Coreea de Sud și noile reforme ale lui Moon Jae-in

Ruxandra Motoi | 22 iulie 2017

Conform declarațiilor ministrului muncii din data de 15 iulie 2017, salariul minim pe economie al Coreei de Sud va crește cu un procent istoric de 16,4% anul viitor, majorare considerată a fi cea mai mare din anul 2001 și până în prezent. Salariul minim va ajunge astfel la suma de 7.530 KRW (6,6 dolari) pe oră. În prezent, salariul minim pe economie din Coreea de Sud este de 6.470 KRW (5,78 dolari) pe oră. Această mărire a salariului minim pe economie reprezintă prima etapă către atingerea pragului de minim 10.000 KRW (8,93 dolari) pe oră până în anul 2020. Deși termenul limită propus de președintele Moon Jae-in pentru atingerea acestei sume era inițial stabilit ca fiind sfârșitul mandatului său de președinție, respectiv anul 2022, Comitetul pentru Crearea de Noi Locuri de Muncă a promis că salariul minim pe economie va atinge această sumă în cel mai scurt timp posibil. Acest prag poate fi însă atins doar dacă rata de creștere a salariului minim pe economie va fi menținută la 15% în fiecare an.

Ministerul Muncii din Coreea de Sud estimează că majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2018 va avea impact asupra a 3,36 milioane de angajați din întreaga țară, însă alte surse estimează că un număr de până la 4,36 milioane de angajați (23,6% din totalul de angajați sud-coreeni) vor beneficia de pe urma acestei majorări. Întrucât această majorare a salariului minim pe economie poate afecta negativ în special întreprinderile mici, cu mai puțin de 30 de angajați, Ministerul Finanțelor a declarat duminică, 16 iulie 2017, că Guvernul va oferi ajutor financiar pentru proprietarii unor astfel de întreprinderi.

Decizia majorării salariului minim pe economie a venit după mai bine de o lună de discuții între reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii și reprezentanții angajaților, aceste discuții începând încă din primele zile ale lunii iunie, la inițiativa Comitetului pentru Crearea de Noi Locuri de Muncă. În timp ce reprezentanții întreprinderilor au propus o majorare finală de 12,8%, reprezentanții anagajaților au propus majorarea cu 16,4%, votată de către 6 din cei 9 membri comitetului, chiar dacă procentul propus de aceasta era inițial de 15,6%. Chiar acest comitet este unul nou, format odată cu începerea mandatului noului președinte sud-coreean, Moon Jae-in, reprezentând un prim pas către îndeplinirea uneia din principalele sale promisiuni în calitate de candidat, aceea de a crea până la 810.000 de noi locuri de muncă în sectorul public.

De altfel, președintele Moon Jae-in a promis încă din campania electorală din primăvara acestui an că va deveni un „președinte al joburilor” („job president”), stabilind ca parte a programului său de guvernare agenda economică ce poartă numele de J-nomics, centrată pe reforma economică și reforma chaebol (conglomerate în care puterea este deținută doar în cadrul familiei care a fondat compania respectivă). Prin prisma J-nomics, președintele Moon Jae-in, spre deosebire de predecesorii săi la președinția Coreei de Sud, pune accentul pe noi locuri de muncă nu ca rezultat al creșterii economice, dar ca premisă pentru apariția creșterii economice. Astfel că, așa cum reiese și din declarațiile sale, acesta își dorește să schimbe ordinea din sistemul economic, ordine care a ajutat de altfel la transformarea Coreei de Sud într-o importantă putere în plan regional și mondial. Președintele Moon dorește ca sistemul economic să devină unul centrat pe oameni, nu pe companii, astfel încât investițiile din partea guvernului să fie de asemena direcționate către aceștia.

| 22 iulie 2017|Categories: Economie, Peninsula Coreeană|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza