Consiliul de Securitate ONU impune noi sancțiuni Coreei de Nord

Ioana Cristocea | 11 august 2017
Consiliu de Securitate al ONU +
Consiliu de Securitate al ONU -

În data de 5 august, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) a votat în unanimitate impunerea unui nou set de sancțiuni asupra Coreei de Nord. Rezoluția 2371 a fost votată în urma efectuării a două teste ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14 de către Coreea de Nord, pe 4 și 28 iulie. Noua rezoluție este menită să reducă semnificativ veniturile de care Coreea de Nord se bucură de pe urma comerțului sau a altor activități financiare.

Noile sancțiuni adoptate de ONU vin în contextul în care SUA votase încă din 2 august un nou set de sancțiuni unilaterale asupra Coreei de Nord, prin care se interzice „cumpărarea de metale și minerale din Coreea de Nord, incluzând aurul, cuprul și argintul, vânzarea sau transferul de carburanți, petrol sau gaze naturale, cu excepția anumitor cauze umanitare și implicarea în activități comerciale on-line cu guvernul din Phenian”. Organizația Națiunilor Unite a mai impus sancțiuni economice asupra Phenianului prin alte șase rezoluții, dintre care două au fost votate în ultimele 18 luni, respectiv în martie și noiembrie 2016.

Noul set de sancțiuni este menit să reducă cu o treime veniturile Coreei de Nord, care câștigă aproximativ 3 miliarde de dolari anual din exporturi și alte activități financiare externe. Astfel, rezoluția prevede interzicerea „exporturilor primare, incluzând cărbunele, oțelul, plumbul și fructele de mare”. De asemenea, rezoluția include sancțiuni asupra băncilor nord-coreene, precum și o listă de persoane a căror circulație internațională va fi interzisă. Mai mult decât atât, statelor membre ale ONU le este interzis să mai angajeze muncitori nord-coreeni, măsură „menita să tăie o altă sursă de venit a regimului din Phenian”. Totuși, Coreei de Nord îi este încă permis să primească țiței din alte țări.

Rezoluția a fost votată în unanimitate, deși existau speculații că atât China, cât și Rusia se vor abține. Declarațiile ambasadorilor ONU au ilustrat din nou gravitatea problemei cu care comunitatea internațională se confruntă. Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite, a declarat că rezoluția reprezintă „cel mai extins set de sancțiuni aplicate vreodată asupra unui regim”. Atât ambasadorul Franței, Francois Delattre, cât și ambasadorul Regatului Unit, Matthew Rycroft, și-au exprimat dezaprobarea față de acțiunile regimului din Phenian. Ambasadorul chinez Liu Jieyi și-a afirmat speranța că „Statele Unite își va menține promisiunea conform căreia nu va trimite trupe peste paralela 38, în Nord, deoarece o astfel de acțiune militară ar fi în detrimentul tuturor țărilor din regiune”. De asemenea, acesta a amintit că Rusia și China au semnat pe 4 iulie o declarație comună pentru rezolvarea problemei nord-coreene, propunând un plan de dublă suspendare, astfel încât Coreea de Nord să își suspende programul nuclear în schimbul suspendării exercițiilor militare comune SUA – Coreea de Sud. Ambasadorul rus Vassily Nebenzia a amintit la rândul său de declarația comună din 4 iulie și a accentuat faptul că sancțiunile economice „trebuie văzute ca o unealtă pentru a determina regimul din Phenian să negocieze și nu ca un scop final”. Acesta a mai declarat că speră ca „promisiunile Statelor Unite de a nu interveni militar sa fie unele sincere”. Atât Koro Bessho, delegatul Japoniei, cât și Cho Tae-Yul, delegatul Coreei de Sud, și-au exprimat convingerea că acest nou set de sancțiuni va reduce ambițiile nucleare ale Coreei de Nord și va facilita rezolvarea problemei.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a manifestat de asemenea bucuria în urma votului unanim din cadrul Națiunilor Unite. Mai mult decât atât, într-o discuție telefonică cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, cei doi au discutat despre „nevoia de creștere a capabilităților comune de apărare”, după spusele purtătorului de cuvânt sud-coreean Park Soo-hyun. Secretarul de stat Rex Tillerson a asigurat comunitatea internațională că SUA „nu urmărește o schimbare sau o prăbușire a regimului și nu dorește o accelerare a reunificării peninsulei prin trimiterea trupelor americane peste paralela 38”, arătându-și astfel disponibilitatea spre eventuale negocieri. Coreea de Nord nu s-a arătat însă deschisă spre astfel de discuții, declarațiile apărute în presa de stat fiind foarte dure. Ziarul oficial Rodong Sinmun a anunțat respingerea sancțiunilor, pe care le consideră „o grava încălcare a suveranității naționale”. De asemenea, Coreea de Nord a amenințat Statele Unite că în cazul continuării presiunilor asupra regimului, aceasta va impune „măsuri de justiție” și a declarat din nou că nu este dispusă să negocieze asupra programului nuclear.

Duminică, 6 august, în Manila a început forumul regional ASEAN, unde participă 27 de miniștri de externe, printre care se număra ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho, ministrul de externe chinez Wang Yi și secretarul de stat american Rex Tillerson. Într-o întâlnire bilaterală între Wang Yi și Ri Yong Ho, ministrul chinez a sfătuit Coreea de Nord să „evalueze rezoluția ONU și să nu efectueze alte teste nucleare”. Wang a declarat de asemenea că prezența ministrului de externe nord-coreean în Manila este una benefică, deoarece acesta „poate asculta opiniile celorlalte părți și are de asemenea dreptul să-și expună propria opinie”, reafirmând astfel dorința Chinei de a rezolva tensiunile pe cale diplomatică. Deși ministrul de externe sud-coreean Kang Kyung-wha s-a întâlnit cu Ri Yong Ho înainte de cina oficială de duminică, iar cei doi au dat mâna, agenția de presa sud-coreeana Yonhap a declarat că Nordul a respins aranjarea unei întâlniri oficiale între cei doi miniștri. Ministrul de externe Ri nu a făcut nicio declarație oficială în timpul forumului.

Rex Tillerson și Wang Yi au avut de asemenea o întâlnire pentru a discuta noile sancțiuni impuse de ONU, iar cei doi „au fost de acord ca rezoluția să fie o nouă punte spre întoarcerea la dialog cu Coreea de Nord”. Luni, 7 iulie, tot în cadrul forumului ASEAN a avut loc și o întâlnire între Tillerson și miniștrii de externe ai Coreei de Sud și Japoniei, Kang Kyung-wha și Taro Kono, pentru a discuta în detaliu problema Coreei de Nord. Atât Tillerson, cât și Kang au declarat că sancțiunile economice „sunt strict menite să încurajeze o denuclearizare pașnică, nu să destabilizeze regimul”.

Deși sancțiunile economice adoptate de către Organizația Națiunilor Unite sunt menite să reducă sursele de venit ale Coreei de Nord și astfel să îngreuneze dezvoltarea programului nuclear al acesteia, există voci care consideră că acestea vor fi insuficiente, din cauza regimului dictatorial care este „pregătit să sacrifice binele populației pentru a putea continua înarmarea”. Mai mult decât atât, este crucial ca toate țările să respecte cu strictețe sancțiunile impuse pentru ca acestea să afecteze în mod semnificativ regimul din Phenian. Rămâne astfel de văzut în ce măsură aceste sancțiuni pot servi scopului final, acela de denuclearizare pașnică a peninsulei Coreene.

Despre autor:

Ioana Cristocea este analist RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt conflictele regionale, integritatea teritorială și politicile de negociere ale țărilor din Asia de Est, în mod special cele ale celor două Coreei.

Comenteaza