Exercițiul Joint Sea 2016: China și Rusia în Marea Chinei de Sud

Georgiana Boboc | 17 septembrie 2016
Distrugătorul chinez Zhengzhou și crucișătorul ... +
Distrugătorul chinez Zhengzhou și crucișătorul rusesc Varyag, în timpul exercițiului militar Joint Sea 2014 -

Timp de opt zile, exercițiul militar Joint Sea, dintre China și Rusia, va lua cu asalt Marea Chinei de Sud, în special zona din apropierea provinciei Guangdong, din sudul Chinei. În cadrul exercițiului, cele două flote vor desfășura exerciții de tragere de focuri, manevre defensive și ofensive, exerciții la sol și operațiuni de asalt amfibiu. Vor fi puse la dispoziție 18 nave, 21 de aparate de zbor și peste 250 de instrumente de luptă marină de ambele părți. Rusia a trimis deja cele mai bune nave precum nave de tip Ropucha, capabile să transporte și să aducă la țărm peste 24 de vehicule militare și nave Udaloy care au fost proiectate pentru a lupta împotriva submarinelor. De asemenea, China a anunțat folosirea a 10 nave – fregate, distrugătoare, submarine etc., 11 avioane și 8 elicoptere.

O „măsură strategică” în relația de cooperare cu Rusia, acest eveniment are loc după o perioadă marcate de tensiuni și critici aduse Chinei privind acțiunile din Marea Chinei de Sud. Guvernul de la Beijing reclamă drepturi asupra celei mai mari părți din această zonă, ceea ce intră în conflict cu revendicările teritoriale ale Filipinelor și ale celorlalte state riverane Mării Chinei de Sud. În iulie 2016, o curte de arbitraj formată la Haga a decis că nu există fundamente istorice pentru revendicările Chinei, sentință care a fost ignorată însă de guvernul de la Beijing. Oficialii chinezi consideră că, în acest caz, disputele trebuie rezolvate bilateral și refuză să accepte validitatea sentinței de la Haga.

În acest context, alegerea Mării Chinei de Sud pentru desfășurarea exercițiilor navale a determinat o serie de critici, comandantul Flotei din Pacific a Statelor Unite, Scott Swift, afirmând că aceste exerciții fac parte dintr-o serie de „acțiuni care nu îmbunătățesc stabilitatea din zonă”. De cealaltă parte, China afirmă că aceste exerciții au rolul de a întări cooperarea militară dintre cele două țări. Conform Ministerului Apărării din China, aceste exerciții sunt „de rutină” și nu sunt direcționate împotriva unei părți terțe.

Zilele acestea, exercițiul naval Joint Sea se află la a cincea ediție, prima oară acesta fiind organizat în 2012, în Marea Galbenă. Anual, cele două armate desfășoară exerciții militare navale în diferite locuri: în 2013 s-au organizat în zona din estul Rusiei, în 2014 în Marea Chinei de Est, iar în 2015 exercițiile navale au avut loc în două faze: în Marea Mediterană în mai și în Marea Japoniei în august. Astfel, Joint Sea, a devenit cel mai important exercițiu militar China-Rusia, participând intens la întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două state – cu atât mai mult în ultimul timp, când Rusia a încercat o orientare către regiunea Asia-Pacific.

Totodată, cooperarea dintre cele două țări este foarte bună și în plan politic, Rusia sprijinind China în disputele din Marea Chinei de Sud. Prezent la summitul G20 organizat săptămâna trecută în Hangzhou, președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia susține poziția Chinei față de sentința de la Haga și consideră că celelalte puteri non-regionale nu ar trebuie să se implice în aceste dispute, deoarece ar fi „contraproductiv”. Afirmația liderului de la Kremlin face referire la State Unite, care a criticat Beijingul pentru acțiunile din Marea Chinei de Sud. De cealaltă parte, China a acuzat Statele Unite de intensificarea tensiunilor, prin aducerea unor nave pentru a patrula zona disputată.

Ignorând sentința de pe 12 iulie de la Haga, China speră însă să rezolve disputele cu statele implicate, pe cale bilaterală. Filipine încearcă deja o reapropiere de China, manifestată prin vizita fostului președinte Fidel Ramos în China luna trecută. De asemenea, în cadrul unei vizite la Beijing, prim-miniștrii Nguyen Xuan Phuc (Vietnam) și Li Keqiang (China) au promis să rezolve diferendele maritime și să mențină pacea și stabilitatea în zonă.

| 17 septembrie 2016|Categories: China, Rusia și Asia Centrală, Securitate|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Georgiana Boboc este analist RISAP. Ea urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Vorbitoare de limbă chineză, Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia.

Comenteaza