Demiterea președintei Coreei de Sud, Park Geun-hye

RISAP | 10 martie 2017
Oficiali sud-coreeni salută avionul prezidențial ... +
Oficiali sud-coreeni salută avionul prezidențial al lui Park Geun-hye, cu ocazia plecării fostei președinte într-o vizită în Rusia, în 2013 -

Curtea Constituțională a Coreei de Sud a decis pe 10 martie, în unanimitate, demiterea președintei Park Geun-hye. Park a fost suspendată de parlament pe 9 decembrie 2016, în urma unui scandal de corupție care o implica pe Choi Soon-sil, o apropiată a președintei. Curtea Constituțională a trebuit apoi să se pronunțe asupra legalității deciziei parlamentului, aprobând sau respingând demiterea lui Park.

În urma deciziei celor opt judecători ai Curții (în cursul procesului de suspendare, mandatul unuia dintre cei nouă judecători a expirat, decizia fiind luată de ceilalți opt), Park a fost demisă, iar în cel mult două luni trebuie organizate noi alegeri prezidențiale. Până atunci, președinția va fi asigurată de actualul interimar, Hwang Kyo-ahn.

Scandalul care a condus la demiterea primei femei președinte a Coreei de Sud a pornit în toamna anului trecut. El este legat de Choi Soon-sil, principala consilieră și prietenă a președintei. Relația lor este una veche, tatăl lui Choi, un lider spiritual și fondator al unei mișcări religioase, fiind consilierul tatălui lui Park, fostul președinte-dictator Park Chung-hee. Acesta a fost asasinat de un general sud-coreean în 1979, la cinci ani după asasinarea soției sale de către un simpatizant nord-coreean. Pierzându-și ambii părinți, Park Geun-hye a devenit apropiată de fostul consilier al tatălui său și de fiica sa, Choi. Odată ajunsă președinta Coreei de Sud, în 2013, Choi a căpătat o putere și influență semnificativă, datorită relației sale apropiate cu Park, care nu este căsătorită și nu are niciun copil.

Scandalul Choi-gate a început în luna octombrie, când au apărut informații despre influența lui Choi, care nu deține nicio funcție oficială, dar a avut acces la documente secrete. De asemenea, au apărut informații despre donații de zeci de milioane de dolari făcute de mari companii sud-coreene către două ONG-uri controlate de Choi. În urma unei petiții depuse la începutul lunii octombrie, a fost deschisă o anchetă.

În ciuda numeroaselor dezmințiri venite dinspre președinție, scandalul a continuat și s-a extins. O publicație sud-coreeană a anunțat că a intrat în posesia unei tablete care îi aparținea lui Choi, pe care a găsit 44 de copii ale unor discursuri prezidențiale, o dovadă a influenței lui Choi și a faptului că avea acces la informații secrete. În sfârșit, Park și-a cerut scuze public pentru încrederea pe care i-a acordat-o în mod greșit lui Choi, dar fără niciun efect. Nici o încercare de remaniere guvernamentală și, mai apoi, propunerea de a-și înainta demisia, nu au mulțumit opoziția

Scandalul și protestele împotriva lui Park au continuat. Peste 1 milion de sud-coreeni au ieșit pe străzi în unele seri din noiembrie, pentru a protesta și a cere demiterea și condamnarea lui Park. Sondajele au arătat că numai 4 sau 5% din populație aproba munca făcută de Park ca președinte, iar 81% din sud-coreeni erau de acord cu suspendarea ei. Park era de ceva vreme o președintă lipsită de popularitate, atât din cauza stării proaste a economiei, cât și din cauza unor scandaluri din trecut. După tragica scufundare a feribotului Sewol în 2014, care a condus la moartea a aproape 300 de persoane, majoritatea adolescenți, Park a fost aspru criticată, atât pentru reacția lentă a autorităților, cât și pentru perceputa ei insensibilitate față de tragedie. Park a fost criticată de opoziție că nu ar fi consolat suficient victimele, în rândul populației crescând neîncrederea față de ea.

Proteste în Seul, împotriva preşedintei Park Geun-hye, în octombrie 2016
Proteste în Seul, împotriva preşedintei ... +
Proteste în Seul, împotriva preşedintei Park Geun-hye, în octombrie 2016 -

Deși, la prima vedere, alegerea lui Park ca președinte, prima femeie din Asia de Est aleasă în cea mai înaltă funcție din stat, a părut la acel moment a arăta lipsa misoginismului din Coreea de Sud, mandatul lui Park a arătat altceva. În realitate, probabil principalul motiv pentru care Park a fost aleasă președinte a fost faptul că este fiica lui Park Chung-hee, iar pentru mulți alegători în vârstă, care au trăit în acele vremuri, fostul președinte este cel care a adus prosperitatea de acum a Coreei de Sud. Iar pentru Park, scandalurile au pornit încă după primul an. Au apărut zvonuri că ea nu a ieșit în public în primele șapte ore după tragedia Sewol fiindcă ar fi făcut un tratament cu Botox sau ar fi fost vizitată de coafeza ei.  Deși opoziția nu a explicat cum ar fi putut Park să salveze viețile celor de la bordul feribotului scufundat în acele șapte ore, accidental i-a stricat în mod ireparabil imaginea. După suspendare, parlamentul, controlat acum de opoziție, a pornit o investigație pentru a afla ce a făcut Park în cele șapte ore după accident.

Pe fondul imaginii proaste a lui Park, scandalul Choi-gate a fost decisiv. Sătui deja de corupția din Coreea de Sud, unde companiile chaebol au relații extrem de strânse cu mediul politic, sud-coreeni au cerut pedepsirea lui Park. Deși opoziția avea o majoritate simplă în parlament, pentru suspendarea președintelui sunt necesare două treimi din voturile parlamentarilor. 234 de parlamentari din totalul de 300 au votat însă pentru suspendarea lui Park, printre care și mulți parlamentari ai partidului acesteia, Saenuri. Abandonată de propriul partid, ultima șansă a lui Park a fost Curtea Constituțională, ai cărei judecători au fost numiți de ea și de predecesorul său, Lee Myung-bak, tot din Partidul Saenuri. Într-o decizie unanimă, care demonstrează atât seriozitatea acuzațiilor, cât și gradul opoziției față de Park, Curtea a pecetluit soarta primei președinte sud-coreene.

Soarta lui Park diferă mult față de cea a fostului președinte Roh Moo-hyun, care a fost suspendat de parlament în 2004, dar care a fost absolvit de Curtea Constituțională, continuându-și astfel mandatul. Roh fusese acuzat de încălcarea Constituției Coreei de Sud, fiindcă înființase un partid politic, deși Constituția cere ca președintele să fie neutru.

Fosta președintă Park Geun-hye, îmbrăcată în Hanbok, în timpul unei vizite în Vietnam, în 2013
Fosta președintă Park Geun-hye, îmbrăcată ... +
Fosta președintă Park Geun-hye, îmbrăcată în Hanbok, cu ocazia unui festival de modă care a avut loc în timpul vizitei sale în Vietnam, în 2013 -

Park nu a fost singura victimă importantă a scandalului. Aceasta a avut reverberații în întreaga elită economică și politică a Coreei de Sud, ridicând semne de întrebare despre viabilitatea vechiului sistem al legăturilor strânse dintre cele două medii. Vicepreședintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, care este moștenitorul grupului Samsung, cel mai mare chaebol sud-coreean, a fost arestat pentru dare de mită, fiind acuzat că a transferat câteva zeci de milioane de dolari către ONG-urile controlate de Choi pentru a primi favoruri din partea guvernului. Deși Samsung și Lee au recunoscut donațiile, au negat că ele au fost făcute în scopuri ilegale. Scandalul a zguduit grupul Samsung, care așteaptă acum verdictul în cazul lui Lee Jae-yong.

Întreaga criză politică din ultimele luni a venit și într-un moment prost pentru Coreea de Sud, caracterizat de tensiuni crescânde și incertitudine la nivel regional. Coreea de Nord și-a intensificat programul nuclear și programul balistic, în timp ce la Casa Albă a venit un nou președinte Donald Trump, ale cărui politici sunt neclare și care este impredictibil. În timp ce prim-ministrul japonez Shinzo Abe, cu o poziție sigură în politica internă japoneză, a putut să interacționeze și să se apropie de Trump pentru a asigura sprijinul militar american pentru Japonia, Coreea de Sud, fără lider în aceste luni, a rămas în urmă. O altă problemă a apărut în relația cu Beijingul, China inițiind sancțiuni economice neoficiale împotriva Coreei de Sud, după decizia acesteia de a amplasa sistemul antirachetă american THAAD pe teritoriul său, pentru a se apăra de amenințarea nord-coreeană.

În tot acest context impredictibil și tensionat, există măcar speranța că, odată cu demiterea lui Park și alegerea unui nou președinte în cel mult două luni, Coreea de Sud va obține măcar stabilitatea internă necesară gestionării situației externe. Dar lucrurile nu sunt simple, întrucât principalul favorit la președinție este fostul lider al partidului de opoziție Minjoo, Moon Jae-in. Moon a pierdut alegerile din 2012 împotriva lui Park. El și partidul său propun o abordare complet diferită în politica externă, de negociere cu Coreea de Nord, față de poziția dură a guvernului Park. Moon a părut și dornic de a proteja relația cu China, fiind dispus să anuleze decizia de amplasare a sistemului THAAD în Coreea de Sud. El a revenit totuși asupra acestei poziții în ultima perioadă, indicând că probabil va accepta amplasarea THAAD.

Fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye la un concert K-Pop din China, în timpul unei vizite din 2013
Fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye, ... +
Fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye, salutând publicul la un concert K-pop din China, în timpul unei vizite din 2013 -

Cel mai probabil însă, demiterea lui Park nu va aduce liniște în Coreea de Sud. Deși sondajele arată că vasta majoritate a populației este de acord cu demiterea lui Park, numeroși susținători ai ei, în general sud-coreeni mai în vârstă, au început la rândul lor să protesteze în timpul procesului de la Curtea Constituțională. La unele proteste au participat zeci sau sute de mii de susținători (organizatorii au avansat cifra de 2,1 milioane, care este însă extrem de improbabilă), iar după anunțarea deciziei, aceștia, strânși în fața Curții, au reacționat violent. Două persoane au decedat în timpul protestelor și mai multe au fost rănite. Un avocat al lui Park a avertizat luna trecută că dacă aceasta va fi demisă,  va avea loc o „revoltă, iar sângele va uda asfaltul”. Zecile de mii de protestatari pro-Park ar putea continua protestele violente. Rezultatul va depinde foarte mult de reacția lui Park: dacă aceasta va accepta decizia Curții și își va ruga suporterii să o respecte la rândul lor și să înceteze protestele, atunci starea s-ar putea calma mai repede. Dacă însă ea va refuza legalitatea ei și va inflama spiritele, de exemplu aderând la conspirația unei influențe comuniste sau nord-coreene în procesul suspendării, atunci violențele s-ar putea accentua serios. Cum Park riscă acum să fie urmărită penal, pierzându-și imunitatea, reacția sa este impredictibilă.

Situația politică internă a Coreei de Sud va rămâne incertă până la alegerea unui nou președinte. Tensiunile se vor accentua într-un scrutin electoral polarizat, în care poate singurul candidat care putea unifica țara, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a anunțat că nu va participa. Din cauza acestor tensiuni, atât politica externă a Coreei de Sud, cât și situația din Peninsula Coreeană, rămân incerte. Nu este exclusă posibilitatea ca regimul comunist de la Phenian să profite de haos pentru a efectua acțiuni beligerante, mai ales în contextul în care pe teritoriul Sudului au loc exerciții militare comune între SUA și Coreea de Sud, pe care Phenianul le consideră un preludiu pentru o invazie a Nordului.

Demiterea președintei Park Geun-hye a adus o victorie importantă opoziției, dar nu reprezintă încheierea crizei politice a Coreei de Sud. Aceasta va continua în lunile viitoare, iar amplitudinea ei depinde acum de Park.

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza