Coreea de Nord și noul său show de forță

Andreea Brînză | 25 aprilie 2017
Steaguri ale Coreei de Nord +
Steaguri ale Coreei de Nord -

Exerciții militare, testări de rachete balistice, arme nucleare, amenințări cu distrugere totală sau cu scufundarea unor portavioane sunt doar câteva dintre știrile care pot descrie situația actuală a relațiilor SUA-Coreea de Nord.

La finalul exercițiilor Eagle Foal, dintre Coreea de Sud și SUA, dar și la câteva zile de la sărbătorirea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, Coreea de Nord a anunțat că „armata sa este pregătită să scufunde un portavion nuclear american dintr-o singură lovitură”. Vorbind despre portavion ca despre „un animal scârbos” și despre forțele de luptă nord-coreene ca fiind capabile să arate un „adevărat exemplu de forță”, Coreea de Nord dorea să dea un răspuns președintelui Donald Trump, care în urmă cu câteva săptămâni anunțase că a dispus trimiterea unui „armade”, adică a unui grup de nave de luptă, în frunte cu portavionul USS Carl Vinson, către Peninsula Coreeană, în ceea ce s-a vrut a fi o etalare de forțe și declarații.

Această decizie a condus la o adevărată criză când presa a aflat că portavionul Carl Vinson nu se afla în apele din apropierea Peninsulei Coreene, ci în apropierea Indoneziei, după efectuarea în secret a unor exerciții militare cu Australia, în Oceanul Indian. Trump a fost aspru criticat de mass-media, dar mai ales de numeroase voci din Coreea de Sud, inclusiv de candidați prezidențiali, pentru ceea ce a fost văzut ca fiind o minciună sau un bluf. Se pare că decizia de a anula vizite portuare în Australia și de a trimite portavionul către nord a fost luată de amiralul Harry Harris, comandantul forțelor din regiunea Oceanului Pacific, însă administrația Trump a fost văzută ca principalul vinovat din cauza declarațiilor publice belicoase, dar nefondate în realitate.

În cele din urmă portavionul american a ajuns în apropiere de Peninsula Coreeană, unde, alături de alte două nave japoneze ale Forțelor de Autoapărare, va desfășura exerciții militare. Cele două nave japoneze, Samidare și Ashigara, s-au alăturat portavionului american în semn de solidaritate, pentru a crește presiunea asupra Coreei de Nord, în speranța de a o determina să renunțe la arsenalul nuclear pe care îl dezvoltă. Pe fondul acestor mișcări de forțe navale în apropiere de Peninsula Coreeană, Phenianul nu s-a limitat doar la a amenința cu distrugerea portavionului american, ci a mai declarat că va distruge și Japonia și Coreea de Sud și va lansa inclusiv un atac nuclear asupra Australiei, dacă aceasta din urmă va continua să urmeze „orbește” America în acțiunile întreprinse împotriva Coreei de Nord. Drept răspuns, ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop, a îndemnat Coreea de Nord să acorde o atenție mai mare cetățenilor săi aflați în suferință, decât să continue dezvoltarea arsenalului nuclear.

Coreea de Nord a întreprins până acum 5 teste nucleare și numeroase teste balistice în ceea ce se vrea a fi o etalare de forță militară și o creștere a puterii Coreei de Nord la nivel mondial. Se preconiza că pe 25 aprilie, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înființarea Armatei Populare Coreene, statul nord-coreean va testa o nouă bombă nucleară pentru a marca evenimentul. Din fericire, acest lucru nu a avut loc, evenimentul fiind marcat doar prin exerciții militare. Cu ocazia aniversării bunicului său, Kim Il-sung, de pe 15 aprilie, Kim Jong-un a autorizat testarea unei rachete balistice, care, însă, a explodat la lansare. Lăsând la o parte acest inconvenient, ziua lui Kim Il-sung a fost omagiată printr-o paradă a celor mai importante rachete balistice din arsenalul militar nord-coreean, dintre care nu au lipsit rachete intercontinentale ca KN-08, rachete cu carburant solid ca Pukguksong, care pot fi lansate de pe submarine sau rachete Scud-ER. La parada de pe 15 aprilie au fost prezentate pentru prima dată rachetele Pukguksong-2, varianta terestră a rachetelor Pukguksong, și o serie de corpuri de rachetă despre care se spune că ar fi un nou model de rachetă balistică, KN-14. Unii analiști cred însă că în spatele acestei parade se ascund corpuri de rachetă goale sau copii ale unor sisteme nord-coreene aflate încă  în proces de dezvoltare.

Parada militară în Coreea de Nord
Paradă militară organizată pe 15 ... +
Paradă militară organizată pe 15 aprlie 2017 în Coreea de Nord, cu ocazia aniversării lui Kim Il-sung -

Un alt eveniment ce a marcat povestea Coreea de Nord-SUA este arestarea unui cetățean american pe teritoriul Coreei de Nord. Bărbatul de 50 de ani, pe numele său Tony Kim, este un profesor american cu origini coreene, ce a venit să predea pentru o lună la Universitatea de Știință și Tehnologie din Phenian (Pyongyang University of Science and Technology – PUST). Acesta a fost arestat în aeroportul din Phenian, dar cauzele arestării nu se cunosc încă. Oficiali ai universității PUST au declarat că arestarea nu are legătură cu activitatea profesorului de la universitatea din Phenian.

Tony Kim nu este singurul cetățean american aflat în arest pe teritoriul Coreei de Nord, ci al treilea. Ceilalți doi americani sunt Otto Warmbier, un student de la Universitatea din Virginia, acuzat de furt, și Kim Dong Chul , un cetățean american de origini coreene, ce a fost acuzat de spionaj. Ambii au fost condamnați la 15, respectiv 10 ani de muncă silnică în lagăre de reeducare.

Toate aceste tensiuni între SUA și Coreea de Sud s-au intensificat odată cu venirea la cârma Americii a lui Donald Trump. Astfel , viziunea republicană asupra sistemului internațional a luat locul doctrinei de reținere a lui Barack Obama, Trump mizând pe o politică în care „toate opțiunile sunt pe masă”, inclusiv posibilitatea unui atac asupra Coreei de Nord. Frază repetată în mod obsesiv de Trump și subalternii săi, aceasta nu a făcut decât să pună Coreea de Nord, dar și Japonia, Coreea de Sud și chiar China, și mai mult în alertă. Astfel, un scenariu de tipul celui din Siria, în care Trump a ordonat de pe o zi pe alta bombardarea unei baze militare, pare imposibilă în Coreea de Nord. Imposibilitatea nu este dată de faptul că Trump s-ar reține din a da un astfel de ordin, ci din cauza faptului că principalii parteneri militari ai SUA din regiune, Japonia și Coreea de Sud, se împotrivesc unui astfel de atac, care ar putea fi sinonim cu distrugerea lor. În plus, Siria nu deținea arme nucleare, făcând mult mai ușoară decizia americanilor de a ataca, pe când Coreea de Nord adăpostește astfel de arme la zeci de metri adâncime, în baze subterane – ceea ce le face aproape imposibil de distrus. De asemenea, Trump are în față un altfel de lider autoritar, diferit de Bashar al Assad și care în loc să fie temător privind un posibil atac și să renunțe la bombele sale nucleare, mai mult se încăpățânează în a-și continua programul nuclear, afirmând că SUA ataca doar state care nu au arme nucleare.

China, pe cealaltă parte, a adoptat o poziție mult mai împăciuitoare, pledând pentru calm și pentru abținerea de la confruntații, întrucât așa cum a afirmat ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, „au fost suficiente show-uri de forță și confruntare”.  În plus, Trump a discutat pe 23 aprilie cu Xi Jinping, președintele Chinei, dar și cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, despre evenimentele recente în care a fost implicată Coreea de Nord.

Dar chiar dacă showuri de forță și declarații apar de pe ambele țărmuri ale Oceanului Pacific, un război real între cele două state este improbabil să aibă loc, având în vedere opoziția aliaților Statelor Unite din regiune. Un nou Război Coreean nu mai este dorit de nicio putere, cu atât mai mult cu cât acesta s-ar putea transforma cu ușurință în unul nuclear. Cea mai facilă soluție ar fi determinarea Coreei de Nord să înghețe programul său nuclear prin favoruri economice oferite statului nord-coreean, așa cum s-a întâmplat și în timpul conducerii lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider suprem.

Despre autor:

Andreea Brînză este cercetător în cadrul RISAP. Domeniile sale de interes sunt legate de geostrategia, geopolitica și geoeconomia regiunii Asia-Pacific, în special cele ale Chinei.

Comenteaza