India și Pakistan: împreună în Organizația de Cooperare de la Shanghai

RISAP | 2 ianuarie 2016
Liderii prezenți la Summitul OCS ... +
Liderii prezenți la Summitul OCS din Ufa -

Organizația de Cooperare de la Shanghai și-a deschis porțile pentru noi membri. India și Pakistan au prins valul noilor aderări din 2015.

Anul 1947 (scindarea Indiei Britanice) și conflictele dintre musulmani și hinduși aveau să poarte India și Pakistanul pe cărări diferite, unica intersecție fiind disputele teritoriale. Anul 2015 avea să aducă cele două state împreună, odată cu obținerea titulaturii de membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai, dar și cu vizita neașteptată a prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, în Pakistan.

Cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (Shanghai Cooperation Organization – SCO) ce a fost găzduit de orașul rusesc Ufa, India și Pakistan au deveni membri cu drepturi depline ai organizației, după 10 ani în care cele două state au avut statutul de observatori. Organizația de Cooperare de la Shanghai este succesorul organizației Shanghai Five și adună sub umbrela sa state precum: China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan, al căror principal scop este combaterea „celor trei rele”: terorismul, extremismul și separatismul. India și Pakistan, noii membri ai OCS, vor obține această titulatură gradual, întreaga procedură durând până în 2016, când atât India, cât și Pakistanul vor deveni membri permanenți ai organizației și vor lupta împreună la combaterea terorismului în regiune, dar și la dezvoltarea economică a zonei.

Dar cele două state s-au mai întâlnit față în față și la sfârșit de an. Recent, Narendra Modi, pe când se întorcea din Afganistan, a făcut un popas în Pakistan pentru a-i ura „La mulți ani!” omologului său pakistanez, Nawaz Sharif, cu ocazia zilei sale de naștere de pe 25 decembrie. Văzută ca un impuls marca Modi sau ca o strategie marca Sun Tzu, vizita a fost foarte bine primită de mediul internațional, ea marcând o apropiere a celor două state ale căror relații bilaterale au fost dominate de tensiuni pe toată perioada post-1947, fiind și prima întâlnire de acest fel din ultimii 12 ani. Surpriză sau nu, vizita lui Modi în Pakistan parcă părea prevestită de vizitele altor înalți oficiali, precum ministrul de externe Sushma Swaraj, care, de cele mai multe ori, pavează drumul liderilor politici ai statelor pe care le reprezintă.

Chiar dacă însuși Modi a afirmat că reapropierea dintre India și Pakistan va fi un lucru destul de complicat, mulți pași au fost făcuți în acest sens prin numeroasele discuții dintre cei doi lideri, prin vizitele reciproce făcute de către oficialii ambelor state, dar și prin aderarea „la pachet” în cadrul organizațiilor internaționale, cum a fost cazul SCO – se creează o presiune internațională indirectă, care le indică Indiei și Pakistanului că o cale mai sigură o reprezintă o bună relaționare bilaterală.

Chiar dacă evoluția relațiilor India-Pakistan a fost imprevizibilă, liderii celor două state au înțeles că cel mai indicat lucru ar fi cooperarea și nu conflictul. Rămâne însă să vedem cum vor reuși în 2016 cei doi prim-miniștri să gestioneze presiunile unor populații în care clivajul musulman-hindus a devenit tot mai accentuat în ultimii ani, în timp ce naționalismul a căpătat noi proporții atât în India, cât și în Pakistan.

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza