India și Japonia, aproape de un acord nuclear civil

Cristopher-Teodor Uglea | 8 octombrie 2016
Prim-ministrul indian Narendra Modi, alături ... +
Prim-ministrul indian Narendra Modi, alături de omologul său japonez, Shinzo Abe, la Summitul Securității Nucleare de la Washington, din 2016 -

În ultimii ani, cooperarea dintre Japonia și India s-a aflat pe un trend ascendent. Preluarea puterii la New Delhi de către Narendra Modi și relația sa specială cu prim-ministrul japonez Shinzō Abe au dus relația bilaterală pe noi culmi, iar acum cele două state par a fi pe punctul de a semna un acord de cooperare nucleară civilă, în urma unor negocieri care au început în 2010. Dacă acordul va fi într-adevăr semnat în timpul vizitei prim-ministrului Modi în Japonia, din noiembrie anul acesta, el ar reprezenta un moment cheie în relația dintre Tokyo și New Delhi.

India și-a obținut independența față de coroana britanică abia în 1947. La acel moment, abia înfrântă în cel de-Al Doilea Război Mondial, Japonia se afla sub ocupație americană. Ulterior, India s-a găsit în fruntea Mișcării de Nealiniere din timpul Războiului Rece (mișcare ce urmărea neutralitatea în raport cu cele două superputeri, SUA și URSS), în timp ce Japonia a devenit un important aliat american în regiune. Până recent, India și Japonia nu au avut relații bilaterale semnificative. Abia recent, într-un climat de securitate regional tot mai complicat, cele două țări se apropie tot mai mult una de cealaltă. Odată cu venirea la putere a lui Modi în 2014 și favorizată de relația personală extrem de bună a acestuia cu Shinzō Abe, cooperarea dintre cele două state a cunoscut progrese notabile mai ales în trei domenii: (1) investiții japoneze în infrastructură în India, (2) cooperare în domeniul tehnologiei militare și (3) negocieri pentru un acord de cooperare pentru tehnologia nucleară civilă.

În domeniul acesta din urmă, progresele au fost, până acum, cel mai puțin notabile, deși negocierile au început încă din 2010. Accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 a făcut ca opinia publică din Japonia – și din întreaga lume – să fie mult mai receptivă la pericolele folosirii energiei nucleare în domeniul civil, ceea ce a îngreunat cooperarea între cele două țări la acest nivel. De la câștigarea alegerilor în India de către Modi însă, s-a discutat tot mai mult despre posibilitatea unui astfel de acord. Sâmbătă, 1 octombrie, ziarul japonez Mainichi anunța că acest pact este „foarte posibil să fie semnat” în cadrul întâlnirii dintre cei doi șefi de guvern din noiembrie, anul acesta.

În cazul în care informația se confirmă, va fi vorba despre un eveniment cheie, cu implicații care țin atât de politica internă a celor două state, cât și de securitate. În primul rând, piața indiană pentru industria energiei nucleare este estimată la 85 de miliarde de dolari, ceea ce o face foarte atractivă pentru companiile japoneze care au tehnologia necesară pentru a dezvolta astfel de proiecte.  Cu toate acestea, există o serie de pericole legate de exportul de tehnologie nucleară. India este un stat care a dezvoltat în secret arme atomice (primul test a fost făcut în 1974) și care a refuzat să semneze până în prezent Tratatul de Neproliferare Nucleară. Tratatul prevede că semnatarii săi nu vor exporta arme nucleare sau tehnologie nucleară și că vor prioritiza cooperarea în domeniul atomic pentru a nu se ajunge la o tragedie de proporții. În acest sens, există temeri că India ar putea folosi tehnologia importată din Japonia nu doar în scopuri civile (de producere a energiei electrice), ci și pentru a-și spori arsenalul nuclear. Într-adevăr, Japonia a insistat în timpul negocierilor să se introducă o clauză  potrivit căreia orice formă de cooperare în acest domeniu încetează dacă se dovedește că India folosește această tehnologie în scopuri militare. Cu toate acestea, după cum a arătat-o accidentul de la Fukushima, energia atomică este periculoasă și atunci când este folosită strict în domeniul civil, și există dubii că India ar putea să ia suficiente măsuri de precauție ca astfel de accidente să nu se întâmple.

În domeniul securității regionale, semnarea unui astfel de acord între India și Japonia ar marca o nouă etapă în cadrul cooperării dintre cele două state. Japonia este singurul stat împotriva căruia s-a folosit bomba atomică într-un conflict, și din această cauză, guvernul de la Tokyo este un aprig susținător al principiilor Tratatului de Neproliferare. Totuși, semnarea unui astfel de acord de cooperare nucleară cu India ar însemna „recunoașterea de către Japonia a statutului Indiei de stat posesor de arme nucleare”. O astfel de concesie majoră făcută de Japonia ar arăta importanța care o reprezintă pentru Țara Soarelui Răsare relația cu India. Semnalul acestei noi etape în cadrul apropierii dintre Japonia și India va ar putea determina o modificare a echilibrului de forțe în Asia-Pacific, odată ce Japonia și India devin din ce în ce mai apropiate.

În concluzie, dacă știrea iminentei semnări a tratatului de cooperare nucleară civilă dintre Japonia și India se confirmă, este vorba despre un eveniment semnificativ atât din punct de vedere economic, cât și diplomatic, care ar putea duce relațiile Japonia-India la un alt nivel.

Cristopher-Teodor Uglea este fost intern RISAP și bursier al programului Schwarzman Scholars, la Universitatea Tsinghua, din China. Domeniile sale de interes sunt politica externă a Chinei și relația cu vecinii săi din Asia, raporturile dintre China și țările din Europa Centrală și de Est.

Comenteaza