președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov. Cei doi președinți au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Turkmenistan, în domenii ca energie, infrastructură, agricultură, cât și despre implementarea unui proiect comun de transport de mărfuri pe ruta Marea Neagră-Marea Caspică. Atât Iohannis, cât și Berdymukhammedov au afirmat că doresc să colaboreze și prin intermediul Strategiei UE pentru Asia Centrală.

În periplul său prin SUA, Klaus Iohannis s-a mai întâlnit și cu investitori americani de la MetLife, Johnson & Johnson, Chevron, ExxonMobil, Cargill, etc. – cu ocazia evenimentului American Romanian Investors Dialogue. În cadrul acestui eveniment, tematica discuțiilor a fost centrată pe cooperarea economică România-SUA, pe independența energetică, cât și pe Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP). Întâlnirea a fost organizată de organizația non-profit American-Romanian Business Council, organizație ce promovează relațiile bilaterale dintre SUA și România.

Iohannis s-a mai întâlnit și cu comunitatea de români din SUA, pe 26 septembrie, iar pe 27 septembrie a ținut un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU.

| 28 septembrie 2015|Categories: China, Japonia, România-Asia|Tags: , , , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza