Coreea de Nord accelerează testarea rachetelor balistice intercontinentale

Ioana Cristocea | 1 august 2017
Testarea pentru prima dată a ... +
Testarea pentru prima dată a sistemului antirachetă THAAD -

În data de 28 iulie, Coreea de Nord a efectuat un nou test al rachetei balistice intercontinentale (ICBM – intercontinental ballistic missile) cunoscută sub numele de Hwasong-14. Acest test vine la doar o zi după aniversarea a 64 de ani de la sfârșitul Războiului Coreean, sărbătoare intitulată „ziua victoriei” în Coreea de Nord, și reprezintă cea mai recentă amenințare din partea Phenianului.

Rachetele de tipul ICBM sunt rachete „alcatuite din mai multe părți, alimentate cu carburant solid sau lichid și proiectate pentru a putea purta un focos nuclear”. Pentru a fi considerată ICBM, raza de acțiune a unei rachete trebuie să fie de minimum 5.500 de kilometri. Deși Coreea de Nord mai deține două tipuri de rachete intercontinentale, respectiv KN-08 și KN-14, acestea nu au fost niciodată testate, așadar caracteristicile lor exacte rămân încă necunoscute. Din februarie până în prezent, regimul nord-coreean a testat „18 rachete, perfecționându-și tehnica militară cu fiecare test adaugat”, lucru alarmant pentru comunitatea internațională.

Racheta Hwasong-14 a mai fost testată și în data de 4 iulie, iar comparația cu testul de vineri arată o îmbunătățire a tehnologiei acesteia. În timpul testului din 4 iulie racheta „a zburat pe o distanță de 933 de kilometri timp de 37 de minute și a atins o altitudine de 2,802 km”, iar în timpul ultimului test, racheta „a zburat pe o distanță de 1.000 de kilometri timp de 47 de minute și a atins o altitudine de 3.700 de km”. Aceste diferențe ilustrează clar capacitatea Phenianului de a își dezvolta programul nuclear, chiar în ciuda sancțiunilor economice serioase aplicate de comunitatea internațională.

Deși testul din 28 iulie nu a venit ca o surpriză și a fost rapid detectat de către SUA, reacțiile au fost unule puternice. Statele Unite „a demarat alături de Coreea de Sud un exercițiu militar care includea lansarea de rachete în ocean”. Acest exercițiu a fost menit să arate atât opoziția totală față de acțiunile regimului nord-coreean, cât și disponibilitatea celor două state de a coopera în încercarea rezolvării problemei. Mai mult decât atât, SUA a pilotat două avioane B-1B deasupra Peninsulei Coreene într-un exercițiu militar la care s-au alăturat atât Coreea de Sud, cât și Japonia.

Ministrul de externe japonez, Fumio Kishida  a declarat în urma conversației telefonice avute cu secretarul de stat american Rex Tillerson că „cele două state și-au declarat intenția de a pune o presiune imensă pe Coreea de Nord și de a lucra împreună în încercarea de a rezolva conflictul”. De asemenea, SUA a efectuat un nou test al sistemului THAAD (scutul antirachetă – Terminal High Altitude Area Defense) staționat în Alaska, trimițând o rachetă de rază medie peste Oceanul Pacific, rachetă interceptată cu succes. Sistemul THAAD a reușit să intercepteze până acum cu succes toate cele 15 rachete-test care au fost lansate, astfel încât amplasarea acestuia în Coreea de Sud va reprezenta o siguranță adițională necesară în contextul tensionat din regiune.

În urma testului, regimul nord-coreean a declarat prin Agenția Centrală de Presă (Korean Central News Agency, canalul oficial al regimului din Phenian) că „în eventualitatea în care SUA continuă să recurgă la provocări militare și sancțiuni, Coreea de Nord va face dreptate”, insinuând astfel că s-ar putea ajunge la un conflict direct. În ceea ce privește declarațiile celorlalte state de după testul efectuat de regimul nord-coreean, acestea au urmat aceeași direcție deja existentă. Într-un comunicat scris, președintele SUA, Donald Trump, declara că „aceste arme și teste continuă să izoleze Coreea de Nord pe scena internațională, să îi slăbească economia și să îi răneasca populația. Statele Unite va face toți pașii necesari pentru a-și întări securitatea internă și a își proteja aliații din regiune”. Ministrul apărării sud-coreean, Song Young-moo a anunțat că va adăuga la cooperarea deja existentă „măsuri independente pentru a opri proliferarea statului nord-coreean”. Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, a declarat de asemenea că „va face toate eforturile pentru a își proteja poporul japonez”.

Deși atât China, cât și Rusia s-au arătat îngrijorate de programul nuclear al Coreei de Nord, comunitatea internațională continuă să facă presiuni pentru a se asigura că aceste două state aplică în mod complet sancțiunile impuse asupra Coreei de Nord. Președintele Donald Trump s-a declarat dezamăgit de atitudinea Chinei în ceea ce privește problema regimului din Phenian, iar secretarul american de stat Rex Tillerson a declarat că „atât China, cât și Rusia au o responsabilitate specială pentru a rezolva problema”. Totuși, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, și-a manifestat opoziția față de „activitățile care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate și rănesc comunitatea internațională”.

Cu acest ultim test, Coreea de Nord este din ce în ce mai aproape de a își perfecționa o rachetă balistică intercontinentală care să poată lovi Statele Unite. Deși intențiile regimului din Phenian sunt incerte, o rezolvare a conflictului pare mai departe ca oricând. Este nevoie de un nivel sporit de cooperare internațională pentru ca situația să fie stabilizată, iar atât politica de sancțiuni și izolare, cât și cea care presupune un atac militar rămân opțiuni puternic dezbătute.

Despre autor:

Ioana Cristocea este analist RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt conflictele regionale, integritatea teritorială și politicile de negociere ale țărilor din Asia de Est, în mod special cele ale celor două Coreei.

Comenteaza