Întâlnirea Moon Jae-in – Donald Trump: un prim pas spre cooperare

Ioana Cristocea | 10 iulie 2017
Președinții Moon Jae-in și Donald ... +
Președinții Moon Jae-in și Donald Trump, cu ocazia întâlnirii lor de la Casa Albă -

În data de 29 iunie, noul președinte sud-coreean, Moon Jae-in, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii, pentru a îl întâlni pentru prima dată pe președintele Donald Trump.

Întâlnirea se anunța a fi una tensionată, în principal din cauza diferențelor de viziune între cei doi lideri. În primul rând, președintele Moon Jae-in este un susținător al politicii de comunicare cu Coreea de Nord, afirmând în repetate rânduri că, în condiții favorabile, este deschis dialogului cu liderul Kim Jong-un. Pe de altă parte, președintele Trump dorește adoptarea unei politici mai agresive în fața regimului din Phenian, mai ales în contextul decesului lui Otto Warmbier, un student american arestat în Coreea de Nord timp de 17 luni. De asemenea, Moon a suspendat amplasarea sistemului american de apărare antirachetă THAAD, negociat anterior de fosta președintă sud-coreeană Park Geun-Hye, până la efectuarea unui control de mediu amănunțit. La nivel economic, Donald Trump se anunța nemulțumit de parteneriatul dintre cele două țări din cauza comerțului disproporționat, numindu-l „un parteneriat oribil”, în timp ce Moon Jae-in declara că acordul economic dintre cele două țări este unul mutual benefic.

În cadrul întâlnirii, care a început joi, 29 iunie, cu o masă festivă la Casa Albă, cele mai importante subiecte abordate au fost cele legate de regimul nord-coreean și cooperarea economică dintre cele două state.

În ceea ce privește acțiunea față de regimul din Coreea de Nord, cei doi lideri au avut o poziție moderată, arătându-și disponibilitatea de de a face concesii. Aceștia au stabilit „o abordare comprehensivă și proporțională prin care să se folosească atât de sancțiuni economice, cât și de dialog”, pentru a încerca să oprească programul nuclear dezvoltat de Kim Jong-un. La conferința de presă de vineri, 30 iunie, președintele Moon Jae-in a declarat că atât Coreea de Sud, cât și SUA caută aceeași abordare pentru a stabili o alianță cât mai strânsă. Președintele Donald Trump a completat această afirmație declarând că relațiile dintre el și președintele Moon sunt „foarte, foarte bune”. De asemenea, președintele Moon a declarat că SUA și Coreea de Sud își vor întări capacitățile de prevenție militară, pentru a putea domoli amenințările venite din partea Coreei de Nord.

De asemenea, în timpul întâlnirii dintre cei doi lideri, SUA a anunțat sancționarea băncii chineze Dandong, din cauza acuzațiilor de facilitare a activităților financiare ilicite ale regimului nord-coreean. Mai mult, SUA a decis să aprobe o nouă vânzare de arme către Taiwan, în baza documentului „Taiwan Relations Act”. Ambele decizii sunt menite să pună presiune pe China, pentru a convinge să-și limiteze susținerea față de Coreea de Nord. În acest context, relația dintre președintele Moon Jae-in și Donald Trump este cu atât mai relevantă, Coreea de Sud fiind unul dintre cei mai importanți actori în discuțiile despre regimul nord-coreean.

Ca urmare a discuțiilor referitoare la întărirea cooperării dintre cele două state, Moon și Trump au decis și renegocierea acordului de liber schimb. Președintele Moon a asigurat SUA că va lucra pentru a crea un acord proporțional, prin a facilita atât lucrătorilor, cât și firmelor americane accesul în Coreea de Sud. Întâlnirea s-a terminat cu o declarație comună, care a evidențiat atât prioritatea pe care o ocupă Coreea de Nord în planurile de securitate ale celor două țări cât și dorința celor doi președinți de a coopera la un nivel cât mai strâns.

În ciuda așteptărilor, prima întâlnire dintre Moon Jae-in și Donald Trump a părut una lipsită de tensiuni. Totuși, deși cei doi și-au declarat disponibilitatea pentru cooperare și dorința întăririi alianței dintre cele două state, un plan tangibil a lipsit cu desăvârșire. Rămâne astfel neclar în ce măsura cele două state își vor coordona acțiunile față de regimul din Phenian și care va fi poziția Chinei în lumina evenimentelor recente. Deși întâlnirea nu a reușit să lămurească aspectele pragmatice ale agendei celor două țări, aceasta a facilitat cooperarea între SUA și Coreea de Sud și a pus bazele unei acțiuni comune pentru menținerea păcii în regiune.

Despre autor:

Ioana Cristocea este analist RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt conflictele regionale, integritatea teritorială și politicile de negociere ale țărilor din Asia de Est, în mod special cele ale celor două Coreei.

Comenteaza