India își începe drumul în OCS

Carmen-Mirabela Dan | 15 iulie 2015
Liderii prezenți la Summitul OCS ... +
Liderii prezenți la Summitul OCS din Ufa -

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS – în engleză: Shanghai Cooperation Organisation) a luat vineri, 10 iulie, decizia de a demara procesul de aderare a India și a Pakistanului la OCS.

Summitul din Ufa a fost deschis de către președintele rus Vladimir Putin, care a anunțat acceptarea Indiei ca membru al OCS, după zece ani în care țara a avut statutul de observator. În prezent, printre membrii OCS se numără China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan, la care se vor adăuga India și Pakistan după îndeplinirea formalităților. Este posibil ca aceste state să participe deja ca membre la summitul din luna septembrie a anului viitor, care va avea loc în capitala statului Uzbekistan, Tashkent. OCS a fost înființată în 1996 ca Shanghai Five de către Kazakhstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, iar după aderarea Uzbekistanului, din 2001, organizația și-a luat numele actual

Din perspectiva prim-ministrului indian, Narendra Modi, principalul avantaj al acceptării Indiei și Pakistanului printre membrii OCS îl reprezintă posibilitatea de reconectare și integrare a diferitelor regiuni din Eurasia, iar pentru a demara interconectarea acestor regiuni, prim-ministrul a alternat prezența sa la summitul din Ufa cu vizite în Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. De asemenea, atât India, cât și Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan împărtășesc aceeași teamă legată de prezența Talibanilor în Afghanistan, iar colaborarea lor în cadrul OCS le va ajuta să lupte împotriva acestei amenințări. Pe lângă participarea la summitul din Ufa, Modi s-a întâlnit și cu omologul său pakistanez, Nawaz Sharif, ceea ce ar putea pune bazele unei noi relații de colaborare între cele două țări. Unica organizație în care ambele state sunt membre este Asociația pentru Cooperare Regională în Asia de Sud (South Asian Association for Regional Cooperation – SAARC).

Pe de altă parte, această aderare a Indiei la OCS ar putea pune capăt oricărei bănuieli referitoare la transformarea grupării într-un „NATO al estului”. Șansele ca India sa fie de acord să facă parte dintr-o organizație care s-ar împotrivi vestului sunt destul de mici deoarece, după cum subliniază analistul politic Doris Tung, atât India cât și China au legături comerciale mai puternice cu Uniunea Europeană sau cu Statele Unite ale Americii decât cu Rusia. Președintele uzbek, Islam Karimov, chiar a atras atenția asupra tentației de a transforma OCS într-o alianță militară sau politică.

Tot președintele Vladmir Putin a anunțat și acordarea statutului de observator în cadrul OCS statului Belarus, care va avea acest statut alături de Afghanistan și Mongolia. În același timp, Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal au devenit noi parteneri de dialog. Un alt stat care ar dori să obțină statutul de membru ar fi Iranul, însă, la momentul actual, acest lucru este imposibil din cauza faptului că încă se află sub sancțiuni ONU.

Președintele chinez Xi Jinping și-a adus contribuția la dezvoltarea OCS prin propunerea unui sistem simplificat de acordare a vizitelor pentru turism cetățenilor chinezi care doresc să viziteze statele membre ale OCS. De asemenea, a subliniat intenția de a coopera în domeniul investițiilor cu restul statelor membre ale OCS cu ajutorul Fondului pentru Drumul Mătăsii (Silk Road Fund), dar și al Fondului de Cooperare Economică China-Eurasia (China-Eurasia Economic Cooperation Fund). Președintele Putin a propus, la rândul său, înființarea unui sistem de transport comun pentru statele OCS, la care ar putea contribui calea ferată Transsiberiană și cea de pe ruta Baikal-Amur, ambele deja existente în Rusia. La final, Putin a afirmat: “China va rămâne locomotiva economiei mondiale.”

| 15 iulie 2015|Categories: Asia de Sud, Geopolitică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Carmen-Mirabela Dan este fost intern RISAP. Principalele sale interese sunt relațiile internaționale (în special relațiile dintre Rusia și China) și Islamul în Asia de Sud-Est.

Comenteaza