India se alătură luptei împotriva încălzirii globale

Alexandra Roșca | 1 octombrie 2016
Prim-ministrul Narendra Modi ținând un ... +
Prim-ministrul Narendra Modi ținând un discurs la pavilionul Indiei, de la conferința COP21 din Paris, 2015 -

În cadrul unei reuniuni a Partidului Bharatiya Janata (BJP), prim-ministrul Narendra Modi a declarat că India va ratifica Acodrul de la Paris privind schimbările climatice, pe data de 2 octombrie. Ratificarea acordului la această dată are și o încărcătură simbolică deoarece pe 2 octombrie se împlinesc 147 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi. Considerat a fi părintele Indiei moderne, Gandhi fost omul care militat atât pentru eliberarea pașnică a Indiei de sub colonialismul britanic, cât și pentru respectarea drepturilor civile și politice ale populației.

Pentru ca Acordul să intre în vigoare din punct de vedere legal, acesta trebuie să fie ratificat de cel puțin 55 de țări, care împreună sunt responsabile pentru 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global. Dintre cele 191 de țări semnatare ale acordului, 61 dintre acestea l-au și ratificat. Emisiile acestor țări reprezintă 47,79% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global. India ocupă locul 4 (6,96% din emisiile de gaze cu efect de seră) în topul celor mai mari poluatori, după Statele Unite ale Americii, China și Uniunea Europeană, motiv pentru care aportul acesteia la ținta de 55% va fi unul decisiv.

Decizia lui Narendra Modi de a ratifica Acordul de la Paris este una neașteptată deoarece, cu puțin timp în urmă, mai exact în cadrul summitului G20 susținut în Hangzhou, India a reacționat în fața presiunilor venite din partea Statelor Unite și ale Chinei (țări care deja au ratificat acordul) referitoare la problematica încălzirii globale. Prim-ministrul Indiei a declarat atunci faptul că este nevoie de timp pentru a se face tranziția către resurse energetice sustenabile.

Încă de la câștigarea alegerilor din 2014, programul de guvernare al lui Modi s-a concentrat, în primul rând, pe dezvoltarea economică și abia apoi pe aspectele ce țin de protejarea mediului înconjurător, mai exact lupta împotriva încălzirii globale. Prim-ministrul a avut ca obiectiv principal furnizarea de energie electrică pentru cei 300 de milioane de indieni care nu beneficiau de aceasta. Resursa principală folosită în acest scop a fost cărbunele, elementul de bază din planul lui Narendra Modi, dar și resursa care generează un grad ridicat de poluare.

Drept consecință, va fi necesară implementarea unor măsuri. Astfel, India va avea sarcina de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 30-35%, obiectiv care trebuie realizat până la finele anului 2023. De asemenea, va fi nevoie ca, până la sfârșitul anului 2025, aproximativ 175 gigawați din producția de energie să provină din surse regenerabile. Nu în ultimul rând, India va trebui să extindă plantația forestieră cu aproximativ 5 milioane de hectare.

Atât China, cât și Franța s-au arătat încântate de decizia Indiei de a ratifica Acordul de la Paris. Ministrul francez al mediului, Segolene Royal, l-a complimentat pe Modi pentru decizia sa de a ratifica ambițiosul acord.

Pasul pe care îl va face India va da o nouă dimensiune luptei împotriva încălzirii globale și va duce protocolul COP21 mai aproape de a deveni un fapt împlinit.

| 1 octombrie 2016|Categories: Asia de Sud, Societate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza