Înrăutățirea relațiilor dintre China și Coreea de Nord

Laurențiu Gagu | 28 iulie 2017
Cele două poduri, unul auto ... +
Cele două poduri, unul auto și unul feroviar, care traversează râul Yalu și care leagă China de Coreea de Nord -

Deteriorarea relațiilor dintre Republica Populară Chineză și Coreea de Nord a intrat într-o fază ascendentă odată cu venirea lui Kim Jong-un la conducere, în anul 2011. Nivelul relațiilor precare dintre China și Coreea de Nord este ilustrat și de faptul că până acum nu a existat nicio întâlnire diplomatică oficială între Kim Jong-un și Xi Jinping sau Li Keqiang, deși „calitatea comunicării diplomatice dintre cele două state este bună, însă încrederea strategică mutuală este insuficientă”.

Ținând cont de manevrele militare cu rachete balistice intercontinentale efectuate în ultima perioadă de către Coreea de Nord și de posibilitatea lansării acestora către teritoriul Statelor Unite ale Americii, președintele Donald Trump împreună cu consilierii săi „încă mai caută metode mai eficiente pentru a crește presiunea pe Coreea de Nord”. Prin urmare, tensiunile dintre Washington și Phenian au continuat să crească, amplificându-se odată cu testarea unei rachete balistice intercontinentale, pe 4 iulie, de ziua Statelor Unite ale Americii. Acest test pare a-i fi oferit Coreea de Nord avânt, deoarece în ultimele zile au apărut informații conform cărora „Coreea de Nord arată că se pregătește pentru un alt test cu rachetă”.

În acest context, Trump solicită sprijinul administrației de la Beijing, cel mai puternic aliat al Coreei de Nord, măcar la nivel declarativ, pentru soluționarea acestei crize. Președintele Statelor Unite a avertizat oficialii Chinei că un stat înarmat nuclear (n.r. Coreea de Nord) poate fi la fel de amenințător pentru China, cât poate fi și pentru Statele Unite. Totodată, Mike Pompeo, directorul CIA, „susține și el schimbarea regimului de la Phenian”.

Între timp, China, ca răspuns  față de amplele activități militare ale Coreei de Nord și față de  un posibil atac militar al SUA împotriva Phenianului, își consolidează tot mai mult granița cu Coreea de Nord, din partea de nord a țării. Deopotrivă, granița dintre cele două state este puternic militarizată, iar în ultimele luni China a efectuat numeroase exerciții militare cu echipamente specifice.

Au apărut informații că oficialii de la Beijing au creat și o nouă brigadă de supraveghere a graniței, au instalat sisteme de supraveghere video de 24 de ore din 24, și au construit buncăre pentru eventuale atacuri nucleare și chimice.

Granița puternic militarizată dintre cele două state are o importanță strategică și de securitate crescută pentru China. De exemplu, „pe fondul tensiunilor politice, aproximativ 18 milioane de persoane din Coreea de Nord continuă să sufere din cauza nesiguranței alimentare și subnutriției, precum și a lipsei de acces la serviciile de bază.” Cu alte cuvinte, potențialul escaladării unui conflict ar produce un val imens de imigrație civilă către nord-estul Chinei, ceea ce ar produce „îngrijorări enorme pentru Beijing”.

Pregătirile Chinei ridică semne de întrebare privind modul în care oficialii de la Beijing văd probabilitatea izbucnirii unui război în Peninsula Coreeană. Această perspectivă a fost exprimată în mod franc de publicația chineză Global Times: „dacă problema nucleară a Coreei de Nord nu va fi controlată, războiul poate fi inevitabil.”

Implicarea Republicii Populare Chineze în purtarea negocierilor cu Coreea de Nord, cu privire la reducerea manevrelor militare ale Phenianului, poate reprezenta o șansă importantă pentru asigurarea securității globale. După testarea unei rachete balistice intercontinentale pe 4 iulie, rachetă care, conform experților, ar fi putut ajunge în Alaska, Coreea de Nord a efectuat pe 28 iulie un nou test al unei rachete balistice, care a aterizat în Marea Japoniei. Trebuie subliniat faptul că racheta balistică nu a aterizat în apele teritoriale ale Japoniei, ci în zona economică exclusivă niponă. În urma acestei acțiuni, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a convocat în regim de urgență Consiliul Național de Securitate al țării, cu scopul găsirii unei soluții viabile privind amenințările care vin dinspre Coreea de Nord.

Lansarea rachetei balistice intercontinentale din 28 iulie reprezintă cel de-al paisprezecelea test efectuat de Coreea de Nord în anul 2017. Conform Yonhap, testul a început la ora locală 23:41, racheta fiind lansată din nordul țării, din provincia Jagang, timpul zborului fiind de aproximativ 45 de minute, un timp mai lung decât cel al testului de pe 4 iulie.

Despre autor:

Laurențiu Gagu este fost intern RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.

Comenteaza