Între corupție și centralizare: ancheta lui Sun Zhengcai

Ioana Cristocea | 28 iulie 2017
Fostul lider din Chongqing, Sun ... +
Fostul lider din Chongqing, Sun Zhengcai, într-o întâlnire cu Victor Ponta și Valeriu Zgonea, cu ocazia vizitei sale în România, în 2014 -

Secretarul Partidului Comunist Chinez din provincia Chongqing, Sun Zhengcai, a fost pus sub investigație de către Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei în data de 24 iulie, acuzat de „încălcări serioase ale codului disciplinar”. Sun a fost înlăturat din funcție încă din data de 15 iulie, după ce în februarie o inspecție disciplinară în regiune a concluzionat „inabilitatea liderului de a se distanța de ideologia lăsată în urmă de către Bo Xilai”, fostul secretar al regiunii. Sun Zhengcai a fost înlocuit în funcție de către Chen Min’er. Deși acuzațiile sunt neclare, se pare că investigația face parte din campania masivă anticorupție lansată de președintele Xi Jinping.

Sun Zhengcai a venit la conducerea provinciei Chongqing în 2012, înlocuindu-l în funcție pe Bo Xilai, care a fost condamnat la închisoare pe viața în urma unui scandal politic de amploare. Până la punerea sa sub urmărire, Sun era văzut ca un politician important și cu un viitor strălucit. Acesta ocupa unul dintre cele 25 de locuri ale Biroului Politic (Politburo) al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Sun era și un posibil candidat pentru un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic (Politburo Standing Committee), cea mai puternică instituție a partidului, alcătuită din numai 7 membri. Unele perspective îl menționau pe Sun Zhengcai drept un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Populare Chineze, după terminarea celui de-al doilea mandat al președintelui Xi Jinping, în 2022.

Deși investigația lui Sun Zhengcai este încă în desfășurare, este puțin probabil ca acesta sa își poată relua cariera politica. Mai mult decât atât, evenimentul ridică întrebări și despre soarta lui Hu Chunhua, secretarul Partidului Comunist Chinez în provincia Guangdong, pe coasta de sud a Chinei. Cu un profil similar cu cel al lui Sun, ocupând un scaun în Politburo și fiind un politician cu experiența și un protejat al fostului președinte Hu Jintao, acesta este des numit ca un posibil succesor al premierului Li Keqiang sau chiar al președintelui Xi Jinping. Soarta lui pare să fie totuși una favorabilă, întrucât în luna aprilie președintele Xi „l-a felicitat pentru munca depusă în poziția de secretar de partid”.

Acest eveniment ridică întrebări despre viitorul sistemului politic din China. Deși nu există o regulă oficiala care să determine succesiunea puterii în stat, se „urmează totuși un sistem neoficial destul de strict, construit pentru a preveni destabilizarea partidului prin lupte pentru putere sau crearea unei personalități dictatoriale”. Urmând acest sistem, președintele are la dispoziție doua mandate de cinci ani, iar următorul lider este de obicei ales la finele primului mandat. Acest sistem a fost respectat atât de președintele Jiang Zemin, cât și de Hu Jintao și a facilitat o tranziție a puterii controlată, care nu a destabilizat partidul. Mai mult decât atât, vârsta de retragere a politicienilor din Politburo și Politburo Standing Committee este tradițional stabilita la 68 de ani, astfel încât doar cei sub această vârstă pot începe un nou mandat de 5 ani. Astfel, la al-19-lea congres al partidului care va avea loc în această toamnă, „11 din membrii Politburo-ului ar trebui să se retragă, incluzând 5 din cei 7 membri din Politburo Standing Commitee”.

În primul rând, există deja întrebări cu privire la respectarea acestor reguli în cadrul congresului din toamnă. Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Xi, Wang Qishan, membru în Politburo Standing Committee și încredințat cu aplicarea politicii anticorupție, ar trebui să își anunțe retragerea. Totuși, reprezentând o figură importantă pe scena politică și având o relație apropiată cu președintele Xi, există observatori care consideră că acesta va rămâne în funcție pentru încă un mandat.

Xi Jinping în vizită în Noua Zeelandă, în 2010
Xi Jinping în vizită în ... +
Xi Jinping în vizită în Noua Zeelandă, în 2010 -

În al doilea rând, campania anticorupție pare să înlocuiască politicieni importanți cu aliați ai lui Xi. Chen Min’er, înlocuitorul lui Sun Zhengcai, este unul dintre oamenii din cercul restrâns al președintelui. Acesta s-a ocupat de campania de propaganda a lui Xi „între 2002 si 2007, în timpul mandatului sau în provincia Zhejiang” și este acum văzut ca un potențial candidat pentru funcția prezidențiala. Această schimbare este cu atât mai importantă cu cât provincia Chongqing este un centru economic valoros pentru China, în special datorită prezenței companiilor străine. Astfel, odată cu numirea lui Chen Min’er în funcția de conducere, „toate cele patru orașe guvernamentale (Beijing, Chongqing, Shanghai, Tianjin) sunt conduse de aliați ai lui Xi”. În ianuarie, Cai Qi, un alt politician care are relații strânse cu președintele Xi, „servind în funcții înalte în provinciile Zhejiang și Fujian și fiind membru al Comisiei Naționale de Securitate”, a fost numit ca secretar al partidului în Beijing.

În al treilea rând, președintele Xi Jinping a arătat în repetate momente o tendință spre centralizarea sistemului de conducere colectivă al Chinei. În 2016, acesta a lansat un nou cod disciplinar al partidului, din dorința de a eficientiza procesul politic și a lupta împotriva corupției. Această campanie a fost de multe ori folosită pentru a „elimina anumiți politicieni care puteau reprezenta un pericol în consolidarea puterii de către Xi”. De asemenea, Xi pare sa își fi consolidat imaginea prin campanii de propagandă, incluzând „apariții frecvente în media, cărți și opere de artă centrate în jurul său”. Totuși, lupta anticorupție a dat și multe rezultate pozitive, printre care și anchetarea mai multor firme chinezești, precum China Telecom sau Baoshan Iron and Steel, dar și internaționale, precum Nestle.

Rămâne astfel de observat care va fi evoluția partidului la al 19-lea congres. Există încă politicieni considerați candidați potriviți pentru a îl urma la conducerea partidului pe Xi, printre care se număra atât Chen Min’er, cât și Hu Chunhua. Posibilitatea ca Xi Jinping să nu respecte tradiția de a își anunța succesorul în cadrul viitorului congres este de asemenea o alternativă care deschide alte întrebări despre viitoarele sale intenții. Astfel, cazul lui Sun Zhengcai „transmite un mesaj puternic către membrii partidului” și aruncă o umbră de incertitudine în jurul sistemului de conducere al Chinei.

Despre autor:

Ioana Cristocea este analist RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt conflictele regionale, integritatea teritorială și politicile de negociere ale țărilor din Asia de Est, în mod special cele ale celor două Coreei.

Comenteaza