India

RISAP | 30 mai 2016
Taj Mahal +
Taj Mahal -

Săptămâna 23-29 mai 2016

Politică externă și de securitate

Modi curtează Iranul

Modi s-a întâlnit pe 23 mai cu cei doi lideri importanți ai Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei și președintele Hassan Rouhani, ca parte a vizitei sale de două zile în statul iranian. Subiectele de discuție de pe agenda lui Modi au fost în principal legate de terorism și menținerea păcii într-o regiune vulnerabilă, cu numeroase conflicte armate. În plus, Modi a profitat de ocazie ca să semneze în numele Indiei 12 acorduri cu Iran, în domenii ca economie, comerț, infrastructură, cultură, știință și educație.

Cel mai important acord a fost însă cel legat de portul Chabahar și investițiile indiene din această regiune. India este dispusă să investească 500 de milioane de dolari în dezvoltarea portului Chabahar. Banii vor fi astfel folosiți pentru a mai construi două terminale portuare și cinci docuri pentru vasele de tip cargo. India dorește și construcția rutei feroviare Chabahar-Zahedan, cu o extensie către orașul afgan Zaranj, care va crea un coridor economic și comercial către Afganistan. În acest sens, la semnarea acordului privind portul Chabahar a participat și președintele Afganistanului, Ashraf Ghani.

Sursă: RISAP

India și Iran au desfășurat exerciții maritime comune

Flota maritimă indiană a fost ancorata in portul iranian Bandar Abbas pe parcursul desfășurării exercițiilor comune împreună cu marina din Iran. India a participat cu două fregate, INS Trikand (F51) și INS Ganga (F22), fiind a două astfel de activitate din ultimul an. Conform Comandantului iranian Amir Hossein Azad, exercițiile fac parte din eforturile indiano-iraniene de a îmbunătății securitatea și pacea martimă din regiuni.

Sursă: Iran Daily

Soldat italian eliberat după 4 ani de arest

Un soldat din Italia care a fost acuzat în 2012 de uciderea a doi pescari indieni a fost eliberat de către Curtea Supremă din India. Soldatul, împreună cu un alt coleg care a fost lăsat să se întoarcă în Italia din cauza unor probleme de sănătate, se afla într-o misiune de apărare a unui petrolier, iar cei doi i-au confundat pe pescari cu pirați, deschizând focul asupra lor.

Eliberarea soldatului a fost posibilă datorită implicării Italiei și trimiterii cazului la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, care a decis extrădarea sa în Italia.

Sursă: BBC

India plănuiește achiziționarea a 400 de avioane de luptă până în 2030

Ministrul Dezvoltării Rurale a Uniunii, Chaudhary Birender Singh, a declarat că guvernul plănuiește achiziționarea a 400 de avioane de luptă până în 2030. Acțiunea este motivată de necesitatea îmbunătățirii securității naționale a Indiei. În ultima perioadă, diplomația indiană a făcut eforturi de a-și îmbunătății relațiile bilaterale cu vecinii săi, Pakistan și China.

Sursă: Deccan Chronicle

India a testat o rachetă spațială

Indian Space Research Organisation (ISRO) a testat pe 23 mai un tip de rachetă spațială refolosibilă, folosindu-se de un demonstrator de șase ori mai mic decât racheta originală. Aproximativ 600 de cercetători au lucrat la acest program timp de 10 ani, prototipul făcând față cu brio lansării și aterizării.

Sursă: Quartz

Politică internă

Guvernul Modi sărbătorește doi ani de activitate

Pe 26 mai, guvernul condus de Narendra Modi a sărbătorit doi ani de activitate, prin organizarea unor evenimente speciale la care au participat superstaruri de la Bollywood. Show-ul a avut loc sâmbătă și a durat aproximativ cinci ore, fiind transmis de Doordarshan și All India Radio.

Sursă: The Statesman

Economie

Guvernul indian va păstra mai puțin de jumătate din băncile deținute la momentul de față

Un oficial important al Ministerului de Finanțe, Jayant Sinha, a declarat că statul va deține maximum 10 bănci din cele 27 existente. Se pare că acțiunea va fi rezultatul une faze de consolidare, în urma căreia guvernul indian va avea între 8 și 10 bănci foarte competitive la nivel global.

Sursă: The Economic Times

Societate

Autobuzele vor avea buton de panică anti-viol

După ce India a impus ca fiecare telefon mobil să aibă un buton de panică pentru a preveni violurile, mai nou, autobuzele vor fi și ele dotate cu un buton de panică, dar și cu sistem GPS și camere video. Decizia vine la mai bine de trei ani după ce o tânără a fost violată și ucisă într-un autobuz din New Delhi. Drama ei a fost prezentată într-un documentar intitulat „India’s Daughter”.

Sursă: Time

Provincia Karnataka interzice Uber și Ola

Karnataka, provincie a cărei capitală este Bengaluru, a interzis funcționarea companiilor Uber și Ola, până când acestea nu vor dobândi licențe folosite de companiile de taximetrie. În plus, atât Ola, cât și Uber trebuie să suspende folosirea bicicletelor–taxi, întrucât în Karnataka bicicletele nu pot fi folosite pe post de taxiuri.

Sursă: Business Standard

Piloți concediați pentru că au confundat drumul cu pista

Doi piloți ai companiei de transport aerian IndiGo, cea mai mare companie low-cost din India, au fost aproape de a ateriza pe un drum din apropierea aeroportului din Jaipur. Piloții au fost avertizați de sistemele automate și au corectat greșeala, aterizând în cele din urmă cu bine, pe pista aeroportului. Piloții au fost concediați săptămâna trecută, după o investigație în acest caz, care a avut loc în luna februarie. Acesta a fost doar unul dintre numeroasele incidente aviatice care au avut loc în India în ultimele luni.

Sursă: The Wall Stret Journal

Explozie la o fabrică din Mumbai

O puternică explozie a avut loc la o fabrică din Mumbai, ucidând cinci persoane și rănind alte 92. Clădirea fabricii s-a prăbușit în urma incendiului provocat de explozie, iar locuitorii din zonă s-au plâns de fumul toxic din aer.

Sursă: Reuters

Trei polițiști uciși în Kashmir

Trei ofițeri de poliție din provincia indiană Jammu și Kashmir au fost uciși luni, 23 mai. Cei trei au fost uciși în cadrul a două atacuri separate. Polițiștii au fost împușcați de la o distanță mică. Acestea au fost primele asemenea atac din ultimii trei ani. Atacul a avut loc după ce weekend-ul trecut armata indiană a purtat o luptă cu un grup de militanți, în timpul căreia au fost uciși cinci militanți și un soldat. În ultima vreme, un număr mai mare de militanți din Pakistan a reușit să ajungă în India, datorită vremii mai blânde.

Sursă: Reuters

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza