India

RISAP | 16 mai 2016
Taj Mahal +
Taj Mahal -

Săptămâna 9-15 mai 2016

Politică externă și de securitate

Exerciții militare India-SUA

Peste 170 de piloți din cadrul forțelor aeriene din India și SUA au luat parte la exercițiul Red Flag. Desfășurat între 28 aprilie și 13 mai în Alaska, cele două forțe aeriene au simulat exerciții de luptă. O parte din aeronavele folosite în acest exercițiu, mai precis cele Su-30, vor participa la întoarcerea în India la exercițiul militar Desert Eagle II, cu forțele aeriene ale Emiratelor Arabe Unite.

Sursă: The Hindu

India a amânat cumpărarea sistemelor rusești de apărare anti-rachetă

Oficialii ministerului de apărare indian au anunțat amânarea cu doi ani a cumpărării celor cinci unități de apărare aeriană S-400 Triumf. Conform informațiilor făcute publice, aceste sisteme rusești nu se află pe lista priorităților imediate ale guvernului indian, care intenționează să achiziționeze avioane de luptă Rafale, sisteme VSHORAD și SRSAM pentru protecție aeriană și terestră de rază scurtă. Valoarea acestor echipamente se ridică la aproximativ 13 miliarde de dolari.

Sursă: The Diplomat

India nu mai beneficiază de transport gratis de țiței din partea Iranului

Ministrul indian al petrolului, Dharmendra Pradhan, a declarat că Iranul a sistat transportul gratuit de țiței de care a beneficiat India timp de trei ani. Oficialul a solicitat companiilor petroliere indiene să găsească o soluție pentru continuarea transportului. Din noiembrie 2013, India a beneficiat de transport gratuit al importurilor de țiței din Iran, din dorința Teheranului de a face față sancțiunilor țărilor vestice.

Sursă: Economic Times

Discuții bilaterale între India și Bangladesh

Joi, 12 mai, reprezentanții Indiei și ai Bangladeshului au dat startului celor cinci zile de dialog bilateral cu privire la probleme de securitate la graniță. Cele două delegații însumând 44 de membri din forțele de securitate ale celor două state s-au întâlnit la Pilkhana (Bangladesh). Inițial, discuțiile au fost planificate să se desfășoare în luna decembrie a anului trecut, însă acestea au fost amânate în urma unui incident ce a cauzat moartea a 10 membri ai personalului de la Delhi.

Sursă: Gulf Today

Vizita președintelui Maithripala Sirisena în India

Președintele statului Sri Lanka, Maithripala Sirisena, și-a început vizita oficială în India, vineri, 13 mai. Conform declarațiilor oficiale, scopul vizitei este de a adânci cooperarea dintre cele două state. Programul lui Maithripala Sirisena include, printre altele, un discurs de rămas bun la sesiunea de la Vaicharik Mahakumbh și o vizită la Sanchi Stupa.

Sursă: Gulf Times

India a testat cu succes o rachetă de interceptare supersonică

Autoritățile indiene au confirmat, pe 15 mai, testarea cu succes a unei rachete de interceptare supersonică, în apropierea coastei statului Odisha. Sursele din cadrul Defence Research Development Organisation au anunțat că lansarea a avut loc la ora locală 11:15 și interceptorul, poziționat în insulele Abdul Kalam, a fost o rachetă  de 7,5 metri lungime, echipată cu sistem de navigație, computer performant și cu activare electro-mecanică.

Sursă: The Economic Times

Politică internă

Legea falimentului a fost adoptată de Parlament

Parlamentul Indiei a trecut o nouă lege, legea falimentului. Băncile vor putea să-și recupereze pierderile într-un timp mult mai scurt, acestea având astfel o metodă clară de preluare a controlului asupra unor companii aflate în insolvență. Legea este văzută drept cea mai importantă reformă a guvernului Modi, facilitând problema gestionării datoriilor acumulate de privați la băncile de stat.

Sursă: Financial Times

India va interzice toate hărțile care nu au fost aprobate de guvern

India va interzice prin lege hărțile și imaginile din satelit care nu vor fi aprobate de guvern. Noua lege este însă dur criticată de diferite grupuri, având în vedere că va afecta toate tipurile de hărți digitale: Google, Apple și Uber. Prin această lege India dorește să reliefeze clar granițele țări, în speciale cele din zonele disputate. Google Maps deja oferă o versiune modificată de hărții statului indian în interiorul Indiei, plasând Arunachal Pradesh și Aksai Chin în interiorul granițelor Indiei și eliminând Linia de Control care desparte Kashmirul controlat de India de cel controlat de Pakistan.

Sursă: BBC

Economie

Deficitul comercial al Indiei a scăzut la un nivel record

Din cauza scăderii importurilor de petrol și aur, deficitul comercial al Indiei a cunoscut cel mai mic nivel din ultimii 5 ani, ajutând la valoarea de 4,84 miliarde de dolari.

Sursă: Reuters

Societate

Ceremonie hindusă pentru susținerea lui Trump

Un grup naționalist hindus a organizat o ceremonie ce are ca scop susținerea și aducerea de noroc pentru Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA. După finalizarea ceremoniei, a avut loc o demonstrație de susținere pentru Trump în fața ambasadei SUA. Demonstranții le cereau americanilor de origine indiană să îl voteze pe Trump, întrucât „doar Trump poate salva umanitatea” de ISIS și musulmani.

Sursă: The Guardian

Părinți pentru prima dată, la 70 de ani

Un bărbat și o femei din India, cu vârste de aproximativ 70 de ani, au devenit părinții unui băiețel prin procesul de fertilizare in vitro. Aceștia se numără printre cele mai în vârstă cupluri ce au reușit să aibă un copil, deși ovulul ce l-a conceput pe băiețel a venit de la o donatoare. Povestea cuplului este demnă de un roman, cei doi încercând în nenumărate ori să conceapă un copil. În India infertilitatea este asociată unui blestem, iar familiile infertile nu au dreptul la moștenire. De asemenea, cei doi bătrâni au adoptat în 1980 un băiețel, care a plecat însă la studii în SUA și nu s-a mai întors niciodată. De asemenea, legea din India nu mai permite unei familii trecute de 45 de ani să adopte un copil.

Sursă: BBC

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza